KLENOVNIK

Roditelji strahuju za opstanak dječjeg vrtića Latica u Klenovniku

\'Var u0096 23. 06. 2010., Klenovnik u0096 Opcina Klenovnik razmatra mogucnosti privatizacije djecjeg vrtica  PHOTO:  Ljiljana Risek \'
Ljiljana Risek / VLM
23.06.2010.
u 15:25

Izradit ćemo elaborat. Vrtić je skup i jako opterećuje općinski proračun jer se za nj odvaja više od 10 posto, upozorio je Izidor Gladović, načelnik Klenovnika

Vijest da je Općinsko vijeće Klenovnika otvorilo temu privatizacije Dječjeg vrtića Latica i odlučilo o izradi financijskog elaborata, u kojem će se moći pročitati kakve bi i kolike uštede privatizacija mogla donijeti općinskom proračunu, zaprepastila je roditelje vrtićke djece. Neki od njih javili su se našoj redakciji tvrdeći da privatizacija vodi zatvaranju vrtića te izrazili sumnju da iza takvih namjera stoji osobni poslovni interes ljudi iz općinskog političkog života.

U vrtiću, kojemu smo se prvom obratili za informaciju, nismo doznali mnogo. Ravnateljica vrtića Nevenka Kovačić suzdržala se od izjava te kazala da se na sjednici Općinskoga vijeća o privatizaciji govorilo samo načelno. Da to baš i nije bilo samo načelno, potvrdio nam je načelnik Izidor Gladović.

Žele uštedjeti

- Točno je, donijeli smo zaključak o izradi elaborata koji će nam točno pokazati koliko nas dječji vrtić stoji sada i koliko bismo privatizacijom mogli uštedjeti. Na godinu za vrtić izdvajamo gotovo 280.000 kuna, a to je više od 10 posto općinskog proračuna, koji iznosi samo 2,5 milijuna kuna. Vrtić je skup i jako opterećuje proračun. Poznato je da općina predškolskoj ustanovi plaća polovinu troškova jer je ekonomska cijena smještaja dvostruko veća, više od 1300 kuna – izjavio je Izidor Gladović.

Špekulacije mještana o tome da je privatizacija u navodnom osobnom interesu pojedinaca iz općinskog političkog života, Gladović nije želio komentirati. Potvrdio je samo da nisu zadovoljni nekim postupcima pojedinaca u Upravnom vijeću vrtića.

Nema straha

- Privatizacije se ne treba bojati, pa koliko samo ima privatnih vrtića u Varaždinu, a na isti način posluju i vrtići u susjednom Maruševcu i Vinici! Vrtić ne kanimo nikome "dati", no pokaže li elaborat da nam nakon privatizacije vrtića u proračunu može ostati 100.000 kuna, raspisat ćemo javni natječaj i vrtić privatizirati po svim zakonskim normama – poručio je Izidor Gladović.

Upućeniji roditelji govore drukčije.

– Ako vrtić već sada jedva funkcionira sa 280.000 kuna, budući vlasnik morat će razliku od 100.000 do 150.000 kuna namaknuti drugdje. To znači da će plaće odgojiteljica drastično smanjiti, povećat će ekonomsku cijenu vrtića, a to će za sobom povući poskupljenje za roditelje. Čim se to dogodi, roditelji će djecu ispisati iz vrtića, a ustanova se nakon toga financijski neće moći pokriti, pa će naš vrtić, nakon 33 godine, biti zatvoren. Za čiji probitak? – upitali su roditelji. (ljr/VLM)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije