Pobuna zelenih

Protive se igralištu uz Mrežnicu, a sumnjaju i na mešetarenje zemljom

golf01
Dominik Grgurić/Pixsell
18.01.2012.
u 14:53

Ekološko društvo Pan smatra da je to što se planira protivno Ustavu jer ograničava pravo vlasništva vlasnika malih parcela

Protivimo se izgradnji golf-igrališta i letjelišta između Mrežničke Varoši i Pećurkova Brda. Način njihova uvrštenja u prijedlog Prostornog plana uređenja Duge Rese izaziva sumnju da je riječ o špekuliranju zemljištem – poručuje član Upravnog odbora Ekološkog društva Pan iz Karlovca Denis Frančišković.

 Arheološka nalazišta...

 Kažu da je planirana namjena nezakonita, jer je u neskladu s Prostornim planom županije.

 – Sporni prostor se nalazi na zaštićenom području i području predviđenom za zaštitu, a to je značajni krajobraz, kako to definira Zakon o zaštiti prirode. Dolina Mrežnice je i određena kao park-prirode. I zemljišta neposredno uz zamišljeno golf-igralište, koje bi trebao zauzimati oko 100 hektara mahom poljoprivrednog zemljišta, su i zaštićena arheološka nalazišta, povijesna građevina Bosiljčev mlin... – objašnjava Frančišković.

 Dodaje da, zapravo, odabir dugoreške lokacije nije u skladu ni sa smjernicama države za izgradnju golf-igrališta. No, najveći problem je, kaže, ugrožavanje prava vlasništva na tom području.

 Vlasnici ograničeni

 – Kako je nemoguće izgraditi igralište na pojedinačnim česticama, vlasnike se ograničava na zapuštanje zemljišta ili nužnu prodaju – objašnjava Frančišković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije