NAJADVENT

Pula: Naše su fritule rađene s ljubavlju – i rumom

Advent u Puli
Foto: Saša Miljević/Pixsell
1/10
20.12.2023.
u 10:51

Za svakoga ima nešto – u jutarnjim satima besplatna je hrana za umirovljenike i prigodna glazba

Prošle je godine tijekom adventa u Puli za Nadine fritule potrošeno više od tone brašna, a kad na kraju ovogodišnjeg adventskog slavlja obrt iz Oprtlja podvuče crtu pod utrošeni repromaterijal za izradu te tradicionalne slastice, lanjski će rekord biti oboren:

– Naše su fritule posebne jer se rade s ljubavlju. I s rumom – ispod kućice na Giardinima izgovara dobro raspoložena Majda posipajući šećerom i cimetom u kartonsku zdjelu poslaganih dvanaest velikih slatkih loptica.

S cijenom od pet eura, ove su fritule među skupljima na adventu u Puli (ima ih i za manje od tri eura), no kad je posrijedi kvaliteta, ljudi očito previše ne biraju.

Pokraj katedrale postavljene su žive jaslice, a kraj arene je velika okićena digitalna jelka koja mijenja "ukrase", a prolaznici zastajkuju da se uz nju slikaju. Kod spomenika Mati Parlovu smjestila se Kampanjola proizvođača piva iz organskog uzgoja, a u njihovoj se kućici pripremaju istarske kobasice, juneći burgeri, vučena teletina...
Foto: Saša Miljević/PIXSELL

Nasuprot Nadinih fritula kućica je nazvana Božićna večera, jedina na kojoj se može platiti i karticom. Tu kolače i medenjake na štapiću što ih je radila njegova žena prodaje Ukrajinac s istarskom adresom. Kuhano vino, crno ili bijelo, kod njega je dva eura. Kod spomenika Mati Parlovu smjestila se Kampanjola proizvođača piva iz organskog uzgoja, a u njihovoj se kućici pripremaju istarske kobasice, juneći burgeri s umakom od luka, rukole i badema, vučena teletina s domaćim škripavcem... Većinu onoga što imaju u ponudi sami su ekološki i proizveli:

– Ono što nemamo, poput kruha i vina, kupujemo kod malih proizvođača kakvi smo i sami – kaže ekipa iz Svetvinčenta kod koje su kobasice u beskvasnom pecivu 5,5 eura.

S raznovrsnom eno-gastro ponudom potrudili su se Istrijani i ove godine na adventu u Puli ponuditi ono najbolje iz ovoga kraja, a kad smo već kod hrane, dodajmo još i to će se na staru godinu na pulskoj tržnici od jaja u velikoj padeli pripremiti, i na kraju podijeliti, fritaja od čak 2024 jaja.

DJED MRAZ, BAKA MRAZ, vilenjaci i brojni drugi sadržaji čekaju djecu u parku. Organizirane su čak i radionice za pse. Atmosfera je odlična, a ljudi se zabavljaju, fino jedu i piju, kažu organizatori
Foto: Saša Miljević/Pixsell

– Trudili smo se imati raznovrstan sadržaj, za svakoga nešto pa u jutarnjim satima imamo besplatnu hranu za umirovljenike i prigodnu glazbu, obično lokalnu. Na Giardinima su mnogi ugostiteljski objekti, na Portarati su do sada bili povremeno, a od sutra su svaki dan koncerti, za različite glazbene ukuse. Kad s tog trga prošetamo obližnjom, prekrasno ukrašenom Prvomajskom, dolazimo do sastavnog dijela svakog adventa, pa tako i našeg – klizališta. Naravno da su nam u centru adventa djeca, koje u parku Grada Graza čekaju Djed Mraz, Baka Mraz, vilenjaci i brojni drugi sadržaji, od predstava, vrtuljaka, prigodnih dekoracija... Organizirali smo čak i radionicu za pse. Napravili smo dobru atmosferu, ljudi se zabavljaju, fino jedu i piju. Vrhunac će biti doček s Indirom na Forumu i s Vojkom V. na Trgu Portarata – govori nam Tanja Miličić, ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival, organizatora događanja.

Foto: Saša Miljević/Pixsell

Obilazeći u njezinu društvu adventske lokacije prolazimo pokraj katedrale ispred koje se postavljaju žive jaslice i naposljetku stižemo do pulske arene ispred koje velika okićena digitalna jelka mijenja "ukrase", a prolaznici zastajkuju da se uz nju slikaju. Vraćajući se kroz Giardine na Trg Portarata nailazimo na Edu Maajku koji je uoči koncerta napravio đir po adventu u Puli.

– Jako mi se Pula sviđa za ovo adventsko vrijeme, lijepo je okićeno. Cijene su prihvatljive, u Zagrebu je puno skuplje. Ovdje su skupa samo maslinova ulja, tartufate i takve stvari – rekao je prije no što je izišao na pozornicu zapjevati pred punim trgom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije