KONAČNO PRIZNALI Jučer objavljena službena analiza gospodarsko-financijskog stanja

SAD: Već jesmo u recesiji

02.12.2008.
u 00:34

Američko gospodarstvo je u recesiji od prosinca 2007.“, objavio je jučer Nacionalni ured za gospodarska kretanja, čime je službeno potvrđena gospodarska i financijska kriza za koju svi tvrde da je najgora od Velike depresije iz 1929. godine.

Val nezaposlenosti
Analitičari upozoravaju da sada kada je konačno javno potvrđeno ono o čemu se već dugo šapuće i kad je zavjesa spoznaje o stanju u zemlji pala, treba očekivati još negativnije trendove na tržištu. Reakcije na Wall Streetu nije trebalo dugo čekati tako da je indeks Dow jučer potonuo 680 bodova ili 7,7 posto.

Američki građani već duže vremena i bez službene potvrde o krizi duboko osjećaju recesiju jer je od početka godine izgubljeno 1,2 milijuna radnih mjesta, a najavljuju se još veća otpuštanja radnika. Izvor recesije su hipotekarni krediti koje građani zbog povećanih kamatnih stopa ne mogu vraćati.

Glavni problemi su u financijskom sektoru zbog ogromnog izdavanja derivata vrijednosnica kojima je godinama financiran gospodarski rast i prekomjerna potrošnja, a sada su nenaplativi.

Red je na Obami
Ozbiljnost i dubinu krize razumiju svi od političara do ekonomista i gospodarstvenika koji zajedno pokušavaju u brojnim raspravama i vladinim potezima tražiti najpovoljnija rješenja. Nedavnim financijskim injekcijama Vlada je uspjela zaustaviti raspad financijskog sustava, a na novoj administraciji Baracka Obame je da ponudi rješenja za oporavak gospodarstva.

Središnja banka je smanjila kamatnu stopu na 1 posto i najavila nove financijske injekcije želeći pokrenuti kreditiranje jer nema oporavka Amerike bez potrošnje koja predstavlja dvije trećine bruto društvenog dohotka.

Svi se slažu da će se negativni trendovi nastaviti u sljedećoj godini, pa se procjenjuje porast stope nezaposlenosti na 9 posto. Naravno, američka kriza pogađa i sve druge u svijetu, a najviše Kinu i velike europske investitore.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije