AKCIJA USKOK-a Zbog mita na Fakultetu prometnih znanosti optuženo 16 osoba

Prva optužnica u slučaju Indeks

02.12.2008.
u 16:35

USKOK je podigao prvu optužnicu u slučaju Indeks – zbog mita, protuzakonitog posredovanja i poticanja na protuzakonito posredovanje pri upisu na Fakultet prometnih znanosti, optuženo je 16 osoba. Među optuženima su Dragan Badanjak, prodekan za poslovanje, profesor Krešimir Somek, posrednik Mladen Budor te veći broj studenata i njihovih roditelja.

USKOK tereti Badanjka da se od lipnja do rujna 2008. kao prodekan Prometnog fakulteta s Budorom dogovarao da će većem broju studenata omogućiti upis na Prometni fakultet bez stvarnog polaganja prijamnog ispita. Budor je od kandidata tražio i primao po 2000 eura, a od tog novca između 1000 i 1500 eura davao je Badanjku. Zauzvrat, Badanjak je omogućio kandidatima da pristupe prijamnim ispitima te da odgovaraju na pitanja na koja znaju odgovor. Na ostala pitanja nisu odgovarali te su u ispitne testove naknadno upisivani točni odgovori.

Somek se pak tereti da je kao viši predavač na Prometnom fakultetu u nekoliko navrata od kolovoza do 4. rujna 2008. protuzakonito posredovao kako bi pojedinim kandidatima omogućio upis na fakultet. Tereti se da im je davao upute na koji način da popune test, odnosno koja pitanja da ostave bez odgovora. Za ta su pitanja kasnije dopisani točni odgovori.Inače, slučaj Indeks podijeljen je na tri istražna postupka (upisi na Prometnom te ispiti na Prometnom i Ekonomskom fakultetu). Druga dva istražna postupka još nisu dovršena jer je USKOK u nekoliko navrata tražio proširenje istrage. Uz to, čekaju se rezultati vještačenja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije