20.08.2014. u 12:00

Ukratko, nakon toliko godina gorljiva zalaganja za ispravljanje tog apsurda proizašlog iz nekompetencije političara, možemo samo pozdraviti prve naznake razumijevanja koje su se poklopile s početkom mandata ministra financija Borisa Lalovca

Večernji list je nizom članaka i kolumni tijekom zadnjeg desetljeća dosljedno upozoravao na to da u Hrvatskoj imamo iracionalan sustav poreza na dohodak koji iza pojmova “socijalna pravda” i “progresivnost” zapravo skriva tahijevsko uništavanje srednjeg sloja. Naš sustav poreza na dohodak nije ništa drugo nego drakonsko oporezivanje prosječnih europskih plaća kao da se radi o bogataškim primanjima. To je sustav koji potpuno onemogućava širenje sloja dobrostojećih te pridonosi općem osiromašivanju. Posebno treba naglasiti da je u kombinaciji s doprinosima i drugim davanjima ukupno opterećenje prihoda od rada progresivno samo do iznosa od 25.000 kuna neto gdje doseže 140 posto, a nakon toga tobožnja “progresivnost” pada – na 76.000 kuna iznosi 128,10 posto na neto plaću. Koja glupost!

Ukratko, nakon toliko godina gorljiva zalaganja za ispravljanje tog apsurda proizašlog iz nekompetencije političara, možemo samo pozdraviti prve naznake razumijevanja koje su se poklopile s početkom mandata ministra financija Borisa Lalovca. Međutim, moramo upozoriti da bi vlasti i sada trebale imati puno više odlučnosti jer će samo tako nešto doista promijeniti. Naime, 40-postotnu stopu je odmah trebalo potpuno ukinuti ili podići njezinu primjenu puno više, na iznose više od 10-ak tisuća eura mjesečno. Uz tako visoke ostale doprinose, ta promjena ostat će, bojimo se, tek prvi znak dobre volje.

Jesu li u vladi Zorana Milanovića svjesni koliku bi tek podršku dobili za rezanje lokalne uprave? I to ne od nas u medijima, nego od naroda kojem je dosta skupe i nesposobne birokracije.

>> Rasterećenje: Evo za koliko će rasti plaće

>> Lalovac najavio mjere za blokirane i porezno rasterećenje

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije