Udruga Agrorovinj završila je je preuzimanje uzoraka vina i maslinova
ulja za osamnaestu Antonju, smotru vina i maslinova ulja Rovinjštine.
Pristiglo je, kao i lani, 68 uzoraka vina i 43 maslinova ulja, koja će
ovih dana analizirati i ocijeniti stručnjaci porečkog Instituta za
poljoprivredu, Zavoda za javno zdravstvo i Udruženja senzornih
analitičara. Na čelu zahtjevnih stručnjaka za dobre kapi su Gianfranko
Pribetić Oliver Koprivnjak.
U Agrorovinju su zadovoljni odazivom vinara i maslinara jer se sada
prijavljuju uglavnom poljoprivrednici koji su s klasične prešli na
modernu proizvodnju vina i maslinova ulja. Vinari, maslinari ali i
gurmani nadaju se veoma dobroj kvaliteti, kojom će ubrati više zlatnih
medalja i plaketa. Među uzorcima je maslinova ulja i deset monosortnih,
proizvedenih od rošinjole, ili rovinjke, kako je još drugačije zovu. To
je autohtona domaća sorta koja je na lanjskoj smotri prvi put
predstavljena i odmah osvojilo nekoliko zlatnih medalja.
- Cilj nam je revitalizirati tu zaboravljenu sortu, koju su potisnule
razne talijanske vrste maslina koje su se godinama sadile u Istri.
Krenuli smo i u uzgoj sadnica, pa će ove godine naši članovi moći
zasaditi približno 450 sadnica rošinjole. Sadnice će biti uzgojene u
rovinjskim rasadnicima Longo i SKINK - obrazložio nam je tajnik
Agrorovinja Ivan Sošić. Ovogodišnja izložba vina i ulja Rovinjštine
održat će se u Rovinjskom Selu, 17. siječnja.
To je stara tradicija koja se njeguje u povodu blagdana svetog Antuna.
Izložba i fešta će početi u 17 sati. Goste će uz dobro vino, domaću
kužinu i malo folklora zabavljati i popularni Dražen Zečić. Rovinježi i
inače znaju od svojih blagdana pripremiti poznate gurmanske fešte. Kako
dolaze mjeseci bez praznika, Antonja će baš “leći” za dušu i tilo i
usput promaknuti istarske brendove, ulje i vino.
Nakon fešti i blagdana, Rovinježi se spremaju i za tradiciju Antonje