nova aristokracija

Putin i odani suradnici vladaju Rusijom više od cijelog desetljeća

'Russia\'s Prime Minister and President-elect Vladimir Putin chairs a Cabinet meeting at the government headquarters  in Moscow, on March 15, 2012. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ YANA LAPIKOVA'
Foto: 'YANA LAPIKOVA'
1/6
VL
Autor
Željko Trkanjec
25.05.2012.
u 00:08

Ako ga posluži zdravlje, Vladimir Putin na čelu Rusije može ostati do 
2024. godine. I nakon toga ponovno postati premijer

Stvari se u Rusiji polagano vraćaju u kolotečinu, a novi/stari predsjednik Vladimir Putin odlučio se na korake koji bi mu trebali dodatno olakšati da mirno kraju privede svoj prvi šestogodišnji mandat (prijašnja dva bila su četverogodišnja, prije njih je kratko vrijeme bio premijer, pa onda od 2008. do 2012. opet premijer: ukratko, na vlasti je od 1999. godine). Potvrdio je novu Medvedevljevu vladu u kojoj je ostala većina Putinovih kadrova.

No, kako je poznato da ruski predsjednik ne napušta svoje odane suradnike, one koje Medvedev baš jako nije htio, Putin je prebacio k sebi u predsjednički ured kao savjetnike. U vladi je kao potpredsjednika zaduženog za gospodarstvo i financije ostavio Igora Šuvalova, jednog od svojih najbližih suradnika, i tako osigurao kontrolu nad tim sektorom.

Na položaju ministra vanjskih poslova ostaje Sergej Lavrov, koji se svojim stažem polagano približava sovjetskoj legendi Andreju Gromiku. Naime, Lavrov je šef ruske diplomacije još od 2004. godine kad je Putin odbacio Igora Ivanova. I financije će u vladi Dmitrija Medvedeva kontrolirati Putinov kadar Anton Siluanov, a obranu Anatolij Serdjukov.

Sa sobom je pak Putin povukao jednog od najbližih i najdugovječnijih suradnika, bivšeg kolegu iz KGB-a Sergeja Ivanova, koji je postao direktorom predsjedničkog ureda. Čovjeka pak za kojeg se smatra da je siva eminencija iza Putina, Igora Sečina, ruski je predsjednik postavio na mjesto čelnika naftnog giganta Rosnefta.

Komentara 23

SJ
Sve je uzalud
07:31 25.05.2012.

davaj davaj tavarišć Putin, da tebe nije bilo naftu bi prodavali po 400 dolara barel. Hodorovskog i ekipu zadrži još u ćuzi.Davaj davaj Putin.

AN
Ana33
07:37 25.05.2012.

\"Njet, ameri otimati rusko bogatstvo! Nema zabadava! Platite šoldima\"! \"Još strašnija oružja moramo proizvesti da ih zaplašimo\", kaže Putin...

OB
-obrisani-
06:40 25.05.2012.

KGB vlada Rusijom jos uvjek,samo se sada zove ruska mafija,isto kao sto bivsoj Yugi vlada UDBA,oni se nisu raspali i savrseno funkcionisu zajedno u svim zemljama bivse drzave.Pa trebalo bi politicari da se ugledaju na njih,oni bar misle na novacc a ne na krvna zrnca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije