Roditelji sretni i ponosni na hrabre i uporne kćeri

Autori: M. Velić, M. Pulić
21.05.2009.
u 19:59

Osjećaj je nezamisliv, kao da sam blizu nečeg moćnog! – uskliknula je radosno Zagrepčanka Ena Vrbek (23), studentica kineziologije, svom ocu Borisu na telefon jutros u 6.30 sati prema hrvatskom vremenu. Javila se iz logora na visini od 7923 metra nakon što je pet sati prije toga zajedno s Milenom Šijan osvojila Mt. Everest, najviši vrh svijeta (8850 m), dva dana nakon sestara Darije i Iris Bostjančić.

Boris Vrbek (60) voditelj je odsjeka za ekologiju na Šumarskom institutu, pripadnik je Hrvatske gorske službe spašavanja već 30 godina te ima bogato alpinističko iskustvo. Sa Stipom Božićem 1982. godine osvojio je vrh Kanguru u Nepalu. Enina majka Mirjana (55) kustosica je botaničkog odjela u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju i također se bavila alpinizmom. Ena ima i polusestru Mirtu iz Borisova prvog braka.

– Osjećam se ponosno! Naravno da sam bio zabrinut. Upozorio sam je da ni slučajno ne ide na vrh bez kisika – rekao nam je Boris danas u obiteljskom domu Vrbekovih u Ravenskoj ulici na Borongaju.

Ljubav prema alpinizmu na Enu su prenijeli roditelji pa se već sa 15 godina učlanila u planinarsko društvo “Velebit”. Prije dvije godine Ena se, pod vodstvom Darka Berljaka kao i sada, popela na vrh Cho Oyu (8201 m).

– Ena je veliki pravednik, vrlo je hrabra i uporna kad sebi nešto zacrta! – kaže ponosni tata.

A slavilo se danas i u Dalmaciji.

– Nisam cijelu noć oka sklopila dok mi nije stigla vijest da se moja Milena popela na krov svijeta te da se počinje spuštati prema bazi. Ne mogu opisati koliko sam sretna i ponosna na svoju kćer – kazala nam je danas u Splitu Milica Šijan, majka osvajačice Mt. Everesta Milene.

– Prije tri mjeseca umro mi je suprug, Milenin otac Milan. Nije mi bilo lako prihvatiti taj gubitak i potom strahovati i za Milenu, no njezin me uspjeh barem malo razveselio. Ma i ja bih se penjala s njom da još uvijek mogu – s osmijehom će gospođa Milica.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije