bez europskih saveznika

SAD uvodi nove sankcije Rusiji? Očekuje se zabrana uvoza ruske nafte, prirodnog plina i ugljena

U.S. President Joe Biden delivers remarks on Russia-Ukraine situation
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
1/3
08.03.2022.
u 15:53

Gospodarski dužnosnici Bijele kuće angažirani su već više od tjedan dana kako bi radili na odluci o prekidu uvoza

Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden u utorak zabraniti uvoz ruske nafte, prirodnog plina i ugljena u SAD, navodi CNN prema tri izvora upoznata s tom odlukom.

SAD će to učiniti samostalno, bez svojih europskih saveznika jer zemlje EU-a više ovise o ruskoj energiji od SAD-a. Na ovaj korak američki dužnosnici odlučili su se s obzirom na politički pritisak.

Gospodarski dužnosnici Bijele kuće angažirani su već više od tjedan dana kako bi radili na odluci o prekidu uvoza. Ti su se napori intenzivirali posljednjih dana jer je postalo gotovo sigurno da će SAD uvesti zabranu ovoga tjedna, rekao je jedan od dužnosnika.

Djelovanje bez saveznika zabrinulo je Bijelu kuću zbog toga što su američki dužnosnici oprezni u poduzimanju bilo kakve akcije koja bi fragmentirala pažljivo koordiniran savez koji je do sada služio kao središnja točka odgovora. Međutim, politički pritisak republikanaca i demokrata učinio je odgađanje zabrane neodrživim.

- Poprilično mali postotak energije dolazi u SAD, ali je kritičan za zapadnu Europu - rekao je senator iz Delawarea Chris Coons za CNN. 

- Snaga naših sankcija, troškova koje namećemo Putinu za ovu brutalnu invaziju na Ukrajinu uspješniji su i održiviji kada su koordinirani. Dakle, poštujem činjenicu da se administracija koordinira s našim europskim saveznicima - dodaje. 

VIDEO Kličko prisustvovao vjenčanju na prvoj crti bojišnice: "Zaštitit ćemo život Kijeva, Kijevljana i naše države"

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

 

Ključne riječi

Komentara 4

JA
Janke79
15:58 08.03.2022.

Bravo, cena dizela u Americi utrostrucena, skocila na 1,8 $. U zapadnoj Evropi prelazi 2,2 €. Samo lupajte sankcije a obican narod nek ispasta. Hrana pocinje da vrtoglavo poskupljuje

DU
Deleted user
16:11 08.03.2022.

Ok, radi se za sada samo o USA. Ali polako u medije kreću i "liste srama" firmi koje se nisu povukle iz Rusije. Što znači da nakon ovoga USA poteza pitanje je tko/čiji tankeri će prevoziti naftu, osiguravati teret...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije