pogled izvan zemlje

S havajskog vulkana novi teleskop otkrit će sve tajne svemira

Teleskop (1)
tmt.org
16.04.2013.
u 19:55

Zahvaljujući velikom ogledalu, TMT će biti i do devet puta moćniji od svih današnjih teleskopa, a fotografije koje snimi bit će triput oštrije.

Samo mjesec dana nakon što je iz čileanske pustinje Atacame nebo počeo promatrati najveći zemaljski teleskop ALMA, Amerikanci su objavili planove o gradnji još moćnijeg stroja. On će, kada bude završen, ponijeti titulu najvećeg optičkog teleskopa dosad stvorenog ljudskom rukom. “Nebesko oko” kodnog naziva Thirthy Meter Telescope (TMT) bit će postavljeno na havajskom vulkanu Mauna Kea, a projekt će voditi znanstvenici iz Kalifornije i Kanade.

Promjer glavnog ogledala iznosit će 30 metara, stajat će milijardu dolara, a novim će se teleskopom moći promatrati planeti izvan Sunčeva sustava kao i zvijezde i planeti u nastajanju. Pomoću TMT-a znanstvenici će moći vidjeti objekte udaljene do 13 milijardi svjetlosnih godina i tako zaviriti u rane godine nastanka svemira. Zahvaljujući velikom ogledalu, TMT će biti i do devet puta moćniji od svih današnjih teleskopa, a fotografije koje snimi bit će triput oštrije.

>> Teleskop ALMA moći će svake tri minute snimiti novu galaksiju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije