osjećaju se ugroženo

Bijelci napadaju crnce zbog Obame

bijelac crnac
Foto: Reuters
21.06.2015.
u 10:00

Ulazak prvog Afroamerikanca u Bijelu kuću rasplamsao je vatru koja ionako neprekidno tinja – govori Richard Cohen, čelnik SPLC-a (South Poverty Law Center), organizacije koja se bavi diskriminacijom, pruža zaštitu žrtvama nasilja te tuži zločince

U modernoj američkoj povijesti nije zabilježeno toliko rasnih zločina i zločina iz mržnje, a uzrok tomu je – Barack Obama. Ulazak prvog Afroamerikanca u Bijelu kuću rasplamsao je vatru koja ionako neprekidno tinja – govori Richard Cohen, čelnik SPLC-a (South Poverty Law Center), organizacije koja se bavi diskriminacijom, pruža zaštitu žrtvama nasilja te tuži zločince. Mržnje je posvuda, a aktivnih ekstremističkih skupina (tzv. hate groups) koje na piku imaju manjine, bilo rasne, etničke i spolne, lani je bilo 784. Analiza najnovijeg pokolja u SAD-u, kad je bijeli ekstremist upao u “crnu” crkvu u Južnoj Karolini i pobio devetero ljudi, otkriva složeno tkanje američkog društva: rasnu, etničku i ekonomsku nejednakost i segregaciju te socijalnu izolaciju, koje, posebice u posljednje vrijeme, u krvavom nizu obračuna i prosvjeda, od Fergusona do Južne Karoline, završava u krvi. – Bijelac, pristaša aparthejda, ušeće u crnu crkvu i pobije devetero ljudi. Najavio je kako “to mora učiniti jer crnci siluju naše žene i preuzimaju državu”.

Sve manje bijelaca u SAD-u

– Očito je riječ o zločinu iz mržnje koji je počinila osoba koja se osjeća ugroženom novom demografskom slikom Amerike i koju plaši sve veća nazočnost Afroamerikanaca u javnom životu – objašnjava Cohen. – Od 2000., kad je Obama izabran za predsjednika, bilježimo porast broja ekstremističkih skupina. Razlog je taj što SAD postaje država sve veće etničke raznolikosti. Simbol te promjene za mnoge je ekstremiste Afroamerikanac u Bijeloj kući – kaže. Od 319 milijuna stanovnika, 2010. je bilo 63,7 posto bijelaca, 16,4 posto Latinoamerikanaca te 12, 2 posto crnaca, da bi brojke 2013. izgledale ovako: 62,2 posto bijelaca, 17,1 posto Latinoamerikanaca te 13,2 posto crnaca. Do 2045. bijelci će postati manjina. Prirodni prirast je nizak, a imigracija visoka – od 2015. do 2060. SAD će “izgubiti” 23 milijuna bijelaca rođenih u SAD-u, ali “dobiti” 118 milijuna rasnih i etničkih manjinaca i imigranata. Posljednjih se godina govori o krizi Republikanske stranke, uporištu bijelaca, koja gubi biračko tijelo.

Republikanci na zlu glasu

– Stanovništvo se okrenulo demokratima, mladi, imigranti iz Meksika, visokoobrazovani. Republikanska bi se stranka trebala zapitati je li gore izgubiti bijele ili latino birače – kaže komentator i dobitnik Pulitzera Ronald Brownstein. Gubitak pozicija tradicionalnih, bijelih Amerikanca, ogleda se i u tome što je Hollywood posljednjih godina “propustio” tek jednu seriju u kojoj je glavni lik republikanac. Taj osjećaj marginalizacije i nestanka iz javnog prostora usmjerava dio bijelaca prema konzervativnijim stajalištima, a neke i u ekstremizam. No podaci FBI-a pokazuju kako su crnci najčešće žrtve zločina iz mržnje – u prosjeku, 52 od milijun crnaca biva napadnuto zbog boje kože. Slijede napadi na američke Indijance (30 na milijun), Latinoamerikance (devet na milijun), Azijce (osam na milijun) te bijelce (napadnuto četiri bijelca na milijun bijelaca). Najviše ekstremističkih skupina u odnosu na broj stanovnika nalazi se na jugu, u Arizoni i Mississippiju, a podružnica Ku Klux Klana najviše je u Mississippiju gdje je 22 posto stanovništva siromašno. – Crnci jesu diskriminirani, ali zato što su siromašniji. Žive u izoliranim zajednicama, bez pozitivnih uzora. Siromaštvo i stavovi se tako perpetuiraju iz generacije u generaciju – kazao nam je Ante Vulić, liječnik na usavršavanju u Bolnici Johna Hopkinsa u Baltimoreu. K svemu, policija će tri puta češće zaustaviti crnca u vozilu nego bijelca, a zatvorsku populaciju čini 40 posto nebijelaca. U Fergusonu, gdje su lani buknuli prosvjedi, živi 67 posto crnaca, ali policijske snage čini 94 posto bijelaca. – U SAD-u policija ima poseban status. U autoškoli te nauče da se nemaš što razgovarati s policajcem ako te zaustavi. Šuti i radi što ti kaže. Na sudu ćeš govoriti – kaže Ante. No, stalni skandali urušili su povjerenje u policiju, pogotovo kod crnaca. Princip “šuti i slušaj” ne poštuju.

>>Liječnik iz Baltimorea: Ne prosvjeduju zbog rase, već siromaštva

>>Snimka ga razotkrila: Policajac namjerno upucao Afroamerikanca

Komentara 16

DU
Deleted user
10:15 21.06.2015.

Slično događaju u "crnoj" crkvi se dogodilo na danaśnji dan 1928. U yugoslavenskom parlamentu kad je srpski zastupnik pucao sa govornice i ubio 3. hrvatska zastupnika. Ali o tome se ništa nemoźe pročitati u Večernjaku.

ZE
zecco
13:13 21.06.2015.

nije točno da je Obama bio prvi Afromaerikanac u Bijeloj kući. Bush je u svojo vladi imao ministra za vanjske poslove, Afroamerikanca, Colina Powella, kojega je kasnije naslijedila Condolezza Rice, također Afroamerikanka.

DU
Deleted user
19:55 21.06.2015.

Bjelci koji do Fergusona nisu marili za rasu, sada dobrim dijelom mrze crnce. I to zato jer se vidi tko je, na primjer bio taj kojeg je policajac ubio u hrvanju: mladi, ogromni crnac, kriminalaca ... a crnci ga BRANE !!!??? To je razjarilo MNOGE bijelce i prevagnulo njihove osjećaje PROTIV takvih crnaca. Svako crnac je od sada apriori vucibatina kao taj iz Fergusona - dok ne dokaže i pokaže svojoj okolini da nije takav ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije