Hrvatska 2074. – pogled u budućnost

Samo 23 posto hrvatskih građana vjeruje u optimističnu verziju hrvatske budućnosti

30.09.2024.
u 15:50

Multimedijski paviljon „Hrvatska 2074. – pogled u budućnost“ na Rooseveltovom trgu u Zagrebu u samo tri tjedna posjetilo je gotovo 8.000 građana. Imali su priliku vidjeti različite scenarije hrvatske budućnosti u narednih 50 godina

Multimedijski paviljon „Hrvatska 2074. – pogled u budućnost“, otvoren prije tri tjedna na Rooseveltovom trgu u Zagrebu, oduševljava posjetitelje svih uzrasta. Do sada ga je posjetilo gotovo osam tisuća građana, koji su imali priliku vidjeti optimističnu, realističnu i pesimističnu verziju hrvatske budućnosti. S obzirom na dimenzije paviljona i maksimalan broj ljudi koji istovremeno mogu boraviti u njemu, paviljon je kontinuirano dobro posjećivan i popunjen, što govori u prilog tome da građane zanima budućnost naše zemlje. Paviljon je otvoren do 10.10., svaki dan od 10 sati do 21 sat.

Među posjetiteljima Paviljona, uz pojedince i obitelji, često su i školske te fakultetske grupe, a jedan od ključnih ciljeva projekta bio je upravo da se mlade upozna s potencijalnim scenarijima budućnosti Hrvatske, odnosno kako bi za 50 godina moglo izgledati njihovo životno i radno okruženje.

„Izuzetno nas veseli veliki odaziv posjetitelja, posebice mladih. Ovaj Paviljon ne pruža samo priliku da pogledamo u budućnost, on također poziva na promišljanje o koracima koje moramo poduzeti kako bismo stvarali optimističniju verziju budućnosti i bolju Hrvatsku. Croatia osiguranje uvijek je gledalo naprijed i stremilo inovacijama, a ova inicijativa naš je doprinos jačanju svijesti o individualnoj i zajedničkoj odgovornosti za zajedničku budućnost“, izjavio je Davor Tomašković, predsjednik Uprave Croatia osiguranja, koje je ovaj projekt pokrenulo povodom svoje 140. obljetnice poslovanja.

U multimedijski paviljon hrvatske budućnosti ugrađene su vizije i promišljanja tridesetak hrvatskih znanstvenika, stručnjaka i umjetnika, te umjetnička vizija budućnosti u pet područja: Međunarodni odnosi, Demografija, Ekosustav, Gospodarski razvoj te Kultura, sport i zabava.

Kako ističu znanstvenici i stručnjaci koji su sudjelovali u kreiranju sadržaja Paviljona, on ne prezentira samo potencijalne verzije naše budućnosti, nego nas također podsjeća i upozorava da budućnost nije nešto što se događa bez nas, već je direktna posljedica naših današnjih odluka i postupaka. Upravo zbog toga ona može biti optimističnija ili pesimističnija, ovisno o tome u kojoj mjeri ćemo iskoristi vlastite potencijale i mogućnosti.

Posjetitelji su na izlazu iz paviljona ispunjavali i anketu kako bi dali vlastito viđenje budućnosti, odnosno pokazali optimizam ili pesimizam u tom pogledu. Prema privremenim rezultatima ankete, čini se da su hrvatski građani prilično realistični. Naime, najveći broj posjetitelja, njih više od 40 posto, budućnost vidi kao u realističnim scenarijima koji su prezentirani u Paviljonu. Najmanji broj posjetitelja, njih svega 23,3 posto, najizglednijim smatraju optimistične scenarije, dok se 36 posto građana slaže s pesimističnom vizijom hrvatske budućnosti.

Dok znanstvenici ukazuju da budućnost ovisi o svakome od nas i da promjene počinju od pojedinca, posjetitelji paviljona „Hrvatska 2074. – pogled u budućnost“ nešto su oprezniji, pa tako više od polovice građana smatra da tek djelomično možemo utjecati na budućnost, 26 posto građana smatra da možemo prilično utjecati na budućnost, a samo oko 6 posto smatra da možemo značajno utjecati na oblikovanje budućnosti.

„Porazna je činjenica da naši sugrađani u tako maloj mjeri vjeruju da mogu utjecati na oblikovanje svoje budućnosti i budućnosti svoje zemlje. S jedne strane se osjećaju isključenima iz procesa, minimaliziraju vlastitu ulogu u odnosu na zbivanja oko nas i odgovornost prebacuju na institucije, a s druge strane nedostaje nam optimizma kao društvu, što je dugogodišnji problem. A upravo optimizam nacije pokreće promjene, kreira gospodarski razvoj i utječe na pozitivne društvene procese… Dok se suočavamo sa složenim globalnim izazovima i definiramo poziciju Hrvatske u Europskoj uniji, upravo njegovanje optimizma, kreiranje zajedničke vizije budućnosti i uključenost svih građana, kao i poticanje osobne odgovornosti mogu biti presudni u usmjeravanju Hrvatske prema sretnijoj, održivijoj i perspektivnijoj budućnosti“, rekao je jedan od autora sadržajnog koncepta prof. dr. sc. Božo Skoko, sveučilišni profesor na Fakultetu političkih znanosti i stručnjak za brendiranje.

Paviljon „Hrvatska 2074. – pogled u budućnost“ ostaje otvoren za posjetitelje do 10. listopada, od 10 sati do 21 sat, a ulaz je besplatan. Više informacija možete doznati i na službenoj stranici paviljona.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije