Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'i prije smo se razilazili'

Raskol u Poljoprivrednoj komori? Čakovec i Đakovo danas idu u traktorski prosvjed

Foto: Jonathan Borg/XINHUA
1/4
19.02.2024.
u 09:30

Kad se već nisu uspjeli organizirati pod kapom HPK i solidarizirati se s europskim kolegama, naši poljoprivrednici zasad će prosvjedovati u nekoliko gradova

- Ne mora značiti da je u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) došlo do raskola – i prije smo se razilazili u mišljenjima i upućivali na probleme. No kako Komora zbog utjecaja velikih igrača i političke pripadnosti određenih članova u rukovodstvu nema snagu organizirati prosvjede, organizirali smo se sami – kaže ratar, inače član upravnog odbora HPK Mato Brlošić, najavljujući današnje prosvjede poljoprivrednika i u Đakovu.

Podsjetimo, nezadovoljni što je HPK odustao od prosvjeda, ogorčeni (ne)strategijom države prema malim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) – sve je manje potpora, a sve više problema i dodatnog administriranja, te kako bi se solidarizirali i s europskim kolegama u Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Belgiji, Španjolskoj, Malti... – u mirni će traktorski prosvjed danas oko 10 sati krenuti i Međimurci, potpomognuti Varaždincima i Podravcima. I jedni i drugi tvrde kako će sve proteći bez ikakvih ekscesa – i bez Tomislava Pokrovca "s kojim nisu na istoj radijskoj frekvenciji", kako nam je izjavio Brlošić. OPG-ovce su, tvrdi, uništile niske cijene žitarica i uljarica, a s nekontroliranim uvozom iz Ukrajine "dodatno su zaronili".

POVEZANI ČLANCI:

Potpore su pale za 15 posto u prosjeku, a cijene njihovih proizvoda za 40 posto. – Za razliku od ostalog pučanstva kojemu se dižu plaće, mirovine – i sve nekako ide prema gore – samo su poljoprivredni sektori potonuli – upozorava Brlošić. Međimurski poljoprivrednik Stjepan Jurinec, glavni organizator današnjih traktorskih prosvjeda poljoprivrednika na području Čakovca, kaže kako ih najviše ljuti nekontrolirani uvoz hrane u Hrvatsku, posebice iz trećih zemalja, Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore..., koje ni približno ne moraju ispoštovati sve mjere koje od hrvatskog seljaka traže resorno ministarstvo i EU, čak ni po pitanju pesticida i herbicida.

– To našoj kvaliteti uopće nije doraslo, a na hrvatskom se tržištu uopće ne kontrolira i ne sprečava – i pitanje je što jedemo – napominje te dodaje kako će upravo zato s oko 150 traktora od južne čakovečke obilaznice krenuti i u vožnju po gradu, uz trgovačke lance. A onda će čekati petak kad se u Bruxellesu sastaje krovno europsko udruženje Copa-Cogeca i odlučuje ide li se u generalni prosvjed poljoprivrednika na razini cijele Europske unije. – Nemre mleko koštati 50 centi u otkupu, a na polici 2 eura – kaže Jurinec.

GALERIJA Francuski poljoprivrednici ukidaju blokade, no diljem Europe prosvijedi i dalje u tijeku

1/25

Nije problem u korektnoj cijeni proizvoda i zdravoj konkurenciji koje se na zdravom tržištu poljoprivrednici ne boje nego u dampinškim cijenama uvoznika koji tu praksu prikrivaju dokumentacijom upitne vjerodostojnosti.  U nas se, dodaje, pomaže i gradnja stranih farmi, koje ni hranu za perad neće kupovati u Hrvatskoj, a rušit će cijenu uzgajivačima. On je samo na kukuruzu lani izgubio 200.000 kuna – i da uz ratarske kulture nije imao krumpir, "danas bi pred Međimurskom županijom prosil peneze". – U EU su nas bose po trnju poslali – upozorava, ističući kako je od svoje 15. godine na kombajnu, u poljoprivredi već više od 40 godina, i ne pamti da je ikad bilo gore.

Prosvjednici tako, među ostalim, traže smanjenje administrativnog opterećenja poljoprivrednika, ukidanje geotagiranja fotografija, posebice kod mjere za stajski gnoj, osnivanje tripartitnog povjerenstva za redoviti mjesečni izračun proizvođačkih cijena, izmjene strateškog plana ZPP-a u korist primarne poljoprivredne proizvodnje i prerade, pokretanje uzajamnog fonda iz kojega bi se namirivali tržišni poremećaji (od minimalno 100 mil. eura), pomoć ratarskom sektoru od 300 eura za prvih 100 ha...

VIDEO Svinjogojci i dalje prosvjeduju: 'Ovo nije svinjska kuga, ovo je politička kuga'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije