Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE INVAZIJE

Rusija zbog sankcija 'izgubila' 78 zrakoplova u inozemstvu

A Rossiya Airlines passenger plane lands at an airport in Moscow
Foto: Stringer/REUTERS
1/2
22.03.2022.
u 13:13

Gotovo svi zrakoplovi Boeing i Airbus kojima se koriste ruske zrakoplovne kompanije bili su registrirani na Bermudskim otocima ili u Irskoj, no prije tjedan dana te su zemlje ukinule tu mogućnost za sve zrakoplove kojima upravljaju ruske tvrtke.

Sedamdeset i osam ruskih zrakoplova zaplijenjeno je u inozemstvu, rekao je ministar prijevoza Vitalij Saveljev u utorak prema agenciji Interfax, što je dio posljedica međunarodnih sankcija uvedenih Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Sankcije su prekinule uvoz većine zrakoplova, dijelova i usluga u Rusiju, čije zrakoplovne kompanije unajmljuju 515 zrakoplova iz inozemstva.

"Izgubili smo 78 aviona", rekao je Saveljev i dodao da je riječ o letjelicama koje su zaplijenjene u inozemstvu i neće biti vraćene u Rusiju.

VIDEO: Zelenski: "Ne primaju nas u NATO jer se boje Rusije"

Rusija je usvojila zakon koji zrakoplovnim kompanijama dopušta da zrakoplove unajmljene u stranim tvrtkama dodaju u ruski registar zrakoplova, što kompanije oklijevaju učiniti jer se boje da bi to moglo ugroziti njihove veze s međunarodnim partnerima.

Rusija je imala 1367 zrakoplova kada su uvedene sankcije, a gotovo 800 sada je dodano u državni registar zrakoplova, rekao je Saveljev ne kazavši točno koliko ih je unajmljeno u inozemstvu.

Gotovo svi zrakoplovi Boeing i Airbus kojima se koriste ruske zrakoplovne kompanije bili su registrirani na Bermudskim otocima ili Irskoj, no prije tjedan dana su te zemlje ukinule tu mogućnost za sve zrakoplove kojima upravljaju ruske tvrtke.

Saveljev je rekao da Rusija koristi primjer Irana u sličnoj situaciji kada je u pitanju servis zrakoplova. 

Pratite OVDJE što se događa u Ukrajini!

 

Komentara 2

Avatar Hazl113
Hazl113
13:22 22.03.2022.

Ali ih je još dosta ostalo u Rusiji pa se pitam gdje će ih servisitrat i gdje će se nabavljat dijelovi. Vjerojatno u Kini koja je prvak u kopiranju, samo ima jedan problem, kvaliteta. Više ne znam i ne mogu napisat cifru koju će Rusija morat vraćat Ukrajni. Ugled im je sada stoljećima pao na najniže grane u rangu Adolfića.

IM
Immanuell
13:22 22.03.2022.

Hm...... Nije popularno, ali to je čista pljačka, otimačina....... Reciprocitet bi trebao biti trenutačan....... Isto je i s imovinom banaka i tvrtki........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije