uživo: Rat u ukrajini

VIDEO Mali neugodnjak za Putina dok je čekao egipatskog vođu; Otkrio što misli o mirovnom planu

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
28.07.2023.
u 12:22

Čvrsta potpora Sjeverne Koreje ruskom ratu u Ukrajini ohrabruje odlučnost dviju zemalja da se nose sa zapadnim skupinama, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin prema izvješću sjevernokorejskih državnih medija.

Ukrajinska vojska je oslobodila od ruskih snaga selo Staromajorske, na južnom bojištu, gdje su snage Kijeva pojačale svoju protuofenzivu zadnjih dana, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar. "Oslobođeno je Staromajorske u Donjeckoj oblasti. Naši branitelji trenutno provode operacije čišćenja" ruskih snaga, napisala je na Telegramu. Ovo su prvi konkretni rezultati ukrajinske ofenzive u tom sektoru bojišnice od lipnja. Snage Kijeva su ondje već oslobodile nekoliko sela na području koje je ruskoj vojsci teško braniti a koje je nekoliko kilometara od glavne crte bojišta ruskih snaga.

TIJEK DOGAĐAJA:

12:17 - Vođa privatne oružane ruske skupine Wagnera, Jevgenij Prigožin, fotografiran je u Sankt Peterburgu tijekom ovotjednog summita Rusije i Afrike, objavio je u petak BBC. Prigožin je viđen kako se rukuje s veleposlanikom Freddyjem Mapoukom, visokim dužnosnikom u Srednjoafričkoj Republici (CAR). Fotografiju na Facebooku objavio je Dmitri Siti, koji navodno upravlja Wagnerovim operacijama u CAR-u.

To je prvo potvrđeno pojavljivanje Prigožina u Rusiji od Wagnerove neuspjele oružane pobune u lipnju. Sastanak Prigožina i Mapouke održan je u hotelu Trezzini Palace u Sankt Peterburgu, potvrdio je BBC Verify.

BBC Verify koristio je softver za prepoznavanje lica kako bi usporedio poznate fotografije dužnosnika CAR-a s fotografijom na kojoj se nalazi Prigožin i podudarnost je bila 99 posto, što ukazuje na to da dvije fotografije prikazuju istog muškarca.

Detalji interijera koji se vide u pozadini fotografije podudarni su s hotelom Trezzini Palace koji je, prema ruskim medijima, u vlasništvu Prigožina.

Ovaj sastanak uslijedio je nakon pojavljivanja Prigožina u Bjelorusiji prošlog tjedna. Na videosnimkama objavljenim na kanalu Telegrama koji je povezan s plaćeničkom skupinom Wagner, Prigožin pozdravlja borce i kritizira nedavna događanja na bojišnici u Ukrajini kao "sramotu".

Prigožin je dao naslutiti da bi se Wagner kasnije mogao vratiti u rat. 

Wagnerov prelazak u Bjelorusiju bio je dio dogovora kojim je okončan pokušaj pobune te skupine u lipnju nakon preuzimanja kontrole nad ruskim vojnim stožerom, marširanja na Moskvu i prijetnje uvlačenjem Rusije u građanski rat, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, domaćin dvodnevnog samita šefova afričkih država koji danas završava.

11:12 - Video koji kruži internetom prikazuje Putina kako stoji više od 20 sekundi dok čeka da se sastane s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom El-Sisijem tijekom drugog godišnjeg rusko-afričkog summita. U snimci Putin šeta prostorijom u tišini s rukama na leđima. Potom odlazi do stola i nešto prevrće, a onda nastavlja hodati po dvorani.

Rusko-afrički summit, koji se održava u Sankt Peterburgu u četvrtak i petak, ima za cilj rezultirati brojnim sporazumima između zemlje domaćina i drugih, u područjima trgovine, ekonomije, ulaganja, znanosti i tehnologije. Također uključuje bilateralne razgovore o ratu u Ukrajini i putevima naprijed kroz Afričku mirovnu inicijativu, koja je pokrenuta u lipnju u St. Petersburgu.

U srpnju prošle godine objavljena je i snimka na kojoj se vidi kako je Vladimir Putin čekao svog turskog kolegu Tayyipa Erdogana. Novinari su snimili trenutak kada je Putin ušao u prostoriju u očekivanju da će Erdogan brzo slijediti njegov primjer. Umjesto toga, ostao je stajati pred kamerama.


11:00 - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je jutros afričkim čelnicima da Moskva poštuje njihov mirovni prijedlog o Ukrajini i da ga "pažljivo proučava".

Na rusko-afričkom summitu rekao je da Rusija povećava opskrbu Afrikom hranom, uključujući neke besplatne pošiljke žitarica koje je najavio dan ranije, te da je zainteresirana za razvoj vojne suradnje s kontinentom.

Vjeruje se da ruski predsjednik koristi niz sastanaka za jačanje odnosa zemlje s raznim afričkim nacijama, pri čemu je Moskva postala sve izoliranija od svoje invazije na Ukrajinu.


7:50 - Rusija je u petak spriječila napad ukrajinske bespilotne letjelice u moskovskoj regiji koji nije prouzročio štetu niti žrtve, priopćilo je rusko ministarstvo obrane."Jutros je spriječen pokušaj" napada na Kijev pomoću "bespilotne letjelice (...) u moskovskoj regiji", objavila je ruska obrana na Telegramu. "Dron je uništen sredstvima protuzračne obrane", dodalo je ministarstvo. Ovaj napad nije prouzročio žrtve niti štetu, navodi isti izvor.

Rano u petak, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin objavio je na Telegramu da je "tijekom noći izvršen pokušaj neprijateljskog napada dronovima", ne navodeći točnu lokaciju.

Glavni grad Rusije i njegova regija, koja se nalazi više od 500 km od ukrajinske granice, već su bili meta napada dronovima, uključujući onaj koji je pogodio Kremlj u svibnju.

GALERIJA Dronovi pogodili zgrade u Moskvi

Vladimir Putin
1/11

Kijev je u ponedjeljak preuzeo odgovornost za noćni napad dronom koji je pogodio Moskvu. Prema ruskoj vojsci, dvije ukrajinske letjelice su neutralizirane i srušene bez ikakvih žrtava. Jedna od letjelica pala je na Komsomolski Prospekt, u blizini ruskog Ministarstva obrane.

Dana 4. srpnja, pet bespilotnih letjelica oboreno je iznad moskovske regije, objavila je Rusija, a taj je napad poremetio rad Vnukova, jedne od tri glavne međunarodne zračne luke u glavnom gradu.


7:29 - Ruska protuzračna obrana oborila je ukrajinsku vojnu bespilotnu letjelicu prije nego što je uspjela napasti svoje mete u blizini Moskve u petak, objavilo je novinska agencija RIA, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane. Ministarstvo je priopćilo da incident nije uzrokovao žrtve niti štetu na zgradama.


6:30 - Čvrsta potpora Sjeverne Koreje ruskom ratu u Ukrajini ohrabruje odlučnost dviju zemalja da se nose sa zapadnim skupinama, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin prema izvješću sjevernokorejskih državnih medija.

VEZANI ČLANCI:

Putin nije ulazio u detalje prirode podrške Pjongjanga u, kako je nazvao, ruskoj "specijalnoj vojnoj operaciji", ali su američki dužnosnici prošle godine rekli da Sjeverna Koreja prodaje milijune raketa i topničkih granata Rusiji za upotrebu na bojnom polju u Ukrajini. "Solidarnost s Rusijom u ključnim međunarodnim pitanjima ističe naše zajedničke interese", rekao je Putin u govoru, prema državnoj Korejskoj središnjoj novinskoj agenciji. Putin je posebno citirao sovjetske pilote za koje je tvrdio da su "izveli desetke tisuća borbenih letova" jer su pridonijeli "uništenju neprijatelja", rekla je KCNA.


6:20 - Nakon dva mjeseca sporog napredovanja na bojnom polju, čini se da Ukrajina pojačava svoju protuofenzivu uz raspoređivanje dodatnih trupa na južnoj bojišnici i signalizirajući novu fazu operacije. Snage u južnom dijelu zemlje prvi su put viđene na jednoj od dugotrajnih ruskih obrambenih linija "zmajevi zubi" u novom videu koji kruži ruskim društvenim mrežama.

CNN je geolocirao video na područje istočno od malih sela Nove i Kharkove u ukrajinskoj oblasti Zaporižja.

Video je snimljen s ruskog vojnog položaja i prikazuje ukrajinsko vojno vozilo kako se kreće poljem, idući prema jarku ispred velikog niza "zmajevih zuba" — betonskih i armaturnih piramida koje mogu poslužiti kao barijere protiv tenkova. 


6:15 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je objavio video snimku na Telegramu na kojoj se vide vojnici s ukrajinskom zastavom blizu zida izbušenog granatama. "Naš jug, naši momci, slava Ukrajini!", napisao je.

Na toj snimci vojnici kažu da su "oslobodili selo Staromajorske".

Ukrajinska vojska je početkom lipnja povela veliku protuofenzivu kako bi potisnula ruske snage s teritorija pod njihovom kontrolom na jugu i na istoku.

Protuofenziva je zasad donijela Kijevu tek skroman uspjeh. Oslobođeno je nekoliko sela i uzvisina blizu potpuno razrušenog Bahmuta, središta borba na istoku Ukrajine.

Ruska vojska je pak u srijedu priopćila da je odbila velik ukrajinski napad blizu Orihiva, u drugom sektoru južnog bojišta, u kojemu je sudjelovalo više stotina vojnika.

Snage Moskve vode pak ofenzivu na sjeveroistoku, gdje su ovih dana, tvrde, napredovale u smjeru Limana, gdje su u utorak zauzele selo Serhijivku.

Komentara 128

SA
saudinus
06:51 28.07.2023.

Ukrajina samo hrabro.

Avatar pendreck
pendreck
07:32 28.07.2023.

Rusija gubi rat, slijedi joj gradski rat i raspad imperija.kaputin mali sve prokockao

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
07:39 28.07.2023.

Zaporožje-Donetsk: Ukrajinske trupe su oslobodile Staromaiorske. To omogućava moguće oslobađanje Urozhaine koja je u poluokruženju i daljni prodor prema zapovjednom mjestu ruske 5. mješovite armije u Staromlynivki i dalje prema jugu do ruske utvrđene linije 30 km dalje. Nakon te linije nema više ruskih utvrđenja 50 km sve do Azovskog mora. Iz smjera Orikhiva prema jugu su borbe u mjestu Robotyne u čija predgrađa su ušle ukrajinske izviđačke snage. Južno od Vuhledara kod mjesta Mykilske održala se tenkovska bitka u kojoj su Rusi izgubili možda i 20 tenkova, od kojih više od 5 tenkova T-80. Pitanje je s čime će Rusi zaposjesti svoju obrambenu liniju jer su u dosadašnjem novijem tijeku rata 2022-23 izgubili preko 4.000 tenkova. Lugansk: Ruski višednevni napadi su zaustavljeni, moguće da Rusi prebacuju trupe nazad u Donjeck.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije