Sabor

Zastupnici osudili odluku Vlade da Hrvatska prvi put ne sudjeluje na EXPO-u

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
25.03.2015.
u 10:34

Da je Vlada zainteresirana, društvo iz Peperminta u koji zalazi premijer skupilo bi 9 milijuna kuna, u jednu večer bi se dogovorili dečki, rekao je nezavisni Branko Vukšić

Nesudjelovanje Hrvatske na međunarodnoj izložbi EXPO u Milanu razlog je zbog kojeg je prvi dan zasjedanja Hrvatskog sabora ovaj tjedan započelo zahtjevima za stanku. Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt zamjerila je što je Hrvatska jedina zemlja Europske unije koja ne šalje svoje predstavnike na ovu poznatu svjetsku izložbu.

- Nerazumno je odustajanje Vlade od EXPO-a koji se u Milanu održava od 1. svibnja do 31. listopada, to je izložba na kojoj sudjeluje cijeli svijet, 140 zemalja. Posjetit će je više od 20 milijuna ljudi, već je sad prodano 12 milijuna ulaznica, što je tri puta više od stanovništva Hrvatske – prigovorila je Škare Ožbolt te podsjetila da je Vlada donosila 4 odluke vezano uz sudjelovanje Hrvatske na ovoj izložbi, da bi krajem prošle godine donijela odluku o odustajanju zbog poplava i elementarnih nepogoda koje su pogodile Hrvatsku.

- Hrvatska je čak i 1998. godine sudjelovala na prvom EXPO-u iako je bila iscrpljena od rata. Čak nam je Italija, svjesna problema s poplavama koje smo imali, izašla u susret i ponudila se da sufinancira naš dolazak, dolazak naših kreativaca. Ne treba sumnjati u našu kreativnost, ali  treba u pamet koja je odustala od ove izložbe – tvrdi Škare Ožbolt. Tema ovogodišnjeg EXPO-a je „Hrana za planet, energija za življenje“, a Sabor je, podsjeća ona, lani donio Strategiju razvoja turizma u kojoj su gastronomija i enologija postavljeni kao temelj, pa je ovo idealna prilika za prezentiranje naše prehrane.

- Jesmo li toliko siromašni da ne možemo ići ili toliko samozadovoljni da nam to nije potrebno? Kakve su ovo odluke i što želimo od našeg gospodarstva i brendiranja Hrvatske u svijetu – zanimalo je Škare Ožbolt.

HDZ-ov Ivan Šuker naglasio je da je Hrvatsku EXPO trebao stajati 1,2 milijuna eura, odnosno 9 milijuna kuna, pa mu je nejasno da netko koristi poplave kao argument da Hrvatska prvi put ne sudjeluje na ovoj izložbi koja je prije znala biti i puno financijski zahtjevnija, pogotovo dok je bila u dalekoj Kini ili Japanu.

- Da nije ozbiljno, bilo bi smiješno, nažalost ovo je tragično.Tema je prehrana planeta i energija života, pa zar to nije idealna prilika da se promovira naš Mediteran kao mjesto zdravog života – čudi se Šuker te podsjeća da je Hrvatska imala novca za propalu privatizaciju HPB-a koju je platila 35 milijuna kuna, propalu privatizaciju HAC-a koja je stajala 50 milijuna kuna, skupe odvjetnike i savjetnike, a da ne govori o „bankomatima i putnim troškovima“.

- To nije ni pet posto cijene sudjelovanja na EXPO-u. Ovo je slika i prilika kako radi ova Vlada i ni sa kim se ništa ne dogovara. Odlazak na EXPO bio bi nam jeftinija reklama nego da platimo reklamu na nekoj televiziji i agenciju koja bi to osigurala. Ovo je još jedna lijepa crno-bijela slikica ove Vlade – zamjera Šuker.

Nezavisni Branko Vukšić vjeruje da je Hrvatska bez problema mogla skupiti potrebni novac.

- Da je Vlada zainteresirana, društvo iz Peperminta u koji zalazi premijer skupilo bi 9 milijuna kuna, u jednu večer bi se dogovorili dečki. Dao bi sigurno i Todorić koji teško dijeli. Laž je da nemamo novca – uvjerava Vukšić koji je također šokiran što je Hrvatska odlučila ne sudjelovati baš  na EXPO-u koji se bavi gastronomijom i turizmom te poljoprivredom, granama kojima se dičimo. Među 20 milijuna posjetitelja sigurno će biti i poslovni ljudi, ulagači „koji znaju podići ono što mi ne znamo“, kaže Vukšić te dodaje da je već poznato da u Hrvatskoj pada sve što ne smije pasti.

- Ovo je dokaz da Vlada baulja. Umjesto da poplava bude razlog da se ide, da se potakne poljoprivredna industrija, poplava je argument za neodlazak. Ovo nije samo poraz Vlade nego svih nas jer nismo reagirali prije, kada je Vlada donijela odluku o neodlasku, sada je već prekasno – zaključio je Branko Vukšić

>> Bajić: Državni odvjetnik je kao izvanbračno dijete. Nitko ga ne voli

Komentara 18

SO
sojko2
11:21 25.03.2015.

svakim danom se vidi koliko ovi jugoslaveni ne vole Hrvatsku, ova izložba je odličan promotor za sve zemlje svijeta, no u ovoj zemlji se sve radi protiv hrvatskog naroda i protiv nacionalnih interesa

LJ
ljutko
11:02 25.03.2015.

3 milijarde ide raznim udrugama,da da je samo 0,33 % manje svakoj udruzi evo dosta za EXPO,još ima i za pivu i kobasice

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
10:55 25.03.2015.

kaj zasto? pa treba i ovo malo kaj je ostalo unistit! Sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije