SINDIKATI ODLUČNO

Prosvjednici stižu Fuchsu: Žele početak pregovora za granske kolektivne ugovore

storyeditor/2024-09-16/PXL_020224_109455977.jpg
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/4
17.09.2024.
u 12:33

Napomenuo je kako se bez kolektivnih ugovora ne može primjereno regulirati status pomoćnika u nastavi, a kao goruća pitanja istaknuo je i sve veći popis škola s otežanim uvjetima rada, sve veći broj korisnika bonusa među nastavnicima koji u osnovnim i srednjim školama rade s učenicima s posebnim programom, kao i dežurstva i obveze nastavnika na državnoj maturi i nacionalnim ispitima.

Pod Fuchsove će prozore u petak čelnici i članovi dvaju sindikata – Školskog sindikata Preporod i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Ispunit će, kažu, parkiralište ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih prosvjedujući zbog ignoriranja njihova zahtjeva za početak pregovora za granske kolektivne ugovore. Uz to, predstavnici i čelnici spomenuta dva sindikata nisu zadovoljni ni nacrtom uredbe o kriterijima ocjenjivanja zaposlenika, koja je već ušla u javno savjetovanje. Pa ako ih na Sveticama ne shvate ozbiljno, Željko Stipić, predsjednik Preporoda, poručuje da na prosvjedu upozorenja, jer tako je predstavljana aktivnost za petak, neće stati.

Drugim riječima školska godina za sindikalne čelnike počela je tjedan kasnije – sada se već može reći standardnim prosvjedima! Podsjetio je tako Stipić Fuchsa, najavljujući jučer prosvjed, da pregovori za granske ugovore nisu samo stvar dobre volje Ministarstva te naglasivši pritom da je kolektivni ugovor jedini dokument u sklopu kojeg sindikat može unaprijediti postojeća materijalna prava i ugovoriti nova onih koje predstavlja i koji to od njega zahtijevaju. Napomenuo je kako se bez kolektivnih ugovora ne može primjereno regulirati status pomoćnika u nastavi, a kao goruća pitanja istaknuo je i sve veći popis škola s otežanim uvjetima rada, sve veći broj korisnika bonusa među nastavnicima koji u osnovnim i srednjim školama rade s učenicima s posebnim programom, kao i dežurstva i obveze nastavnika na državnoj maturi i nacionalnim ispitima.

Matija Kroflin, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, objasnio je da su se na prosvjed upozorenja odlučili jer ne znaju koliko još trebaju čekati na početak pregovora budući da na svoj prijedlog ne dobivaju nikakvu povratnu informaciju dugih deset mjeseci.

VEZANI ČLANCI: 

– Razumno je imati strpljenje, čekati možda mjesec, dva, tri, možda i šest. Ali baš devet mjeseci, i to nakon što ste donijeli i prošli sve reforme, nakon što su prošli izbori, to stvarno sad već postaje bezobrazno – poručio je Kroflin podsjetivši na Vladinu obvezu da pokrivenost kolektivnim ugovorima treba biti na razini 80 posto te da su osnovni instrument zaštite radničkih prava. Oba su se predstavnika sindikata osvrnula i na sustav ocjenjivanja zaposlenika, pri čemu je Stipić upozorio da će njime ravnatelji još više moći zlorabiti svoj položaj jer će se ocjenjivanje nastavnika svesti zapravo na improvizaciju.

– Ocjenjivanje je toliko suptilna materija koja traži puno znanja i iskustva, a predloženim nacrtom dobili smo više opis nego propis, a sve se onda svodi na improvizaciju kao idealnu za najrazličitije oblike manipulacije – poručio je Stipić. Kroflin je pak istaknuo da je za sustav znanosti i visokog obrazovanja novi prijedlog ocjenjivanja zaposlenika neprihvatljiv te da sustav ocjenjivanja za visoko obrazovanje već postoji i detaljno je razrađen.

– Paralelni sustav nije kompatibilan i primjenjiv. Ako govorimo o neznanstvenim i nenastavnim radnim mjestima, u tom slučaju nije dovoljno razrađen te je potencijalno opasan za zaposlenike. Daje pretjerano veliku slobodu onima koji ocjenjuju, a to su čelnici ustanova. Iz tog aspekta ne možemo reći ništa pozitivno – poručio je Matija Kroflin, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

>>> FOTO Ovo su površinom najveće Hrvatske županije: Znate li u kojoj od njih živi najmanje ljudi?

storyeditor/2024-09-16/PXL_020224_109455977.jpg
1/25

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije