Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog veza s Rusijom

SAD sankcionirale Dodikove suradnike: 'Tek ću se sada boriti protiv Amerike'

Banja Luka: Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
1/5
16.11.2023.
u 20:26

Pod američkim su sankcijama od prije i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković i predsjednik entitetskog parlamenta Nenad Stevandić kao i ministri zdravstva i pravosuđa RS Alen Šeranić i Miloš Bukejlović

Sjedinjene Države uvele su sankcije još trojici bliskih suradnika lidera bosanskih Srba Milorada Dodika koje smatraju odgovornima za jačanje ruskog utjecaja, korupciju i ugrožavanje provedbe Daytona, potvrdili su u četvrtak iz veleposlanstva SAD-a u BiH. Na popis osoba pod sankcijama sada su uvršteni i ministar energetike i rudarstva u vladi Republike Srpske Petar Đokić, ujedno čelnik Socijalističke partije (SP) koja je s Dodikom u koaliciji.

Druga osoba je voditelj predstavništva RS-a u Moskvi Duško Perović a treća Savo Cvjetinović, član Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je povezan s tvrtkom "BN Inženjering" iz Bijeljine umiješane u slanje dijelova za helikopterske motore u Rusiju. "Oni koji omogućavaju ruski utjecaj u Bosni i Hercegovini kroz nedopuštene poslove i trgovinu utjecajem, upuštaju se u korupciju ili potkopavaju Daytonski sporazum i dalje će se suočavati s posljedicama", naveli su u priopćenju iz veleposlanstva.

Đokić je označen osobom odgovornom zbog ometanja provedbe Daytonskog sporazuma, ali i zbog činjenice da je svojim potpisom 2017. omogućio opskrbu plinom iz Hrvatske rafinerije nafte u Bosanskom Brodu koja je u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta. Perović je odmah nakon objave da je pod sankcijama kazao kako ne vidi ništa sporno u tome što je radeći u Moskvi lobirao u korist Dodika te ruskog predsjednika Vladimira Putina. "Tek ću se sada boriti protiv Amerike", kazao je u izjavi za Alternativnu televiziju (ATV) iz Banje Luke.

Cvjetinović je pak tvrdio kako je "BN Inženjering" dijelove u Rusiju izvozio sukladno pozitivnim propisima koji su na snazi u BiH, a smatra kako je američkoj administraciji vjerojatno zasmetalo to što je on na čelu udruge "Srpsko-ruskog prijateljstva" koja djeluje u RS. SAD su još 2017. uvele sankcije predsjedniku RS Miloradu Dodiku, a od ove godine na tom popisu su i njegova kći Gorica te sin Igor.

Pod američkim su sankcijama i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković i predsjednik entitetskog parlamenta Nenad Stevandić kao i ministri zdravstva i pravosuđa RS Alen Šeranić i Miloš Bukejlović.

VIDEO Milorad Dodik izvrijeđao američkog veleposlanika u BiH

Komentara 8

AR
Archangel711
20:44 16.11.2023.

Ak taj zna na karti pokazati Ameriku, ja pop!!!

DU
Deleted user
22:37 16.11.2023.

Kaj ovo govedo nije u nekoj poravnoj ustanovi....??

GI
Gitte
20:57 16.11.2023.

I ovo hoće u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije