RAT U EUROPI

Biden najavio oštre sankcije Rusiji; Zelenski: Željeli bismo se sastati s Kinom

FILE PHOTO: A general view shows an apartment building of Veronika Krasevych, an 11-year-old Ukrainian girl, destroyed by Russian military strike in the town of Borodianka
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
1/15
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.02.2023.
u 22:33

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija zadržati povećani fokus na jačanju svojih nuklearnih snaga, u obraćanju povodom obilježavanja državnog praznika Dana branitelja domovine u četvrtak, dan prije prve godišnjice invazije na Ukrajinu. Tajnica američkog Ministarstva financija upozorava da će svaki vid pomoći Rusiji u pitanjima vojne spreme i izbjegavanja sankcija dovesti do ozbiljnih posljedica

Uoči godišnjice početka rata, ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je jačanjem nuklearnih snaga zemlje. Njegova izjava objavljena je prije obraćanja povodom obilježavanja državnog praznika Branitelja domovine u četvrtak. Šef NATO-a Jens Stoltenberg kaže da je vojni savez vidio "neke znakove" da Kina možda planira podržati Rusiju u njezinom ratu u Ukrajini te je snažno pozvao Peking da odustane od toga jer bi to predstavljalo kršenje međunarodnog prava.  Rusija optužuje Ukrajinu da žele inscenirati napad na Moldaviju kako bi izvršili invaziju na odcijepljenu regiju Pridnjestrovlje.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

22:33 - Ukrajina će u petak slaviti godinu dana uspješnog otpora, a ne prvu godišnjicu ruske invazije, rekla je Olena Zelenska, supruga ukrajinskog predsjednika u četvrtak obraćajući se video porukom sudionicima događaja u Litvi. Ukrajina je pretrpjela "godinu dana pakla", rekla je supruga Vladimira Zelenskog u obraćanju događaju održanom u Vilniusu u četvrtak navečer.

"Obilježavati dan u koji je počeo totalan rat, užasno je jer bila je to godina udara, agresije, ubijanja", rekla je. Rusija je 24. veljače 2022. počela invaziju koju ona ne naziva tako već "specijalnom vojnom operacijom" i u tih godinu dana ubijeni su deseci tisuća ljudi, sravnjeni su za zemljom gradovi i sela, milijuni Ukrajinaca raseljeni su unutar zemlje, a gotovo osam milijuna izbjeglo je iz nje.

"Danas ne obilježavamo godinu rata već slavimo godinu otpora agresiji, godinu hrabrosti, godinu međusobnog pomaganja i spašavanja, godinu ljudskosti i godinu prijateljstva", rekla je. 

21:45 - Američki predsjednik Joe Biden u petak će održati virtualni sastanak s čelnicima G7 i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te objaviti nove, oštrije sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, rekla je glasnogovornica Bijele kuće dan uoči prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

"Sjedinjene Države će uvesti oštre sankcije glavnim sektorima koji (Vladimiru) Putinu donose prihode", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre na tiskovnoj konferenciji.

Ukrajina će biti glavna tema virtualnog sastanka na vrhu zemalja G7 u petak. Francuskoj, Velikoj Britaniji, Kanadi, Njemačkoj, Italiji, Japanu i SAD-u pridružit će se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. "Čelnici će razgovarati o tome kako dalje pomagati Ukrajini", istaknula je Jean-Pierre.

No glasnogovornica nije rekla hoće li druge zemlje G7 pristati na nove američke sankcije. Ove su sankcije posebno uperene protiv banaka i subjekata koji pomažu Moskvi da zaobiđe pakete sankcija uvedene nakon početka invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022.

SAD će sankcionirati banke i rusku vojnu industriju te "aktere u trećim zemljama koji žele zaobići naše sankcije", dodala je. "Objavit ćemo i novu gospodarsku pomoć u energentima i vojnu kako bismo pomogli Ukrajincima da i ubuduće uspješno štite stanovnike od ruske agresije te kako bismo omogućili ukrajinskoj državi da osigura osnovne usluge poput struje i grijanja", dodala je.


16:57 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je rekao da još nije vidio nikakav kineski plan za okončanje rata u Ukrajini, no da bi "bilo poželjno" da se sastanu kineski i ukrajinski predstavnici. On je uoči prve godišnjice ruskog napada rekao da je Kijev već ranije izrazio želju za takvim susretom.

"Željeli bismo se sastati s Kinom", rekao je Zelenski tijekom konferencije za medije u Kijevu sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom. "To je u interesu Ukrajine", dodao je.

Glavni kineski diplomat rekao je da će Peking iznijeti svoje prijedloge za rješavanje ukrajinskog sukoba političkim putem u dokumentu koji će se pozivati na načela iz Povelje Ujedinjenih naroda. Dokument će uzeti u obzir teritorijalni integritet, suverenitet, i sigurnosna pitanja, najavio je.

Očekuje se da će kineski predsjednik Xi Jinping u petak, na prvu godišnjicu invazije, održati „mirovni govor“. Zelenski je kazao kako je od ukrajinskih diplomata čuo samo „općenite stvari“ o prijedlozima Kine, no da je ohrabrujuće što ona uopće razmatra posredovanje u mirovnim pregovorima. 


15:12 -  Četiri osobe uhićene su u četvrtak nakon što su oslikale ukrajinsku zastavu na cesti blizu ruskog veleposlanstva u Londonu. Skupina Led By Donkey preuzela je odgovornost za plavožutu zastavu od 500 četvornih metara, oslikanu na Bayswater Roadu u Londonu. Rekli su da su to učinili kako bi obilježili prvu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu u petak. Policija je priopćila da su tri muškarca i žena uhićeni zbog sumnje da su počinili kazneno djelo oštećenja ceste i ometanja prometa. Aktivisti su objasnili da su zastavu napravili ispuštanjem 170 litara žute boje na kolnik u smjeru istoka i sličnu količinu plave boje na kolniku u smjeru zapada. Vozila koja su prolazila su potom raznosila boju po cesti. Aktivisti su dodali da je boja "visoke kvalitete, netoksična, bez otapala, ekološki prihvatljiva, brzo sušeća i jestiva boja dizajnirana za stvaranje cestovne umjetnosti".

Police officers respond, after Protest group 'Led by Donkeys' spread paint in the colours of the Ukrainian flag on the road, ahead of the first anniversary of Russia's invasion of Ukraine, outside the Russian Embassy in London, Britain February 23, 2023. REUTERS/Hannah McKay Photo: HANNAH MCKAY/REUTERS
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS


14:50 - Glavna tajnica Ministarstva financija SAD-a, Janet Yellen, danas je na konferenciji u Indiji poručila vlastima u Pekingu da bi pružanje bilo kakvog vida materijalne vojne pomoći Rusiji predstavljalo "ozbiljan razlog za zabrinutost". "Jasno smo dali do znanja da bi bilo koji oblik pružanja materijalne pomoći Rusiji ili pomaganje u izbjegavanju nametnutih sankcija predstavljao ozbiljan razlog za zabrinutost. Ponavljat ćemo kineskoj vladi kao i svim tvrtkama i bankama pod njihovom nadležnosti koja se pravila tiču naših sankcija i ozbiljne posljedice njihovog nepoštivanja", rekla je Yellen. Ova je izjava reakcija tajnice na jučerašnji posjet kineskog diplomata Wang Yija, Vladimiru Putinu u Moskvi piše The Guardian.

14:00 -  Oporbena stranka Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) uputila je u četvrtak Skupštini Vojvodine na usvajanje deklaraciju kojom se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu, nastavljajući time politiku protivljenja širenju ruskog utjecaja u Srbiji. „Prošlo je točno godinu dana od kada je Ruska Federacija započela barbarsku agresiju na državu Ukrajinu. Do sada je u ovoj krvavoj agresiji poginulo najmanje 300.000 ljudi“, navodi se u prijedlogu Deklaracije koju je uputio šef kluba zastupnika „Vojvođanska fronta - LSV, VP“ u Skupštini Vojvodine Saša Šućurović. Podsjećajući da je rusku agresiju na Ukrajinu osudio cijeli svijet, kao i Srbija u Općoj skupštini UN-a, Šućurović je pozvao vojvođanske zastupnike da potporom Deklaraciji pridonesu „bržem prekidu agresije i povlačenju ruske vojske na međunarodno priznate granice iz 1991. godine.“ LSV i njezin koalicijski partner Vojvođanski klub jedine su političke opcije u zemlji koje otvoreno govore o, kako navode, „malignom utjecaju Rusije u Srbiji“.

„Ruske službe slobodno mešetare po našoj zemlji. Neki mediji predstavljaju prave informativne službe ruskog glavnog stožera. Rad takozvanog Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu su od samog formiranja, prije 11 godina, pratile kontroverzije, među kojima je jedna od najvećih sumnja da je riječ o ruskoj obavještajnoj, pa i vojnoj bazi“, priopćila je LSV sredinom ovoga mjeseca. Umjesto da taj centar zatvori, istaknula je Liga, „Srbija dopušta ruske akcije u Srbiji i regiji, i tako praktično destabilizira i samu sebe“.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, koju od studenog 2022. vodi Bojan Kostreš, prodemokratska je stranka koja se zalaže za jednakost građana bez obzira na različitost, a u svojemu fokusu ima „ostvarivanje punog subjektiviteta Vojvodine kao autonomne pokrajine i europske regije“. Na posljednjim izborima u Srbiji početkom 2022. surađivala je s Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini (DSHV), što je rezultiralo ulaskom predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova u Skupštinu Srbije i njegovim kasnijim imenovanjem za ministra u srbijanskoj vladi.


10:30 - Moldavija je u četvrtak odbacila optužbe ruskog ministarstva obrane da Ukrajina planira izvršiti invaziju na odcijepljenu moldavsku regiju Pridnjestrovlje nakon izvođenja tzv. operacije pod lažnom zastavom te je pozvala na smirenost. Ruska novinska agencija RIA objavila je da Ukrajina, koja graniči s Moldavijom, planira inscenirati lažni napad ruskih snaga iz Pridnjestrovlja na Ukrajinu, što bi iskoristila kao povod za invaziju. Rusija ima svoje vojne postrojbe u odcijepljenoj regiji.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Galuzin rekao je kako je Zapad naložio moldavskoj vladi da prekine svu interakciju s vlastima u Pridnjestrovlju koje podupire Moskva. Moldavska je vlada objavila priopćenje na Telegramu u kojem stoji da moldavske državne vlasti "ne potvrđuju" navode ruskog ministarstva obrane. "Pozivamo na smirenost i na primanje informacija iz službenih i vjerodostojnih izvora Republike Moldavije", navodi se. "Naše institucije surađuju s inozemnim partnerima i u slučaju prijetnji državi javnost će biti pravovremeno obaviještena", dodaje se.

Ministar vanjskih poslova Moldavije rekao je Reutersu u srijedu da je Moldavija spremna na "puni spektar prijetnji" iz Rusije. "Naše institucije isplanirale su odgovore na cijeli spektar prijetnji", kazao je. "Naravno da imamo ograničena sredstva, ali istovremeno nismo u tome sami", dodao je. Predsjednica Maia Sandu koja se zalaže za pristupanje Moldavije Europskoj uniji optužila je ovoga mjeseca Moskvu da planira puč protiv moldavskog vodstva. Moskva je odbacila te navode.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza proruski separatisti u Pridnjestrovlju proglasili su neovisnost i ratovali protiv Moldavije. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je prošloga tjedna kako je "očito" da Ukrajina neće biti posljednja postaja Rusije nakon invazije na Ukrajinu te da Kremlj razmišlja o načinima kako "ugušiti" Moldaviju.


08:45 SAD planira nastaviti poštivati svoje obveze prema sporazumu o nuklearnom razoružanju Novi START, unatoč odluci Rusije da privremeno suspendira sporazum. "Ništa se ne mijenja u smislu obveza koje trebamo ispuniti", rekla je novinarima u srijedu glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh. Odluka Rusije da zamrzne sporazum je "nesretna i neodgovorna", dodala je.

Vlada SAD-a vjeruje da "odgovorna nuklearna sila treba nastaviti raditi s drugim zemljama diljem svijeta koje imaju nuklearne sposobnosti" i Washington "ozbiljno" shvaća svoje obveze prema ugovoru Novi START, rekla je Singh.


08:15 Gotovo godinu dana nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, posebna sjednica Opće skupštine UN-a u srijedu ponovno je otkrila veliki jaz između dviju strana u ratu. Dok je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba optužio rusku stranu za počinjenje genocida, ruski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzja rekao je na sjednici da Zapad planira "raskomadati i uništiti" njegovu zemlju.

A man walks past a fire after a shelling, as Russia's attack on Ukraine continues, in Kharkiv, Ukraine, March 25, 2022. REUTERS/Oleg Pereverzev/File Photo TPX IMAGES OF THE DAY SEARCH "YEAR-END UKRAINE" FOR THIS STORY. SEARCH "YEAR-END" FOR ALL BEST OF 2022 PACKAGES. Photo: Stringer/REUTERS
Foto: Stringer/REUTERS

Prvog dana dvodnevnog zasjedanja, povodom godišnjice ruske invazije u petak, Kuleba je na Općoj skupštini UN-a predstavio rezoluciju kojom poziva na mir i povlačenje Moskve. Očekuje se da će skupština velikom većinom usvojiti rezoluciju u četvrtak - diplomati procjenjuju da bi mogla dobiti glasove između 130 i 140 zemalja. Prije toga očekuju se deseci govora visokih dužnosnika, uključujući američkog državnog tajnika Antonya Blinkena, britanskog ministra vanjskih poslova Jamesa Cleverlyja i njemačku ministricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock. Općoj skupštini obratit će se i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

FILE PHOTO: A general view shows an apartment building of Veronika Krasevych, an 11-year-old Ukrainian girl, destroyed by Russian military strike in the town of Borodianka
1/9

7:30 - Ruski predsjednik Vladimir Putin danas će se obratiti javnosti na obilježavanju državnog praznika Branitelja domovine, a sudeći prema izjavi objavljenoj uoči svečanosti, zaprijetit će jačanjem nuklearnih snaga zemlje.

- Kao i prije, posvetit ćemo veću pozornost jačanju nuklearne trijade - rekao je Putin u izjavi koju je u četvrtak rano ujutro objavio Kremlj. 'Trijada' se odnosi na nuklearne projektile bazirane na zemlji, moru i u zraku. Putin je rekao da će ove godine prvi put biti raspoređene interkontinentalne balističke rakete Sarmat - oružje koje može nositi više nuklearnih bojevih glava.

- Nastavit ćemo masovnu proizvodnju hipersoničnih sustava Kinzhal baziranih u zraku i započet ćemo masovnu isporuku hipersoničnih projektila Cirkon morskog baziranja - rekao je Putin.


7:00 - Šef NATO-a rekao je u srijedu da je vojni savez vidio "neke znakove" da Kina možda planira podržati Rusiju u njezinom ratu u Ukrajini te je pozvao Peking da odustane od otoga jer bi to predstavljalo kršenje međunarodnog prava. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg također je u intervjuu za Associated Press rekao da će savez, iako nije strana u ratu, podržavati Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

- Vidjeli smo neke znakove da to možda planiraju i naravno NATO saveznici, Sjedinjene Države, upozoravaju na to jer je to nešto što se ne bi trebalo dogoditi. Kina ne bi trebala podržavati ruski rat - rekao je Stoltenberg. 

VIDEO Strašne snimke razaranja u Mariupolju: Rusi su ih nemilosrdno granatirali sve dok grad nije pao

Komentara 33

DU
Deleted user
02:40 24.02.2023.

rusija gubi strateski polozaj svakim danom, najveca greska im je sto nisu izravno usli u sukob sa notom nego su usli u ukrainu. treba napasti kuhara a ne onog sto pere salatu.

DU
Deleted user
02:42 24.02.2023.

kini i indiji te ostatku svijeta bi trebalo biti jasno da ovo nece stati na ovome, ili bi trebali zauzeti stranu nato saveza ili bi trebali dati vojnu podrsku rusiji. sto prije to bolje, jer ako prezivim imali bi parr dobrih godina da pricamo o svemu uz dobru rakijicu i kulen.

UJ
ujna
20:36 23.02.2023.

Baš je zanimljivo pratiti prepucavanje ukrajinaca i rusa na ovom portalu, nepismeni i jedni i drugi, muči ih latinica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije