Pregovori s EU

Pusić: Nema govora o tome da bi RH sama tražila monitoring za EU

\'pusic01_pxl_unu_230311\'
Boris Ščitar/Pixsell
10.05.2011.
u 14:03

Za MMF je najvažnije bilo pitanje naše političke spremnosti, odlučnosti i privrženosti ciljevima koje možemo ostvariti dobivanjem statusa članice EU, zaključio je Pupovac.

Nitko ni u jednom trenutku nije spominjao da bi Hrvatska trebala sama zatražiti monitoring kad završi pregovore do punopravnog članstva u EU – kazala je predsjednica Nacionalnog Odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić (HNS) odgovarajući na pitanje novinara, nakon što su se ona i predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac(SDSS) sastali s izaslanstvom predstavnika Misije MMF-a na čelu sa Suzanom Murgasovom, voditeljicom misije MMF-a za Hrvatsku.

– O nekom obliku kontrole provedbe onoga što smo dogovorili i za što smo postavili temelje između završetka pregovora i punopravnog članstva postoje neke ideje kod nekih zemalja članica, ali i kod drugih koje su decidirano protiv. Ta će se rasprava voditi između zemalja članica, ali nitko ne spominje mogućnost kontrole nakon punopravnog članstva (kao što je bio slučaj kod Rumunjske i Bugarske). To je nešto što bi Hrvatska sama morala paziti, da provodi svoje zakone i da se njih držimo. To može zvučati banalno, ali s obzirom na naše iskustvo da se često ne držimo vlastitih zakona, sami se za to trebamo pobrinuti – nastavila je Pusić.

– Mislim da bismo ovih preostalih nekoliko tjedana trebali pokazati jesmo li stvorili pravni i institucionalni okvir oko poglavlja 23 i neovisno o tome kako će izgledati konstelacija Vlade nakon izbora da se ništa u tome pogledu neće mijenjati i da će Hrvatska nastaviti raditi ono što je u njezinu interesu. Samo se o tome radi, da se procesi nastave i da se ne vraćaju na prethodno stanje. U tom kontekstu treba gledati pitanje koju vrstu obveze ćemo imati kada završimo pregovore i na koji će način komisija te naše obveze pratiti – kazao je Pupovac.

– Predstavnike MMF-a zanimalo je stanje naših pregovora s EU i trajnost reformi koji su u ovom razdoblju pregovora učinjene i za koje smo položili temelje za promjene – kazala je V. Pusić.

Posebno su ih zanimale reforme vezane za pravosuđe i gospodarstvo. Članstvo i proces pregovora olakšat će nam gospodarski oporavak, a kasnije i gospodarski razvoj, tj. drugačiju klimu koja pogoduje investiranju i dinamizira gospodarstvo. Isto tako MMF je zanimalo u kojoj mjeri postoji složnost u Hrvatskoj što se tiče tih reformi i trajnosti tih reformi bez obzira na političku pripadnost.

A na upit jesu li predstavnici MMF-a bili zadovoljni jer su tražili smanjenje javne potrošnje, Pupovac je kazao da je dojam kako dijelimo uvjerenje da će pristupanje EU za Hrvatsku biti velika i bitna ekonomska prilika u smislu sređivanja ekonomsko-socijalnih odnosa i da će to doprinijeti da Hrvatska postane zemlja koja se u stanju nositi s izazovima i koja je u stanju biti partner te koja se može uključiti u tržišno natjecanje s drugim zemljama i primiti investicije. Pretpostavljam da je za njih najvažnije bilo pitanje naše političke spremnosti, odlučnosti i privrženosti ciljevima koje možemo ostvariti dobivanjem statusa članice EU po završetku pregovora, zaključio je Pupovac.

Komentara 12

KU
kukuriku
15:17 10.05.2011.

..aj, brizni mi kada nas ovakovi \"vode\" prema EU,...stvarno se nakon smrti Tudjmana -osililo previsé yudbasá i yugofila, na célu sa ex-precednikom-\"glumcem\" i ovim kokosíma iz raznih yu-Partija.., a svi mole boga da Hr- nikada neudje u EU..!!

OB
-obrisani-
15:19 10.05.2011.

ova na slici je carla del ponte

CI
cicibela
16:39 10.05.2011.

Je li pomišljaju da bi narod mgao tražiti svoj monitoring nad njihovim tajnim pregovorima oko isporuke Hrvatske ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije