'ZAUVIJEK RIJEŠIO PITANJE'

Ruski državni mediji slučajno objavili kolumnu o pobjedi Rusije nad Ukrajinom: Otkrili Putinove motive napada

Russian President Vladimir Putin visits the construction site of the National Space Agency in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
28.02.2022.
u 19:48

'Najvažniji problem uvijek će biti složeno pitanje podijeljenog naroda, pitanje nacionalne sramote – kada je ruski dom prvi put izgubio dio svog temelja – Kijev, navodi se

Ruski su mediji ove subote slučajno objavili unaprijed napisanu kolumnu o ruskoj pobjedi nad Ukrajinom te nahvalili Putina koji je ''zavijek riješio ukrajinsko pitanje''. 

Kako prenosi Telegram, novinar ruskog BBC-a Andrej Zaharov naišao je na kolumnu na stranicama agencije RIA Novosti koja je ubrzo obrisana, no ostala je vidljiva u web arhivima. 

Isti tekst je greškom objavljen i na ruskom Sputniku te drugim ruskim portalima nadziranim od države. 

''Vladimir Putin je preuzeo, bez kapi pretjerivanja, povijesnu odgovornost da ne ostavi odluku o rješavanju ukrajinskog pitanja budućim generacijama. Naposlijetku, potreba za rješenjem tog pitanja uvijek će biti glavni problem za Rusiju i to iz dva razloga”, piše u kolumni.

U članku se otkriva i motivom Putina zbog kojeg je napao Ukrajinu - u kolumni se navode interni razlozi, ruski kompleksi te nacionalna sramota radi gubitka teritorija Sovjetskog saveza. 

''Najvažniji problem uvijek će biti složeno pitanje podijeljenog naroda, pitanje nacionalne sramote – kada je ruski dom prvi put izgubio dio svog temelja – Kijev, i onda je bio prisiljen prihvatiti postojanje dvije države i ne jednog, ali dva naroda. I onda ili napustiti svoju povijest i složiti se s ludim verzijama da je ‘jedino Ukrajina prava Rusija’ ili škrgutati zubima bespomoćno prisjećajući se vremena kada smo izgubili Ukrajinu'', piše nadalje. 

Vraćanje Ukrajine Rusiji bilo bi sve teže s vremenom jer bi kasnije došlo i do ''derusifikacije Rusa'' te sve većeg poticanja ''ukrajinskih malih Rusa protiv Rusa''. Sada je taj problem riješen, navodi se u članku, jer se ''Ukrajina vratila Rusiji''. 

>> VIDEO Diljem svijeta prosvjedi protiv rata u Ukrajini: "Stojimo uz Ukrajinu!"

Ključne riječi

Komentara 3

PE
petdopodne
01:07 01.03.2022.

kako provjeriti zasto si dobio zuti karton na vl

JU
jurisicdavorin
12:33 01.03.2022.

Kako to? nije li ovo u suprotnosti s izvještajima kako u Ukrajini nema rata? neko od zapadnih muljatora izmišlja. Ne može biti i jedno i drugo istina.

DU
Deleted user
21:12 28.02.2022.

Trebao bi netko od povjesničara objasniti da ono što mi zovemo jednim pojmom Rusija u ruskom su dvije riječi. Današnja država je Rassija (Россия, o se izgovara kao a) a povijesne države, kao Kijevska "Rusija" su Rus (Рус, s u). Zato su se doseljenici iz Ukrajine u Vojvodinu i Slavoniju zvali Rusini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije