promjena imena

Sabor se i od 1997. do 2001. zvao Hrvatski državni sabor

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.12.2015.
u 18:33

Najava novog predsjednika Sabora Željka Reinera (HDZ) o preimenovanju Hrvatskog sabora u Hrvatski državni sabor ne bi bila novost u Hrvatskoj

Najava novog predsjednika Sabora Željka Reinera (HDZ) o preimenovanju Hrvatskog sabora u Hrvatski državni sabor ne bi bila novost u Hrvatskoj, jer je Sabor u Hrvatski državni sabor bio preimenovan ustavnim promjenama 1997. i tako se zvao do ustavnih promjena 2001.

Promjeni imena Sabora i tada se protivio dio javnosti i saborskih zastupnika, tvrdeći kako se Hrvatska time vraća na tradiciju NDH u kojoj se Sabor jednako zvao.

Protivnici promjene imena upozoravali su i da će ona iziskivati nove troškove, budući da će se mijenjati pločice, službeni memorandumi itd.

Unatoč njihovim argumentima, saborska je većina odlučila promijeniti ime Sabora, a presudni glas bio je onaj SDSS-ova Milorada Pupovca, kojega se čekalo do kasno poslijepodne kako bi se okupila dvotrećinska većina zastupnika nužna za ustavne promjene.

Bilo kako bilo, za promjenu imena Sabora Reineru će biti potrebna potpora najmanje 101 zastupnika, budući da se takvo što može osigurati samo ustavnim promjenama.

Teško je očekivati da će Reinerova ideja dobiti potporu saborske ljevice, a i čelnici HDZ-a i Mosta izjavili su kako za to danas prvi put čuju.

>> Leko novom predsjedniku Sabora Reineru predao ključeve sefa s povjerljivim dokumentima

Komentara 32

AG
Agricola
20:15 28.12.2015.

Netočno. Sabor se tako zvao od 22. prosinca 1990. pa sve do dolaska trećejanuarske diktature na vlast.

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
20:24 28.12.2015.

Najbitnija promjena svima njima će biti nešto što nikada nije bilo u tradiciji Hrvatskog Sabora, a to je promjena abnormalno visoke plaće na nadajmo se plaću koja će biti u skladu s gospodarskim prilikama u Hrvatskoj. Onda vi fino gospodo raditi što želite...

FI
fiberglas
19:07 28.12.2015.

Promijenite prvo polje u bijelo i skinite zoološki vrt! Ako može biti na krovu ispred sabora, a što ne bi moglo na zastavi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije