Poriču krivnju

Rođacima Zec sudit će se treći put: Terete ih da su policajcu htjeli minirati kuću

rođaci Zec
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/2
08.07.2014.
u 17:12

Županijski sud već drugi put ukinuo presudu prvostupanjskog Općinskog suda u Bjelovaru i postupak vraća na ponovno suđenje.

Petar (42), Branko (37) i Mirko Zec (34), trojica rođaka iz Daruvara, optuženi da su u prosincu 2011. dogovarali ubojstvo daruvarskog policajca Ivice Zubaka i njegove obitelji na način da su planirali miniranje njegove obiteljske i vikend kuće, uskoro će i treći put sjesti na optuženičku klupu bjelovarskog Općinskog suda. Naime, Županijski sud po drugi put je ukinuo prvostupanjsku presudu i predmet vratio Općinskom sudu na ponovno suđenje.

Pljuska odvjetništvu

Podsjetimo trojka je uhićena u lipnju 2012. i u istražnom zatvoru proveli su 58 dana, a već krajem rujna sud ih je odbacivši sve optužbe nepravomoćno oslobodio svake krivnje. Obrazlažući presudu sutkinja Sanela Horvat tada je istakla da sud nije povjerovao ključnim svjedocima Daruvarčaninu Novi Pejaziću (32), dugogodišnjem poznaniku optuženih te oštečenom Zubaku, na čijim iskazima je i temeljena optužnica. Državno odvjetništvo, kako je tada utvrdila obrana, u cijelom predmetu nije pronašlo ni jedan materijalni dokaz, nego je optužni prijedlog baziralo na iskazima ove dvojice koji su u svom svjedočenju na glavnoj raspravi iskazali nekoliko potpunih kontradikcija.

- Neke pojedinosti iz njihovih iskaza graniče sa znanstvenom fantastikom te moram konstatirati da je cijela optužnica na razini kafanskog trača - kazao je tada u završnoj riječi poznati zagrebački odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, branitelj prvooptuženog Petra, nazivajući suđenje teatrom apsurda.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Bez valjanog obrazloženja

Ipak državno odvjetništvo se žalilo na oslobađajuću presudu, a Županijski sud je prihvatio žalbu i predmet tada prvi put vratio na ponovno suđenje kod drugog suca. Nakon ponovljenog skraćenog postupka u listopadu prošle godine sud je trojku ipak proglasio krivim. Nova sutkinja u predmetu Ankica Janek, za razliku od njezine prethodnice, povjerovala je iskazima svjedoka i izrekla osuđujuću presudu.

Prvoptuženi Petar, kojem se sudilo i za kazneno djelo prijetnje, osuđen je na jedinstvenu kaznu od dvije godine i četiri mjeseca, dok su drugo i treće optuženi Branko i Mirko dobili po godinu zatvora. Na tu presudu žalili su se osuđeni ali i državno odvjetništvo tražeći veće kazne. No, Županijski sud je ovog puta prihvatio argumente obrane koja je prigovorila da presuda ne sadrži jasno i valjano obrazloženje zašto je sud prihvatio kao vjerodostojne iskaze Pejazića i Zubaka, a odbacio one optuženih i ostalih svjedoka. Stoga je po drugi put sve ponovo vratio na početak.

>>Poslao ih u zatvor pa ga htjeli ubiti eksplozivom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije