u 2024. godini

Promjene u plaćama u Njemačkoj: Neki zaposlenici radit će jednako, a dobiti manji iznos

Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
19.10.2023.
u 08:45

Osobe koje su prethodno bile iznad granice procjene, ali od novog ograničenja više nisu, primit će manju plaću

Savezna vlada u Njemačkoj od iduće godine planira uvesti promjene vezano uz osiguranje i poreze zbog čega će mnogi zaposlenici dobiti manje plaće. Naime, planira se povećanje doprinosa za osiguranja pa će se veći iznosi odbijati od plaća, što će dovesti do manjih neto plaća

Od 1. siječnja 2024., pojedini će građani, poput roditelja i umirovljenika, imati veća primanja, no drugi će raditi jednako za manju plaću. Do toga će doći, kako pojašnjava Fenix magazin, zbog novih granica procjene doprinosa za socijalno osiguranje. Riječ je o granicama koje se postavljaju svake godine, a u 2024. planirano je povećanje. 

VEZANI ČLANCI:

Prema navodima stručnjaka iz “Barmer” osiguranja, zaposlenici čija su primanja ispod granice za utvrđivanje doprinosa plaćaju doprinose za socijalno osiguranje na cjelokupni bruto dohodak. Poslodavac odbija doprinose izravno s plaće. Zaposlenici čija je plaća veća od granice, dužni su uplatiti odgovarajuće doprinose. Osobe koje su prethodno bile iznad granice procjene, ali od novog ograničenja više nisu, primit će manju plaću.

Doći će i do prilagodbe granica utvrđivanja doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje i osiguranja za njegovatelje. Granica doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje je 5175 eura mjesečno, a svatko tko je iznad, plaća više doprinosa.

VIDEO Otvorena najskuplja cesta u Hrvatskoj: Koštala je 70 milijuna eura

Ključne riječi

Komentara 2

PV
prcko.vita
09:58 19.10.2023.

Nama će naš Plenki dati i više od toga. Moliti će Švabe da dođu da rade i žive u Hrvatskoj.

DU
Deleted user
09:16 19.10.2023.

Lijepo, ali to mi ne znači ništa jer živim i radim u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije