BRANIMIR BUNJAC

'S Ivanom Pernarom osnivam novu stranku'

Branimir Bunjac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.06.2019.
u 06:36

Bivši zastupnik Živog zida Branimir Bunjac otkriva svoje planove za budućnost, govori o raspadu Živog zida i što zamjera Vladimiri Palfi

Bivši zastupnik Živog zida Branimir Bunjac otkrio je planove za svoju političku budućnost.

Na Facebooku ste napisali da se vraćate još jači, a prijetite i bankama. Zašto bi vas se bojali s obzirom na to da više nećete biti niti u Saboru?

Ne treba se mene nitko bojati, nisam opasan. Dapače, želim dobro svima, pa i bankarima. Stvar je u tome da se bankarski sustav mora reformirati. U ovom trenutku je oko 98 posto bankarskoga sektora u stranim rukama, što je raritet u svjetskim razmjerima. Hrvatska mora u svom vlasništvu imati barem polovicu banaka. Osim toga, nigdje u EU bankarske marže nisu više nego u Hrvatskoj. Marža predstavlja kamate koje banka uzima na kredite minus kamata koju daje na štednju. Ako ste bankar, najbolje što možete učiniti je otvoriti banku u Hrvatskoj, jer nigdje nema veće zarade na uloženi euro nego kod nas. Iz Hrvatske se svake godine izvlače desetine milijardi kuna da bi se ulagale u bogate zemlje poput Austrije i Njemačke, a s druge strane naši građani žive na prosjačkom štapu. 

Pogledajte video o raskolu u Živom zidu:

 

Prisiljava ih se da odu u inozemstvo, a najveća je ironija da su tamo plaćeni našim vlastitim novcem. Najgore od svega je to što je i Hrvatska narodna banka pod stranim utjecajem i da ona nije ni hrvatska ni narodna a niti banka, jer je svu operativu prepustila poslovnim bankama koje su, dakle, u stranom vlasništvu. Kad sam napisao da se vraćamo učinio sam to zato jer sam po porukama ljudi shvatio da je ideja koju je izvorno osmislio Ivan Pernar previše jaka da bi propala. Mi se jednostavno nismo mogli riješiti diktatora u Živome zidu na legalan način, pa smo to učinili tako da smo svi napustili stranku i osnovat ćemo novu. Obzirom na to da će ta stranka djelovati demokratski i okupljati sve slojeve društva na zasadima ideala i istinskih reformi uspjeh nam je zagarantiran. Slijedi reorganizacija, ali ne formalna i gubitnička poput Sinčićevog prenemaganja, već stvarna i pobjednička.

Vidite li se dalje s kolegom Ivanom Pernarom koji osniva svoju stranku i kakva je suradnja moguća?

Sa Ivanom Pernarom se čujem na dnevnoj bazi. Mi se politički razumijemo 90 posto, osobito u dijelu gospodarskog programa i vanjske politike. Kad se sjetim naše suradnje u Saboru izuzetno sam ponosan. Bilo je legendarnih trenutaka kada smo nas dvojica sami doslovce matirali HDZ i SDP koje smo izluđivali neoborivim argumentima. Nova stranka je svakako opcija, ali treba sjesti i razgovarati. Ni slučajno ne smijemo ponoviti organizacijske pogreške koje su u konačnici torpedirale Živi zid. Kako se kaže drvo se savija dok je mlado i zato je vrlo važno postaviti čvrste temelje nove političke platforme.

Hoćete li biti kandidat za predsjednika države ili podržati Ivana Pernara koji je najavio da će ići i na predsjedničke i na parlamentarne izbore?

Mislim da treća opcija svakako treba imati svog vjerodostojnoga kandidata i na predsjedničkim i na parlamentarnim izborima. Obespravljeni i poniženi građani, kao i oni koji se protive divljemu kapitalizmu, trebaju nekoga da jasno artikulira njihove stavove, a to definitivno ne mogu biti ni Kolinda Grabar Kitarović niti Zoran Milanović. Pojavljuje se ime Mislava Kolakušića, ali u biti nitko ne zna koji je stvarni program toga čovjeka. Svi ostali su lažni treći putevi, fake oporba koja će se u svakome trenutku prikloniti HDZ/SDP mašineriji za par fotelja ili radnih mjesta u holdinzima.

Smatrate li se krivcem za raspad Živog zida?

Doista mi pripisujete nadnaravne moći ako mislite da jedan čovjek može uzrokovati propast parlamentarne i odnedavno europarlamentarne stranke. Živi zid je propao jer je jednu vrijednu ideju uzurpirala obiteljska klika koja ju je pretvorila u psihički zatvor za njezine članove. Stranka je iznevjerila one ideale na kojima je nastala i posve je pravedno i pošteno da je propala.

Što najviše zamjerate Vladimiri Palfi bez koje ne bi ni bili u Saboru da vam nije prepustila mandat?

Vladimira Palfi mi nije prepustila mandat već je i prije izbora postojao dogovor da ga dijelimo napola, prvenstveno zbog njezine trudnoće i porodiljnog dopusta. Kasnije se pojavio problem njezine diplome, kao i saznanje da ona nema kapacitet niti energiju odrađivati saborski mandat na isti način kao i ja. Odlučila se zaposliti u stranci i primati stranačku plaću, a usput i studirati u Sloveniji. Zamjeram joj što je stranku vodila diktatorski i oduzimala ljudima svako dostojanstvo sustavnim omalovažavanjem i ignoriranjem. Trpjeli smo neviđeni mobbing i teror i presretan sam da sam se tome suprotstavio i skinuo taj teret i sebi i mnogim drugim članovima s leđa.

Zašto niste željeli prepustiti mandat kolegi Lukaniću i zašto ste inzistirali da ga vi dobijete kada ga ni vi ni Lukanić niste osvojili?

Kako mogu prepustiti nešto što nemam? Mandat je Sinčićev i on ga ne želi predati nikome. Ako to stvarno učini, tada možemo razgovarati što dalje sa mandatom. Iskreno rečeno, ne shvaćam ideju zašto i kako stranka može mijenjati izborne rezultate prema svojoj volji. Izborni zakon je savršeno jasan i precizan, ali očito jedna osoba misli da se to nje ne tiče.

Mediji su objavili da imate šest kredita, a sada ostajete bez posla. Planirate li možda i povratak u školske klupe kao profesor?

Osobno nemam šest kredita već tri. Svoje kredite sam dignuo još davno i uvijek sam ih uredno otplaćivao bez ičije pomoći. Nemam ovrhu, nemam blokadu računa, ne prijeti mi deložacija i ne znam čemu izmišljanje problema tamo gdje ga nema. Trošim svoju plaću na način kako meni odgovara, nikome nisam ništa ukrao. Što se tiče povratka u školu to je opcija. Mogao sam se pokoriti živozidaškoj kraljici i zadržati saborsku plaću do samoga kraja, ali čist obraz mi je važniji od bilo kakvog novca. Ako treba vozit ću i Uber, ali u pogrešnoj politici nikada neću sudjelovati.

Komentara 67

Avatar indigo25
indigo25
06:44 11.06.2019.

A stranka će se zvati Pernato Bunilo.

DR
Drmiha
06:54 11.06.2019.

ovaj si možda i nadje nekakvo selo gdje će biti učitelj, ali što će onaj jado, ni na mješalici nezna radit?!

Avatar Narod
Narod
22:10 11.06.2019.

Ipak je on lik s vrlo lošom samokontrolom i povećom agresijom - lik kojemu je Vladimira dala mandat i 20 tisuća kuna mjesečno, + sve ostale privilegije. A došao je k njima u ŽZ kad je zaglibio do grla, saa tada 7 kredita. I slagao je kod g-dina Bujanca kako su svi stari 15-est godina. Zašto misli da smo glupi? Provjerila ja, i stanje je ovakvo: - 2005. - 12000 eura rata 90,82 eura - 2006. - 100000 eura rata 518 eura - 2006. - 25000 eura rata 103,75 eura - 2009. - 6548 eura rata 73,41 eura - i TRI kredita iz 2018. ukupno 20000 eura i 600 eura ratom Pa sad vi ovo zbrojte. Koji lik!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije