Uputila pismo

Pučka pravobraniteljica od nadležnih zatražila informacije o okolnostima splitskog požara

lora vidović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
26.07.2017.
u 13:30

Tražila je, između ostalih, i informacije o kriterijima po kojima je proglašena elementarna nepogoda, odnosno zašto požar nije kategoriziran kao velika nesreća.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović uputila je pismo Državnom uredu za zaštitu i spašavanje, županu Splitsko-dalmatinske županije i gradonačelniku Splita s ciljem unaprjeđenja sustava obrane od požara, s obzirom na to da je nedavni veliki požar pokazao je slabosti sustava civilne zaštite.

"Požar koji je 17. srpnja 2017. zahvatio dijelove grada Splita pokazao je slabosti sustava civilne zaštite - zakazalo je informiranje građana, dio kuća obranjen je zahvaljujući njihovom samoorganiziranju, a unatoč nadljudskim naporima vatrogasaca na terenu je bio vidljiv i problem njihove nedostatne opremljenosti.

Zato je pučka pravobraniteljica Lora Vidović uputila niz pitanja Državnom uredu za zaštitu i spašavanje, županu Splitsko-dalmatinske županije i gradonačelniku Splita, upravo s ciljem unaprjeđenja sustava", izvijestio je Ured pučke pravobraniteljice.

Tražila je, između ostalih, i informacije o kriterijima po kojima je proglašena elementarna nepogoda, odnosno zašto požar nije kategoriziran kao velika nesreća.

Smatra da su za to su bili ispunjeni kriteriji iz Zakona o sustavu civilne zaštite, s obzirom na to da su u gašenju požara sudjelovale vatrogasne postrojbe iz gotovo cijele zemlje, a bile su aktivirane i Oružane snage RH i policija.

Pravobraniteljica je izrazila i duboko poštovanje i zahvalnost svim pripadnicima vatrogasnih postrojbi, oružanih snaga, policije, civilne zaštite, građanima i svim drugim uključenim osobama, udrugama i institucijama, koji su nesebično i požrtvovno sudjelovali u gašenju požara i tako spriječili još teže njegove posljedice.

Ured pučke pravobraniteljice podsjeća da su i ranije radili na poboljšanju sustava civilne zaštite u izvanrednim situacijama. Tako je niz preporuka upućen nadležnim tijelima nakon katastrofalnih poplava u Vukovarsko-srijemskoj županiji 2014.

Komentara 4

MI
Mimizo
13:58 26.07.2017.

zar ova još nije smijenjena šta se čeka da nam i dalje pametuje zna se tko ju je postavio a< to je partija i mora otići

DS
ds
16:28 26.07.2017.

Ovaj zahtjev je podnijela na inicijativu Partije.Toliko o njenoj apolitičnosti.Pod hitno,Šimecki.

LA
Lav47
14:28 26.07.2017.

Evo jos jedne ''neknadne pameti''

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije