furiozna završnica

Romney u spotu: Socijalistički diktator Castro blizak je Obami

'President Barack Obama (L) and Republican presidential nominee Mitt Romney share a laugh at the end of the first presidential debate in Denver October 3, 2012.       REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES
'JASON REED'
03.11.2012.
u 09:00

Obama raste. 
Čak su i Romneyevi birači suglasni da se Obama dobro nosio s kastastrofom

Četiri dana koje je američki predsjednik Barack Obama posvetio isključivo žrtvama razornog uragana Sandy donijela su mu dobre predizborne rezultate. U istraživanju javnog mnijenja čak 80 posto birača koji će izaći na izbore kazalo je kako je Obama obavio odličan posao i ispunio sve što se od njega kao predsjednika i vrhovnog zapovjednika očekivalo u ovakvim situacijama. Zanimljiv je i podatak da čak dvije trećine birača Mitta Romneya kaže kako je Obama odlično reagirao i kako je bio na visini teškog i zahtjevnog zadatka.

Romney u Pennsylvaniji

U međuvremenu, obojica kandidata vratila su se kampanjama, očekuje ih paklenih stotinjak sati do otvaranja birališta. Na meti obojice pretendenata na Bijelu kuću savezne su države u kojima se još uvijek može osvojiti pokoji postotak neodlučnih birača.

U Wisconsinu i u Coloradu Obama se vratio svojoj staroj predizbornoj temi iz 2008., a to su promjene, u nadi da će ponovno uspjeti probuditi entuzijazam kod onih birača koji su mu dali glas prije četiri godine. Mitt Romney obilazi Pennsylvaniju u kojoj se potpora Obami malo istopila, pa se Romney nada da bi eventualno tu mogao izvojevati pobjedu. Njegova supruga Ann obilazi Ohio i Pennsylvaniju, a njegov potpredsjednički kandidat Paul Ryan je u Nevadi. Prva dama Michelle Obama obilazi birače u Floridi, a potpredsjednik Joe Biden nastoji osigurati pobjedu u Iowi i Wisconsinu. 

Jako zanimljiva bitka vodi se u Floridi. Romneyev stožer na tamošnje televizije plasirao je novi predizborni spot u kojem Romney tvrdi da Obamu podržavaju Fidel Castro i Hugo Chavez. Sugerira se da je Obama vrlo blizak socijalističkim diktatorima, a poruka ovoga spota upućena je latinoameričkim biračima koji su na prošlim izborima bili uz Obamu. Analitičari tvrde da je emitiranje ovoga spota vrlo jasan znak nervoze Romneya i njegovog stožera u trenucima kada istraživanja pokazuju da Romneyeva popularnost u ovoj državi polako kopni, ali i u trenucima kada postaje gotovo izvjesno da će Obama pobijediti u Ohiju. Ako pobijedi i u Floridi, Romneyeva sudbina bit će zapečaćena.

Bloomberg za Obamu

Jučer su objavljeni i službeni rezultati o stopi nezaposlenosti i o broju novih radnih mjesta u listopadu. Stopa nezaposlenosti je 7,9 posto, što je 0,1 posto više nego u rujnu, ali istodobno, u listopadu je otvorena 171 tisuća novih radnih mjesta. Iako su svi željno očekivali ove podatke, Romney je vjerojatno razočaran zato što tu za njega nema jakih argumenata protiv Obame.

Jučer je Obama dobio i otvorenu podršku newyorškog gradonačelnika Michaela Bloomberga koji je kazao kako je očito da klimatske promjene nanose velike štete, a kako to kao problem koji treba hitno rješavati prepoznaje samo Barack Obama.

Samo tri dana uoči izbornog dana, sjeveroistok Sjedinjenih Država koji je opustošio uragan, još uvijek ne funkcionira normalno. Velika područja još uvijek su bez električne energije, a nije izvjesno hoće li je dobiti do utorka. U državama New York i New Jersey vlada nestašica benzina. Više od polovice benzinskih crpki uopće ne radi, a na onima koje rade velike su gužve pa dolazi do napetosti i sukoba te njihovi vlasnici odbijaju posluživati kupce bez prisutnosti policije. Zasad još nitko ne razmatra mogućnost da se odgode izbori na područjima koja do utorka budu u stanju kaosa, s puno ljudi u skloništima, bez vode, struje i drugih energenata.

>>Sve o Obaminoj i Romneyjevoj utrci pratite u našoj specijalnoj rubrici Američki izbori

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije