Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novac ide vojsci

Ruski gradovi masovno otkazuju božićne i novogodišnje proslave: 'Građani nas zovu, rekao sam nema ništa'

Vladimir Putin
Foto: Reueters/PIXSELL
1/6
08.10.2022.
u 22:25

Sav prethodno dodijeljen novac za proslave u Sankt Peterburgu bit će usmjeren za financiranje dragovoljaca i mobiliziranih snaga specijalne vojne operacije u Ukrajini

Rusija je počela invaziju na Ukrajinu 24 veljače, a nakon sedam mjeseci rata, ukrajinska vojska u protuofenzivi oslobodila je od ruskih okupatora velike dijelove istočnih regija Harkiv i Donjeck. Provedeni su referendumi o pridruživanju četiriju ukrajinskih regija Rusiji, koja je rezultate glasanja iskoristila kao temelj za pripajanje regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja. Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je i službeno dovršio aneksiju više od 15 posto Ukrajine. 

Nakon mjesec dana vojnog napredovanja ukrajinske vojske Moskva se odlučila na mobilizaciju 300.000 ruskih pričuvnika.

U Rusiji zbog toga neće biti tradicionalne proslave Božića i Nove godine u Sankt Peterburgu. Sav prethodno dodijeljen novac za proslave bit će usmjeren za financiranje dragovoljaca i mobiliziranih snaga specijalne vojne operacije u Ukrajini, objavile su gradske vlasti u petak.

"Na sastanku s guvernerom Aleksandrom Beglovim i članovima općinske uprave odlučeno je da se otkažu ranije zakazani događaji posvećeni novogodišnjim svečanostima", navodi se u priopćenju.

"Sva raspoloživa sredstva bit će usmjerena na poseban račun]u Sankt Peterburgu koji predviđa dodatnu opremu i opremu za dragovoljce i mobilizirane građane", rekao je Beglov, piše TASS.

Svi mobilizirani ljudi u Sankt Peterburgu dobit će bonus od 100.000 rubalja (preko 1.600 dolara), dok će dobrovoljci dobiti 300.000 rubalja bonusa (preko 4.800 dolara).

Gradonačelnik ruskog grada Nižnji Novgorod Yury Shalabayev također je izjavio da će ranije zakazane proslave Nove godine i Božića, uključujući glazbene koncerte i svečanosti, biti otkazane, a sva ranije dodijeljena financijska sredstva će biti usmjerena za pomoć obiteljima mobiliziranih ruskih državljana.

"Primio sam brojna pitanja putem društvenih stranica od naših građana o planiranim masovnim svečanostima, koncertima i vatrometima povodom Nove godine. Moj odgovor je ne, iako smo ih isprva planirali", rekao je.

"Međutim, i dalje ćemo nastaviti s proslavama Nove godine za djecu i svečanim događanjima u školama i vrtićima", dodao je gradonačelnik Nižnjeg Novgoroda.

Video: Veliki požar na mostu koji spaja Krim i Rusiju

 

Komentara 26

AL
alzamalo
22:55 08.10.2022.

Za Bozicne poklone pobrinuti ce se djed mraz iz Ukrajine 💣💥

SL
slavenZadravec
22:58 08.10.2022.

Logično da se otkazuju proslave. Nemaju što slaviti.

PO
poluprovokator
07:40 09.10.2022.

Kako to? Pa reko Put-in da Rusija nikad nije financijski bolje stajala i da sankcije ne djeluju na njih uopće. (??)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije