Podsjetila na stradavanja

Pučka pravobraniteljica uputila u Sabor izvješće o stanju ljudskih prava u poplavljenim područjima

29.05.2014., Gunja - Posljedice katastrofalne poplave koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Srbiju. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Marko Mrkonjić/PIXSELL
08.12.2014.
u 14:38

Izvješće se temelji na prikupljenim podacima u razdoblju od sredine svibnja do početka prosinca 2014. godine, a cilj je ocjena razine zaštite ljudskih prava, davanje preporuka za ispravljanje uočenih propusta te doprinos unapređenju sustava i boljoj zaštiti ljudskih prava u potencijalnim kriznim situacijama.

Povodom katastrofalnih poplava u županjskoj Posavini priopćenjem za javnost javila se Pučka pravobraniteljica koja je podsjetila na dane stradavanja ali i iznijela neke konkretne prijedloge. Izvješće o ljudskim pravima u kontekstu katastrofe pučka pravobraniteljica predala je u Sabor RH. Izvješće se temelji na prikupljenim podacima u razdoblju od sredine svibnja do početka prosinca 2014. godine, a cilj je ocjena razine zaštite ljudskih prava, davanje preporuka za ispravljanje uočenih propusta te doprinos unapređenju sustava i boljoj zaštiti ljudskih prava u potencijalnim kriznim situacijama.

- S obzirom da nam je ostala nedostupna sveobuhvatna i cjelovita službena evidencija stradalih osoba s potpunim podacima o njihovom broju,  okolnostima stradavanja i potrebama, predlažemo da se propiše vođenje pravovremene, sveobuhvatne, cjelovite službene evidencije stradalih osoba i njihovih osnovnih životnih potreba te  precizno vođenje pojedinačnih evidencijskih kartona, kako bi se izbjegli problemi u mogućim kriznim situacijama. Ako se katastrofa dogodila područjima uz državne granice, u sustav trebaju biti uključeni i državljani drugih država, kojima osim smještaja i humanitarne pomoći, treba propisati i osiguravanje primarne zdravstvene zaštite. Pri tome ne smijemo zaboraviti u sustav pomoći uključiti sve druge osobe kojima su uslijed katastrofe pogoršani osnovni životni uvjeti, stoji u priopćenju.

Dalje se navodi kako građanima koji su pokazali ogromnu dozu nesebičnosti i solidarnosti i stradalnicima pružili smještaj u svojim domovima da bi trebalo iznaći modalitete financiranja režijskih troškova i drugih izdataka. Ukazano je i na uvjete boravka u kontejnerskim naseljima te navedeno kako bi se ovakve situacije u budućim kriznim situacijama izbjegle da je potrebno propisati standarde za uspostavljanje takve vrste kolektivnog smještaja, koristeći dostupna međunarodna iskustva, od veličine prostora za stanovanje, specifičnosti potreba ranjivih skupina, do pratećih sadržaja koje svako naselje treba imati.

- Ova katastrofa potvrdila je potrebu za žurnim uređenjem socijalnog stanovanja u RH, odnosno donošenjem Strategije socijalnog stanovanja koja bi obuhvatila sve ranjive skupine u društvu. Želimo naglasiti i našu posebnu zabrinutost zbog bojazni da ovakav privremeni kolektivni smještaj ne preraste u trajan. Osim toga, potrebno je besplatnu pravnu pomoć učiniti dostupnom svim stradalim građanima na jednak način, i to kroz terenski rad stručnih timova u naseljima i mjestima gdje borave stradale osobe, stoji u izvješću.

Izneseno je i mišljenje da su trenutno angažirani kapaciteti na obnovi stradalih područja očito premali u odnosu na ozbiljnost stradavanja i dužinu čekanja stradalih osoba u privremenom smještaju, a informiranje o postupku obnove treba se provoditi kontinuirano i pravovremeno, u izravnom kontaktu sa stradalim građanima. Smatra se kako je potrebno odrediti prioritete stradalog stanovništva te voditi računa da se prvo obnavljaju kuće obitelji s djecom i drugih ranjivih skupina koji se nalaze u privremenom smještaju, a posebice u kontejnerskim naseljima. Neophodan je i neodgodiv  redovit i kontinuiran nadzor nad tvrtkama koje rade obnovu a obaveza plaćanja struje i drugih troškova povezanih s izvođenjem radova, ne smije teretiti građane do završetka obnove pojedine kuće. Isto tako, javni radovi omogućili su zapošljavanje nezaposlenih osoba s poplavljenih područja no da bi u potpunosti ostvarili cilj, a to je i ubrzan i olakšan povratak u domove, odnosno što brža integracija lokalnog stanovništva, nužno je uvesti koordinaciju i redoviti nadzor te odrediti tijelo koje će nadzor vršiti. Osvrnuli su se i na dodjeljivanje novčane pomoći od strane Hrvatskog Crvenoga križa za što se preporučuje u budućnosti da se omogući ostvarivanje prava na novčanu pomoć kao obliku humanitarne pomoći svim stradalim osobama u svrhu zadovoljenja osnovnih životnih potreba u izvanrednim kriznim situacijama. 

- Vlada Republike Hrvatske treba donijeti odluku o kriterijima i načinima distribucije novčane pomoći, na prijedlog HCK-a i čelnika tijela državne uprave sa stradalog područja. Ta odluka i propisani kriteriji  trebaju biti transparentni i dostupni javnosti na primjeren način, kako bi se izbjegle nejasnoće oko izostavljanja s popisa za dodjelu novčane pomoći, navodi se u izvješću. Isto tako mišljenja su i da psihosocijalna pomoć stradalim građanima treba biti dostupna i pristupačna kontinuirano, kroz izravni i proaktivni pristup u mjestima boravka svih potrebitih osoba, a ne samo onih koji ju traže, posebno vodeći računa o ranjivim skupinama.

 - Ne smijemo izgubiti  iz vida da za sve poljoprivredne i stočarske krajeve u slučaju sličnih katastrofa, Ministarstvo poljoprivrede treba imati dodatna financijska sredstva i stručne ljude  za urgentno i efikasno djelovanje na terenu. I na kraju, ne manje važno, potrebno je propisati osnivanje informativnih mobilnih točaka u mjestima u kojima borave stradale osobe  kako bi se na  prilagođen, brz i dostupan način, stradalim građanima dale opće informacije, kao i one o vrstama pomoći koja im se pruža, zaključuje se u izvješću Pučke pravobraniteljice.

Komentara 2

ZD
zdepar
09:25 09.12.2014.

teta, di ste vi bili dok je grmilo i - plavilo

DU
Deleted user
12:40 09.12.2014.

pričam ti priču...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije