I BOGATI PLAČU

Razotkrivena kriminalna skupina koja je u dvije godine varala milijunaše ukravši im 10 milijuna eura

euri
Davor Puklavec/PIXSELL
05.06.2024.
u 09:05

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da je kriminalna  ciljala milijunaše koji su željeli uložiti ili prodati nekretnine, dok su se pranjem novca bavile dvije druge kriminalne skupine čiji je posao bio da regrutiraju novčane mule

Meta su im bili milijunaši i njihova imovina. Europol i združene policijske snage istraživale su ih gotovo dvije godine, a cijelu operaciju su vodile obitelji porijeklom s Balkana, čiji članovi uglavnom žive u Francuskoj. No ta kriminalna skupina sada je razotkrivena  u velikoj i zajedničkoj akciji talijanske  i portugalske  policije koju su potpomogli Europol i Eurojust. U toj akciji koja je trajala nekoliko dana sudjelovale su i policije Austrije, Francuske, Njemačke, Rumunjske, Španjolske i Švicarske, a akcija je u konačnici dovela do razotkrivanja velike kriminalne skupine  koja je razvila dobro uhodanu shemu pranja novca, pri čemu su se koristili tzv. novčanim mulama. Tijekom združene policijske akcije uhićeno je 11 osoba, pretraženo je 15 kuća, te je zaplijenjena razna elektronična oprema, nakit, kriptovalute....

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da je kriminalna  ciljala milijunaše koji su željeli uložiti ili prodati nekretnine, dok su se pranjem novca bavile dvije druge kriminalne skupine čiji je posao bio da regrutiraju novčane mule. Odnosno  ljude koji su na svoje bankovne račune primali novac od trećih osoba, nakon čega bi ga prebacili na drugi račun ili bi ga podizali u gotovini te davali  određenim osobama u zamjenu za proviziju. Europol navodi da glavni akteri  koji su osmislili ovu prevaru nisu imali tehničko znanje potrebno da operu oko 10 milijuna eura koje su "zaradili" na ovom poslu. Pa su zato angažirali druge dvije kriminalne skupine koje su specijalizirane za pranje novca. Istraga je trajala dvije godine jer se radilo o vrlo složenoj kriminalnoj shemi koja je uključivala veći broj osoba te je bila razgranata na više lokacija u više zemalja.

VEZANI ČLANCI: 

A radili su po sljedećem principu: mamili su žrtve koje su bile zainteresirane za ulaganje ili prodaju nekretnine pri čemu su se pretvarali da pripadaju međunarodnom investicijskom fondu. U tom "poslu" su se koristili raznim aplikacijama za trgovinu kriptovalutama, a sa žrtvama, uglavnom milijunašima, su se nalazili u luksuznim restoranima ili hotelima. Nakon što bi se našli sa žrtvama  dali bi im upute kako da preuzmu aplikaciju  za upravljanje kriptovalutama. No čim bi žrtve instalirale aplikaciju, kriminalci bi upotrijebili sofisticirane tehničke alate uz pomoć kojih su preuzeli kontrolu nad kripto novčanicima.  Da su prevarene, žrtve bi shvatile tek kada bi platili preko koristeći se aplikacijom  jer bi u tom trenutku sav novac nestao iz njihovih kriptonovčanika. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije