Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER TVRDI DA SU MJERE PROTIV RECESIJE KONKRETNE

Sanader: Ma kakvih 10, 15 milijarda, rebalans proračuna bit će mnogo manji

02.03.2009.
u 17:29

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako bi se rebalans ovogodišnjega državnog proračuna trebao kretati između jedne i tri milijarde kuna, odbacivši kritike da su Vladine antirecesijske mjere, među kojima je i ona da se rebalans donese do kraja ožujka, preopćenite, odnosno da nisu konkretne.

Sanader: Ne damo teritorij uime članstva u bilo kojoj integraciji

- Ma kakvih 10, 15 milijarda, riječ je o rebalansu između jedne i tri milijarde kuna - rekao je premijer Sanader u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada", ističući kako je rebalans državnog proračuna itekako konkretna Vladina mjera, kakvo je, kaže, i ostalih devet.

Snažnom i konkretnom mjerom Sanader je označio jačanje financijske pozicije HBOR-a, i to s novih 400 milijuna kuna namijenjenih izravnoj pomoći malom i srednjem poduzetništvu te turizmu. Istaknuo je da su u tom smislu već pokrenuti pregovori s međunarodnim financijskim institucijama koje trebaju odobriti 400 milijuna kuna zaduženja, ali da, budući da pregovori još traju, ne može reći koje su to institucije.

Upitan je li Vlada zakasnila s mjerama i je li javnosti dugo prešućivala da je Hrvatska u krizi i recesiji, premijer je odgovorio kako je proračun za ovu godinu rađen prije četiri mjeseca, kada se, istaknuo je, predviđao gospodarski rast između jedan i dva posto.

- S tih pozicija smo i radili proračun jer je recesija negativan gospodarski rast. Nitko prije četiri mjeseca nije mogao predvidjeti kakva će se situacija zbiti u svijetu i Europi - rekao je Sanader.
- Ovo nije hrvatska kriza, nego globalna i svjetska kriza koja u ovakvim razmjerima nije bila poznata - dodao je.

'Ne prijeti nam bankrot države'
Premijer je kazao kako Hrvatska "još uvijek može samostalno voditi monetarnu i fiskalnu politiku" te podmirivati svoje obveze što se vanjskog zaduženja tiče te da za eventualnu pomoć MMF-a za sada nema potrebe.
- Nipošto nam ne prijeti bankrot države - poručio je.

Sanader je rekao i kako je s bankama postignuto suglasje da do ljeta "nije aktualno" povećavati kamatne stope, a da se nakon ljeta ponovno sjedne i razmotri situacija, ponovno apeliravši na sve poslovne subjekte koji su u ranijem razdoblju dobro zarađivali, poput banaka i HT-a, da se radi dobrobiti potrošača, odnosno građana, odreknu dijela te dobiti i pomognu im u ovim otežanim okolnostima.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije