Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krvava pljačka iz 2005.

Nema dokaza da su Crnković i ostali sudjelovali u razbojstvu u kojem je stradao Dragutin Golik

Foto: Slavko MidzorPIXSELL
09.06.2017.
u 17:10

Poslovnica Zabe na Drvinju orobljena je u listopadu 2005., a slučaj još nije sudski okončan. Ključni dokaz protiv Crnkovića i ostalih bio je iskaz Ognjena Grubića, koji ne potkrepljuju drugi materijalni dokazi. Dragutin Golik ubijen je jer je pokušao spriječiti bijeg razbojnika

Gotovo 12 godina prošlo je od pljačke Zabe na Drvinju kada je ubijen hrabri građanin Dragutin Golik Zmija, a pravosudni repovi te mučne priče još se vuku po sudovima pa se na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno sudilo Grgi Crnkoviću, Borisu Žalcu i Igoru Mustaču, optuženima za sudjelovanje u razbojstvu.

Kao i prvi put, i jučer su nepravomoćno oslobođeni optužbi, jer nije bilo dovoljno dokaza da su njih trojica sudjelovala u razbojstvu. Istom presudom Mario Drpić oslobođen je optužbi za razbojstvo u poslovnici Hrvatske pošte u veljači 2006. Naime, ključni dokaz protiv Crnkovića i ostalih bio je iskaz Ognjena Grubića, koji je zbog Golikova ubojstva pravomoćno osuđen na 30 godina zatvora. Grubić je detaljno ispričao kako je razbojstvo, počinjeno 7. listopada 2005., planirano i realizirano. Tvrdio je i da je u Golika, koji je potrčao za razbojnicima koji su iz Zabe odnijeli 850.000 kuna, kroz stražnje staklo vozila pucao Žalac, a ne on. No njegov iskaz nije bio potkrijepljen niti jednim drugim materijalnim dokazom, a prema zakonu, presuda se ne može temeljiti samo na nečijem iskazu. Zbog toga su Crnković i ostali, i po drugi oslobođeni optužbi da su sudjelovali u pljački Zabe na Drvinju. Crnković je svojevremeno zajedno s Nenadom Filipovićem bio optužen i da je sudjelovao u krvavoj pljački Fine u rujnu 2005. kada su ubijena dvojica zaštitara Sokol Marića.

U travnju 2009. obojica su oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza, a Filipović je umro od predoziranja, ne doživjevši satisfakciju kada je druga skupina uhićena i optužena za ta ubojstva. Među tom skupinom bio je i Dubravko Žugelj, koji je zbog ubojstva zaštitara pravomoćno osuđen na 40 godina zatvora.

Krvava pljačka Fine u Zvonimirovoj ulici tako je ušla u anale kriminalistike jer je policija u razmaku od nekoliko godina za ta zlodjela privela dvije različite skupine ljudi, a obje su sjele na optuženičku klupu. Što se tiče pljačke Zabe na Drvinju, prema optužnici, isplanirali su je Filipović i Crnković, a u provedbi su sudjelovali Grubić, Žalac i Mustač. Crnković je bio zadužen za nabavku vozila, Filipović za nabavku oružja, a u poslovnicu su upali Mustač i Žalac, dok ih je Grubić čekao u vozilu. Nakon što su izašli iz banke, ugledao ih je Golik, koji je potrčao za njima pokušavajući ih spriječiti u bijegu. Grubić je zapucao prema njemu dva puta, jednom ga je pogodio, a od zadobivenih ozljeda Golik je preminuo. 

Komentara 4

KS
kristijan.sever.1
11:10 13.04.2021.

Nije heroj godine nego debil godine. Kako je on glup. Kak netko tko štiti kapitalističku imovinu može biti normalan.

MI
miholjčan
20:24 09.06.2017.

Čemu žurba gospodo iz pravosuđa, pa jedva je prošlo 12-tak godina od pljačke. Ponovite suđenje još par puta, bit će te sigurniji.

TS
ti shiba
05:05 10.06.2017.

Po našem pravosuđu nitko nije niti krao niti ubijao!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije