napeto u splitu

Puljak sazvao sastanak svih stranaka i traži ostavke u Gradskom vijeću Splita

storyeditor/2022-04-04/PXL_020422_92800521.jpg
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
05.04.2022.
u 11:32

Obračun s ljevicom: D. Matijević najavio tužbu protiv Puljka, Puljak ponovio da su on i G. Kotur tražili direktorsko mjesto za SDP prije no što ih je izbacio iz koalicije

Politička situacija u Splitu se ne smiruje. Upravo suprotno. Iako još nitko nije dao ostavku, atmosfera predizborne kampanje uzela je maha. U ponedjeljak je konferenciju za novinare održao SDP čiji je vijećnik Davor Matijević najavio tužbu protiv gradonačelnika Ivice Puljka zbog klevete.

– Danas ću podići tužbu protiv gradonačelnika Puljka za kazneno djelo klevete zbog izrečenog u emisiji "Nedjeljom u 2" u kojoj me optužio da sam ga ucjenjivao tražeći direktorsko mjesto. Također ću podići i privatnu tužbu za naknadu štete čiji ću iznos darovati u humanitarne svrhe. Kako ovo nije prvi put da Puljak kleveće, nemam druge mogućnosti nego se zaštititi pravnim putem. Političari moraju pokazati ozbiljnost u kampanjama i preuzeti odgovornost za javno izrečene riječi – kazao je Matijević kojega je Puljak javno prozvao da je za SDP tražio direktorsko mjesto u Stanoupravi u kojoj se zaposlio bez javnog natječaja.

Matijević kaže da će kao svjedoke pozvati sve gradske vijećnike koji su bili dio Puljkove programske suradnje koji će posvjedočiti da na tim sastancima nisu razgovarali o kadroviranju, a on se s njim, tvrdi, nije susretao nasamo.

Odlazi i Kuzmanić?

– Iskreno me žalosti da je Ivica Puljak odlučio krenuti lažima u utrku, jasno je da će ovo biti jako prljava kampanja – ističe Matijević. Međutim, nazvali smo Ivicu Puljka koji i dalje tvrdi isto.

– Tražio je direktorsko mjesto na sastanku na kojem je bio i Goran Kotur. To je bilo na samom početku mandata, prije nego što smo ih izbacili iz programske koalicije – rekao nam je Puljak koji kaže da ga tužba ne zabrinjava.

– Svatko te može tužiti i o tebi reći što hoće. Pozvat ćemo Gorana Kotura pa ćemo vidjeti što će reći pred sudom. Moguće da njih dvojica budu na jednoj strani, ja na drugoj, tu ništa ne mogu. Znam što se dogodilo. I oni znaju – kaže Puljak.

Međutim, još je neizvjesno hoće li se Gradsko vijeće Splita uopće raspustiti ili će se izbori održati samo za splitskog gradonačelnika i njegove zamjenike. Vijećnici HDZ-a i HGS-a neće dati ostavke, ako ostavku, uz gradonačelnika Puljka i zamjenika Bojana Ivoševića, ne da i drugi zamjenik Antonio Kuzmanić.

Ne učine li to i dvojica SDP-ovaca, s kojima je Puljak zadnjih dana izuzetno zaoštrio odnose, Gradsko vijeće neće biti raspušteno pa bi u slučaju tog scenarija novi gradonačelnik imao unaprijed zadanu većinu HDZ-a i Kerumova HGS-a.

Ivica Puljak vjeruje da do toga neće doći. Najavio nam je kako će za srijedu sazvati sastanak predstavnika svih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću Splita kako bi zajedno sjeli i dogovorili se o njegovu raspuštanju. Pitali smo ga je li spreman na kompromis, odnosno da ostavku podnese i njegov zamjenik Kuzmanić, budu li oporbeni vijećnici, ali i neki njegovi dojučerašnji partneri poput Pametno za Split i Dalmaciju te Možemo! i dalje na tome inzistirali.

– Razgovarat ćemo o različitim mogućnostima. Svima je nama cilj da se isti dan održe izbori za gradonačelnika, gradsko vijeće, kao i kotarski izbori te da se time i racionaliziraju troškovi i da građani Splita izaberu koga oni žele da upravlja gradom – rekao je Puljak koji prijevremenim izborima želi razriješiti neugodnu situaciju u kojoj se našao nakon što je njegova zamjenika Bojana Ivoševića DORH optužio za prijetnju novinarkama Slobodne Dalmacije i traži godinu dana uvjetnog zatvora uz rok kušnje od dvije godine.

Puljak napominje da su donedavno sve parlamentarne splitske stranke u javnim istupima zazivale izbore, a sada ih pod svaku cijenu nastoje izbjeći. Poziv na stranački sastanak bit će upućen i novinarima pa će javnost biti upućena u stavove svih.

I Kerum bi uljuđeno lagao

U svakom slučaju, Puljak je ostavkom 10 mjeseci nakon sjedanja u gradonačelničku fotelju postigao faktor iznenađenja jer je očito da ovo nitko nije očekivao.

Njegov glavni politički suparnik HDZ još nema kandidata, nema ga ni u Splitu slabašni SDP, a zasad se samo Željko Kerum javio da će na izborni megdan s Ivicom Puljkom. I on se jučer na Facebooku osvrnuo na njegovo gostovanje u "Nedjeljom u 2", posprdno tražeći da mu netko dogovori emisiju i kaže koliko to košta.

- Pitanja ću mu ja dati i recite mu da me ne pita kako sam prevario stranku Pametno i maznuo im novac s računa. I recite mu da me pusti da onako uljuđeno i tolerantno lažem - napisao je Željko Kerum.

VIDEO Puljak: Ne bojim se. Građani me zaustavljaju i pružaju podršku

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije