prepoznatljivo obilježje

Ratni simbol Z nestao iz javnosti: 'Postoji niz razloga zašto ga više ne vidimo toliko'

Festival of sledges in Russia's Tatarstan Republic
Foto: ALEXEY NASYROV/REUTERS
1/3
18.05.2023.
u 15:24

Nakon ulaska ruskih tenkova u Ukrajinu, simbol Z postao je viralan u Rusiji, ali i na društvenim mrežama

Rat u Ukrajini obilježila su ogromna stradanja i razaranja kao i niz drugih stvari povezanih s ratom. Jedno od obilježja toga rata je i slovo Z koje je postalo prepoznatljivo i jedan od simbola ruske agresije. I danas se mnogi sjećaju kolona ruskih vojnih vozila i opreme obilježenim slovom Z. Od 24. veljače 2022. godine i dana kada su ruski tenkovi ušli u Ukrajinu simbol Z postao je viralan u Rusiji.

Svijet su obilazile fotografije djece koje prave oblik Z, a isti simbol se mogao često viđati i kao neizostavan modni detalj. Simbol Z postao je uobičajen na sportskim terenima kao i po gradovima širom Rusije. Poznat je i slučaj gimnastičara Ivana Kuliaka koji je dobio jednogodišnju zabranu nastupa nakon što je na odjeći, tijekom ceremonije dodijele medalja, istakao simbol Z i to pored suparnika iz Ukrajine.

VEZANI ČLANCI:

Međutim, zadnjih mjeseci je upotreba simbola Z vidno pala. Na snimcima i fotografijama iz Ukrajine gotovo da se više ne može nigdje vidjeti ovaj ratni simbol. Ovoga simbola nije bilo ni na ruskoj vojnoj paradi povodom Dana pobjede na što su ukazali korisnici Twittera podsjećajući da je to bio slučaj prošle godine.

"Postoji niz razloga zašto simbol Z više ne vidimo toliko. Simbol Z je organski nestao. Kada je rat počeo to nije bio državni simbol. No na kraju je država preuzela kontrolu nad tim", rekla je za Euronews istraživačica specijalizirana za rusku politiku na Royal United Service Institutu Emily Ferris. Pojašnjava da su dužnosnici usvojili prepoznatljivi simbol zbog njegove „svestranosti“ s jasnom oznakom koja znači „u osnovi sve što ima veze s ratom“ poput „za pobjedu“, „za Rusiju". 

VIDEO Ukrajince ponovno probudile uzbune za zračni napad

Dodaje da koliko god je to u početnim fazama rata bilo korisno da je ovaj ratni simbol tijekom vremena izgubio šarm. Prema njezinim riječima, Vlade su odavno prihvatile i reinterpretirale simbole da bi služili svojim ciljevima, a kao jedan od najpoznatijih primjera podsjeća na korištenje svastike u nacističkoj Njemačkoj koja je pretvorena iz drevnog simbola blagostanja u amblem fašizma. Ferris kaže i da je jedan od razloga nestanka simbola Z i to što je, poput mnogih drugih društvenih trendova, nakon brzoga rasta to ludilo moglo jednostavno nestati. 

Komentara 14

SA
saudinus
15:56 18.05.2023.

Z postao 3 simbol fašizma? .. Od sramote ga maknuli

Avatar CroViper
CroViper
17:13 18.05.2023.

Nisu se baš nešto pomakli od istoka...

TU
tuđidist
16:51 18.05.2023.

Ima i onih kojima to fali. Koliko je meni poznato slovo "Z" u ruskoj abecedi u ovom obliku ne postoji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije