Ured javnog tužitelja EU

S radom počeo 'europski USKOK', nas predstavlja Tamara Laptoš

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
02.06.2021.
u 17:45

Iz Hrvatske je u njegovo sjedište u Luksemburgu imenovana Tamara Laptoš, bivša šefica USKOK-a i zamjenica glavnog državnog odvjetnika RH, a još dvoje tužitelja, Tomislav Kamber i Sani Ljubičić, rade kao delegirani europski tužitelji decentralizirano

I u Hrvatskoj od jučer, kroz Europsku Uniju, djeluje prvi nadnacionalni tužiteljski ured u svijetu (ne računajući haaško tužiteljstvo s kojim je Hrvatska imala iskustva) – Ured europskog javnog tužitelja, svojevrsni europski USKOK.

Službeno je počeo s radom gotovo četiri godine nakon što je donesena politička odluka o osnivanju i devet mjeseci nakon početka intenzivnih priprema tog ureda za početak rada. Iz Hrvatske je u njegovo sjedište u Luksemburgu imenovana Tamara Laptoš, bivša šefica USKOK-a i zamjenica glavnog državnog odvjetnika RH, a još dvoje tužitelja, Tomislav Kamber i Sani Ljubičić, rade kao delegirani europski tužitelji decentralizirano, u Hrvatskoj. Imaju dvojaki status jer pripadaju nacionalnom tužiteljstvu, ali su i neovisni o njemu kad vode istragu i sudski spor na europskim predmetima koji će se i dalje suditi pred nacionalnim sudovima.

Ovlasti europskih tužitelja ograničene su na kaznena djela koja su počinjena na štetu proračuna EU, ali za razliku od dosadašnjih istražitelja iz OLAF-a, koji nisu imali ovlasti pokretati kazneni progon i sudske postupke nego samo pisati izvješća, novi europski tužitelji u području svog djelovanja imaju sve ovlasti kao i nacionalni.

Iz EK su poručili da je riječ o “novom poglavlju u borbi protiv prekograničnog kriminala”, a riječ je i o iskoraku u razvoju EU. Pet zemalja Unije – Irska, Danska, Mađarska, Poljska i Švedska – odbile su se pridružiti jer smatraju da se to kosi s nacionalnim ovlastima, dok Slovenija kasni s delegiranjem tužitelja. Za šeficu tužiteljstva imenovana je Rumunjka Laura Kövesi, a kaznena djela na štetu proračuna EU mogu obuhvaćati slučajeve od korupcije pri ugovaranju i isplati novca iz EU fondova do prevara s PDV-om kad šteta iznosi barem 10 milijuna eura.

>> Pogledajte i ovaj video - Tomašević: Ništa nećemo raditi preko koljena, prvo ćemo obaviti razgovore sa svim pročelnicima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije