Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teroristički napad

Putin krenuo s osvetom zbog srušenog zrakoplova. Rusi projektilima uništili '14 važnih meta ISIL-a'

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
17.11.2015.
u 16:38

Airbus A321 na letu 9268, koji je prevozio ruske turiste iz egipatskog Šarm el-Šeika u Sankt Peterburg, srušio se 31. listopada 30 minuta nakon polijetanja na sjeveru Sinajskog poluotoka

Rusija je danas pokrenula "znatan broj" udara na Siriju ciljajući Rakku, uporište Islamske države, prenosi Reuters. Rusija je SAD-u najavila napade, ali je jedan američki dužnosnik rekao da se dvije zemlje još uvijek vojno ne usklađuju.

Napadi su uslijedili nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin obećao uhvatiti odgovorne za napad na ruski zrakoplov. 

Sputniknews prenosi kako je general Valerij Gerasimov rekao da je Rusija tijekom napada upotrijebila 34 zračnih projektila te da su unaprijed obavijestili SAD-om predvođenu koaliciju. Gerasimov je rekao da je uništeno 14 važnih meta ISIL-a, uključujući skladišta streljiva i zaliha.

Kremlj je danas rekao da su se Putin i francuski predsjednik Francois Hollande složili o "bližoj suradnji" svojih obavještajnih agencija u svezi sa sirijskim sukobom, nakon napada u petak u Parizu.

- Dogovoreni su kontakti i uža suradnja između vojske i obavještajnih agencija dviju zemalja u njihovih akcijama protiv terorističkih skupina u Siriji - priopćio je ured ruskog predsjednika u priopćenju nakon telefonskog razgovora između Hollande i Putina. U priopćenju se potvrđuje da će se oni sastati u Moskvi 26. studenoga kako bi nastavili konzultacije o borbi protiv terorizma. Ruski je predsjednik naredio ratnim brodovima koji su smješteni u Sredozemnom moru da uđu u "izravni kontakt" s francuskim nosačem zrakoplova Charles de Gaulle i "surađuju s (francuskim) saveznicima". Dodao je da će s francuskom mornaricom biti osmišljen zajednički plan za Siriju.

Ruska obavještajna služba poručila je kako je zrakoplov tvrtke Metrojet, koji je u listopadu oboren iznad Sinajskog poluotoka, srušen bombom, izvijestila je Al Jazeera

FSB je kazao da su tragovi eksploziva pronađeni među ostacima aviona tjednima nakon špekulacija o mogućem uzroku pada aviona.

Airbus A321 na letu 9268, koji je prevozio ruske turiste iz egipatskog Šarm el-Šeika u Sankt Peterburg, srušio se 31. listopada, 30 minuta nakon polijetanja na sjeveru Sinajskog poluotoka, stotinjak kilometara južno od grada Al Ariša. U avionu je bilo 217 putnika i sedam članova posade, od kojih četiri Ukrajinca, jedan građanin Bjelorusije, a ostalo su bili Rusi i nitko nije preživio nesreću.

Odgovornost je preuzeo ogranak ISIL-a sa Sinajskog poluotoka.

– Pad Airbusa ruske tvrtke Metrojet na egipatskom Sinaju, u kojem su poginule 224 osobe 31. listopada, bio je teroristički napad – izjavio je šef ruskih tajnih službi Aleksandar Bortnikov.

– Nedvosmisleno se može reći da je bila riječ o terorističkom činu – kazao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu te istaknuo da je tijekom leta aktivirana eksplozivna naprava kućne izrade, snage usporedive s kilogramom TNT-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je "pronaći i kazniti" odgovorne za napad koji je izazvao pad aviona na letu A321 iznad Sinaja 31. listopada, gdjegod se skrivali. Već prvih dana odgovornost je preuzela Islamska država.

– Bol zbog gubitka neće nas spriječiti da pronađemo i kaznimo kriminalce. Naći ćemo ih na bilo kojoj točki na planetu i kazniti ih – kazao je Putin na sastanku u Kremlju u noći s ponedjeljka na utorak s visokim vojnim dužnosnicima i tajnim službama kao i šefom diplomacije Sergejom Lavrovim.

Rusko zrakoplovstvo "intenzivirat će" udare u Siriji nakon napada na ruski zrakoplov, najavio je u utorak Putin. 

– Vojna akcija našeg zrakoplovstva u Siriji ne samo da se mora nastaviti nego i intenzivirati kako bi kriminalci shvatili da je kazna neizbježna – kazao je ruski predsjednik.

Ubrzo je objavljeno i da su u tijeku žestoki zračni napadi ruskih snaga na Rakku, grad na sjeveru Sirije nad kojim su kontrolu preuzeli džihadisti Islamske države i koji se smatra njihovim "glavnim gradom".

– U ovom trenutku ruske snage izvode žestoke zračne napade u Rakki, što pokazuje da i oni postaju svjesni koliku prijetnju predstavlja Islamska država, javlja Reuters pozivajući se na izjavu visokog francuskog dužnosnika.

Rusija je spremna ponuditi 50 milijuna dolara nagrade u zamjenu za informacije koje bi dovele do identifikacije "terorista" odgovornih za pad ruskog putničkog zrakoplova.

– FSB se obraća ruskoj i međunarodnoj zajednici da joj pomognu u identifikaciji terorista. Nagrada od 50 milijuna dolara isplatit će se za informacije koje bi pomogle u privođenju tih kriminalaca, priopćio je FSB na svojoj Internetskoj stranici.

Rusija planira u utorak izvesti veliki broj napada u Siriji i uoči bombardiranja izvijestila je Washington da će koristiti strateške bombardere i krstareće rakete s brodova, objavio je američki vojni dužnosnik.

Moskva je o tome izvijestila SAD sukladno sporazumu s Washingtonom o zračnim protokolima, dodao je.

Neimenovani dužnosnik istaknuo je da SAD nije u koordinaciji s Rusijom i da ruski napadi nisu doveli do otkazivanja bilo kakvih aktivnosti koalicije.

>> Džihadisti objavili audioporuku: Mi smo srušili ruski avion, a vi umrite u bijesu

Komentara 90

DU
Deleted user
10:43 17.11.2015.

Isuse u kakvom pokvarenom svijetu mi živimo, sve do pred par dana prije napada u Parizu novinari Charlie Hebdo svojim karikaturama ismijavali su se padu ruskog aviona na Sinaju. Sad se umatamo u francuske zastave u znak podrške a o gotovo dvostruko više žrtava uslijed pada ruskog aviona ko da se ništa nije dogodilo. Da naša slavenska krv nije toliko vrijedna ni demokratična, ništa se nije promjenilo od Drugog svjetskog rata na ovamo.

DU
Deleted user
09:50 17.11.2015.

Novinari iz Pariza tj Charlija su nedavno ismijavali žrtve ove nesreće.

Avatar Resničan
Resničan
10:13 17.11.2015.

Čekam dali će naši dežurni humanisti iskazati potporu Ruskom narodu kako se ovih dana iskazuje Francuzima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije