U TROŠKU EU

Računi sumnjivog pokrića: Žalac na rođendan potrošila oko 24.000 kuna, jela se i juha od bikova repa

Zagreb: Održan sastanak  Predsjedništva HDZ-a
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
25.11.2022.
u 14:27

EPPO je trenutno u posjedu računa koji dokazuju da je ministarstvo na čelu sa Žalac u 2019. na sastanke, reprezentaciju, hotele i restorane potrošilo više od dva milijuna kuna

Među spisima predmeta Ureda europskog javnog tužitelja u sferi Software, u kojoj je uhićena bivša ministrica Gabrijela Žalac, nalazi se čitav niz računa sumnjivih pokrića.

Jedan od njih je i račun s početka veljače 2019. godine, i to u restoranu Šarm u Heinzlovoj ulici u Zagrebu gdje se potrošilo čak 23.750 kuna. Njeno resorno ministarstvo tada je odobilo taj račun za plaćanje 4. ožujka 2019., i to iz sredstava EU.

EPPO je trenutno u posjedu računa koji dokazuju da je ministarstvo na čelu sa Žalac u toj godini na sastanke, reprezentaciju, hotele i restorane potrošilo više od dva milijuna kuna, prenosi Telegram

Primjerice, jedan od tih računa je i bio izdan 31. siječnja 2019. kada je naručena hrana za 50 osoba za potrebe Međunarodne radne skupine za izradu Nacionalne razvojne strategije do 2030. Na tom sastanku nije se isporučila hrana, no ministarstvu je ispostavljen račun od 14.000 kuna. I sudionici su kazali kako tom prigodom nije bilo juhe od bikova repa ni pate od patke, kao ni bruschette od goveđeg hrpta. 

Računi koje EPPO ima u posjedu često su i izdavani iza ponoći, a na njima nema detalja troškova, već samo iznosi koji su se najčešće kretali između 10 i 20 tisuća kuna. Iako to nalaze fiskalna odgovornost, na nijednom računu nisu bila napisana imena osoba koja su sudjelovala na tim ručkovima. 

Što se tiče rođendana tadašnje ministrice u veljači 2019. godine, na proslavi su bili i Mladen Šimunac, vlasnik tvrtke Micro projekt, kojeg EPPO sada sumnjiči zbog sklopljenog ugovora s resornim ministarstvom vezano uz zgradnju softvera SPUR, kao i Tomislav Petric, svojevremeni ravnatelj SAFU-a koji je uhićen u studenom prošle godine, isto kada i Gabrijela Žalac.

Jedan od računa je i iz 7. ožujka 2019. godine, kada je za devet osoba plaćena juha od bikova repa, sporo kuhana teletina, kava i mineralna voda u restoranu Atlanta Bocca Marai i to u iznosu od 2.073 kune. Tjedan dana nakon u istom se restoranu potrošilo 15.210 kuna. 

Među računima koji se odnose na reprezentaciju je i onaj iz mesnice AS iz Županje, gdje se 1.268,58 kuna potrošilo na 4,6 kulena, 0,9 kilograma kulenove seke te 1,85 kg dimljene svinjske pečenice. 

O svemu se Telegram obratio i bivšoj ministrici Žalac, a odgovor je stigoa od odvjetnice Jadranke Sloković.

''Navedeni račun ispostavljen je radi podmirenja troškova cateringa za tri sastanka organizirana od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Radi se o sastancima Leadership grupa – sigurnost, turizam te promet i mobilnost održanih u razdoblju od 25. do 27. veljače 2019. godine, a na svakom od tri navedena sastanka prisustvovalo je po 30 osoba. Slijedom navedenog, nesporno je da se nije radilo o troškovima proslave rođendana gospođe Gabrijele Žalac'', piše u odgovoru.

''Također napominjem da se predmetni račun sa svim prilozima nalazi u spisu predmeta I.141/2021 Ureda europskog javnog tužitelja, kao dio istrage koja je nejavna'', dodaje Sloković.

>> VIDEO Stiže pogoršanje vremena: Za sutra upaljen meteoalarm, očekuje se snijeg, na Jadranu jaki udari bure

Komentara 4

NJ
njofra51
13:21 26.11.2022.

jela se juha od bikovog repa?

SH
Shorv600
08:15 27.11.2022.

Kasica prasica.

Avatar anlaser
anlaser
19:44 25.11.2022.

Ova je baš voljela omastiti brk na tuđi račun što se vidi iz priloženog materijala za čvarke . Trebalo bi je prijaviti u život na vagi u jednom od domaćih kaznenih "odmarališta " !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije