VOJNE VJEŽBE U BJELORUSIJI

Putin ima plan za rat sa Zapadom koji uključuje i nuklearno oružje? 'Vjeruje da će stvoriti novi svjetski poredak'

FILE PHOTO: Russia marks Victory Day with military parade in Moscow
Foto: Maxim Blinov/REUTERS
1/3
05.06.2024.
u 22:01

Putin smatra ovaj rat permanentnim ratom za novi svjetski poredak. Čini vam se ekstremno, ali nije, izjavio je Felshtinsky

Ruski predsjednik Vladimir Putin vjeruje da postoji način kojim može pobijediti u nuklearnom ratu protiv Zapada, tvrdi to ruski kritičar Yuri Felshtinsky i autor knjige ''Blowing up Russia'' koju je napisao s ubijenim Aleksandrom Litvinenkom. Ako tijek rata u Ukrajini ne bude išao po planovima ruskog čelnika, sasvim je izgledno da će iskoristiti plan koji uključuje i nuklearno oružje. 

Ove tvrdnje dolaze u kontekstu zajedničkih vojnih vježbi Rusije i Bjelorusije, koje uključuju taktičko nuklearno naoružanje, s ciljem zastrašivanja Zapada i odvraćanja od daljnjeg uplitanja u sukob u Ukrajini. Felshtinsky upozorava da se ovakve strategije ne smiju podcijeniti i da Zapad mora ostati oprezan i spreman na sve scenarije.

Felshtinsky je tako u intervjuu za Mirror iznio tvrdnje da bi Putin mogao pokušati stvoriti ''novi svjetski poredak'' i to nuklearnim napadom iz Bjelorusije, a ne Rusije - jer bi to bilo ''samoubilački potez''. 

- Putin smatra ovaj rat permanentnim ratom za novi svjetski poredak. Čini vam se ekstremno, ali nije - izjavio je Felshtinsky. Također je istaknuo da Putin vjeruje da Rusija može pobijediti u nuklearnom ratu, te da bi napad iz Bjelorusije mogao prisiliti Europu na kapitulaciju, osobito ako bi SAD kapitulirale pod vodstvom Donalda Trumpa.

POVEZANI ČLANCI:

Felshtinsky je također upozorio na snažnu špijunsku mrežu Rusije diljem Europe, koja je pojačala svoje aktivnosti od početka rata u Ukrajini.

FOTO Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija će prvo gađati ove lokacije

FILE PHOTO: Russia marks Victory Day with military parade in Moscow
1/29

- Pitanje je kako bi Velika Britanija reagirala na nuklearni napad iz Bjelorusije. Putin ne planira klasičan samoubilački nuklearni napad. On vjeruje da može koristiti nuklearno oružje na način koji bi izbjegao uzajamno uništenje - naglašava Felshtinsky. Prema njemu, Putinovi planovi uključuju kombinaciju vojne strategije i političke manipulacije kako bi ostvario svoje ciljeve bez potpunog uništenja.

Putin je prošli tjedan bio u Bjelorusiji na dvodnevnom putovanju za koje se vjeruje da je bilo usredotočeno na sigurnost i vježbe s taktičkim nuklearnim oružjem. Vjeruje se da će Bjelorusija sudjelovati u vježbama, a Putin je i sam bio rekao kako je ''dijelom toga izravno sudjelovanje naših bjeloruskih prijatelja i kolega u vojnoj sferi nedavnih događaja".

>> VIDEO Predstavljena nova verzija TOS oružja

Komentara 87

Avatar Kajman
Kajman
22:21 05.06.2024.

Što nije ono ova "specijalna vojna operacija" trebala trajati samo tri dana. Što vi rusofili ne pišete malo o tome što bi da se oteglo još malo na tri godine.

HA
hacker
22:55 05.06.2024.

Dakle diktator države s jedva 140 miliona ljudi čija je ekonomija ne veća od omanje EU državice želi uspostaviti novi svjetski poredak na čijem čelu bio bio on njegovo veličanstvo Vladimir Putin, ovo kao iz nekog James Bonda filma.

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
23:28 05.06.2024.

Rusija očajnički treba nešto što bi proglasila pobjedom... Bilo što.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije