Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slovo zakona

Raspusti li se Sabor do petka, Josipović odmah raspisuje izbore

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
Autori: Davor Ivanković, Ivanka Toma
26.10.2011.
u 22:12

Izbori se moraju održati najkasnije 60 dana od dana raspuštanja Sabora

Parlamentarni izbori mogu se, kao što se i najavljivalo, održati u nedjelju, 4. prosinca, a predizborna kampanja služeno bi započela sredinom studenoga. Jedini je preduvjet da se u petak na Markovu trgu izglasa odluka o raspuštanju Sabora, čime će biti učinjen prvi korak prema novim izborima.

1. Izbore za zastupnike u Saboru raspisuje predsjednik RH Ivo Josipović. Informacije s Pantovčaka govore da Josipović čeka petak, odnosno odluku o raspuštanju Sabora, i bez odgode će obaviti svoju ustavnu dužnost. U odluci o raspisivanju izbora predsjednik navodi i datum njihova održavanja. Iz 
prijašnjih političkih dvojbi i dogovora s premijerkom Jadrankom Kosor proizašao je sporazum da to bude 4. prosinca.

>>HDSSB-ovci u Sabor stigli u nošnjama i poručili: Ne tamburajte!

2. Ustav, inače, nalaže da se izbori moraju održati najkasnije u roku od 60 dana od dana raspuštanja Hrvatskog sabora. Zakon o izboru zastupnika u Sabor pak nalaže da od dana raspisivanja izbora pa do dana izbora za zastupnike mora proteći najmanje 30 dana. Nakon što predsjednik Josipović raspiše izbore, proceduru preuzima Državno izborno povjerenstvo (DIP).

3. Zastupnici se biraju s lista koje mogu predlagati političke stranke, njih dvije ili više, te fizičke osobe. Prijedlozi lista s popisom kandidata za saborske zastupnike moraju se DIP-u dostaviti najkasnije u roku od 14 dana računajući od dana kada predsjednik Josipović raspiše izbore. Učini li to predsjednik, primjerice, u ponedjeljak, 31. listopada, stranke bi svoje kandidate DIP-u morale dostaviti do 14. studenog.

4. Nakon što zaprimi liste, DIP-u ostaje rok od 48 sati u kojemu ih mora prihvatiti i javno objaviti u svim dnevnim novinama i na televiziji. Taj je rok bitan jer danom objave izbornih lista počinje izborna promidžba, odnosno od tada se službeno računa početak izborne kampanje. GONG je u ovakvom propisu prepoznao zakonsku manipulaciju. Stvar je u tome što se prema novom Zakonu o financiranju kampanje ograničavaju maksimalni troškovi na 1,5 milijuna kuna po izbornoj jedinici. No, troškovi kampanje računaju se tek od dana njezina službenog početka. To znači da svi plakati, stranačke konvencije i skupovi koje već naveliko provode i HDZ i Kukuriku koalicija i svi ostali zakonski ne ulaze u financijske limite za promidžbu.

5. DIP kaže da do dana objave lista političari još nisu kandidati za zastupnike te da sve njihove aktivnosti ne predstavljaju njihovu političku aktivnost.

6. Nakon što se provedu izbori, prvo zasjedanje Sabora održava se najkasnije u roku od 20 dana. To bi značilo da je krajnji rok za konstituiranje sam Badnjak. Sabor se konstituira izborom predsjednika na prvoj sjednici, a na njoj mora biti nazočna većina svih zastupnika.

7. Predsjednik Republike Josipović ponovno dobiva ulogu nakon konstituiranja Sabora. Upravo on povjerava mandat za sastavljanje vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Mandatar kojega je imenovao Josipović predložit će članove vlade, a odmah po sastavljanju vlade, najkasnije u roku od 30 dana, mandatar je dužan program svoje vlade predstaviti Saboru i zatražiti glasanje o povjerenju.

8. Ne uspije li mandatar dobiti saborsku većinu i potvrditi vladu, predsjednik Josipović može mu dati još dodatnih 30 dana za novi pokušaj. Ako ni u tome roku mandatar ne uspije, Josipović će povjeriti mandat za sastavljanje vlade drugoj osobi (političkoj opciji).

Komentara 19

EL
elfenomeno77
08:47 27.10.2011.

ivo Josipović na mjestu predsjednika je sramota za svakog pravog hrvata

Avatar dovidovic
dovidovic
22:35 26.10.2011.

Josifović bi najradije raspisao referendum o ponovnom pridruživanju Šugoslaviji u kojem bi Srbi imali tisuću i pol glasova po glavi, tako da sigurno prođe. Al neće ni vaše trajat do vijeka. Tinja, tinja...

B1
Broj 1
07:46 27.10.2011.

Raspusti li se Sabor do petka. U subotu ga neće biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije