Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASIO SE DRŽAVNI INSPEKTORAT

Sanitarna inspekcija je Coca-Coli zabranila prodaju i naredila povlačenje sumnjivih proizvoda

Policija na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu gdje je prijavljen slučaj trovanja gaziranim pićem iz automata
Igor Soban/PIXSELL
08.11.2023.
u 11:50

O slučajevima trovanja u Rijeci i Zagrebu, te istrazi i analizi izuzetih uzoraka, Državni je inspektorat upravo dao novo priopćenje.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata odmah po zaprimanju informacije o događanju u Rijeci obavila je inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima i kod distributera u Rijeci. U sklopu inspekcijskih nadzora uzeta su četiri uzorka, svi marke Römerquelle, koji su na analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Ističemo kako u inspekcijskim nadzorima u prometu nije zatečena suspektna serija Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml, a koju je konzumirala osoba sa zadobivenim tjelesnim ozljedama, stoji u priopćenju Državnog inspektorata.

Nadalje navode da je slijedom zaprimljenih novih informacija tijekom jučerašnjeg dana o događanjima na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sanitarna inspekcija izuzela jedan uzorak Coca-Cole, Original taste, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samoposlužnog aparata te još dva uzorka Coca-Cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine.

GALERIJA Zbog sumnje na trovanje pićem policija na fakultetima i u bolnicama. Ministar: 'Ako treba, uključit će se i SOA'

Policija na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu gdje je prijavljen slučaj trovanja gaziranim pićem iz automata
1/40

– Uzorci su na analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Također sanitarna inspekcija obavila je inspekcijski nadzor u trgovačkom društvu u Zagrebu. U cilju zaštite javnozdravstvenog interesa i zaštite zdravlja ljudi, odnosno postojanja sumnje da hrana nije sigurna, a u skladu s Zakonom o hrani, sanitarna inspekcija trgovačkom društvu privremeno je zabranila stavljanje na tržište i naložila povlačenje suspektnih proizvoda. Inspekcijsko postupanje je u tijeku te odmah po zaprimanju rezultata analiza sanitarna inspekcija poduzet će zakonom propisane mjere te će Državni inspektorat o tome obavijestiti javnost – dodaju.

"Ono što vam mogu reći da imamo još nekoliko bolesnika, slučajeva sumnje na trovanje pićem. Konkretno je novih četvero, jedan je u Vinogradskoj u bolnici na opservaciji, za njega se sumnja u ozljeđivanje kemijskim elementima, jedan je u Varaždinu, dok su dva u KBC-u Zagreb. Srećom, svi su do sada novi zabilježeni slučajevi s blažim simptomima i većina će pacijenata biti otpuštena na kućno liječenje", rekao je jutros u Saboru ministar Vili Beroš . 

Ministar je potvrdio kako nisu svi građani pili isto piće, pa čak ni od istog proizvođača, tvrdi kako se pojavio i jedan slučaj koji je povezan navodno s konzumacijom slanih štapića. "Nisu pili isto piće. Neki su konzumirali slane štapiće. Moramo sve povezati, a ne plašiti javnost. Kad se određena veza uspostavi, javnost će biti obaviještena, a do tada stoji preporuka da se pije voda", kaže Beroš. 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavilo je upute za postupanje u slučaju pojave tegoba nakon gutanja sumnjive tekućine. "Ovo je uputa za postupanje u slučaju gutanja sumnjive tekućine, a s obzirom na to da do sada nije poznato o kojem se sredstvu radi, izostavljen je savjet o pijenju vode. Preporuke se mogu izmijeniti ovisno o rezultatima provedenih laboratorijskih analiza, a u slučaju izmjene, upute će biti objavljene na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu", upozorili su. Opširnije čitajte OVDJE

 

VIDEO Beroš: Imamo četiri nova slučaja, jedan u Varaždinu. Nisu pili ista pića. Ako treba, uključit će se i SOA

VEZANI ČLANCI 

Komentara 6

Avatar babinjak1984
babinjak1984
12:14 08.11.2023.

To je netko ubacio kiselinu ili lužinu izvan proizvodnih linija.

LO
Lolita3
12:13 08.11.2023.

Možda bi bilo dobro ispitati i običnu vodu sa pipe, naročito po velikim gradovima.

AL
alkemičar
15:02 08.11.2023.

Eto, a to se nije prije moglo uciniti nego su morali svi ti ljudi zavrsit u bolnici, jos se nisu iz coca cole oglasili nekim suvislim pripcenjem za javost u kojem priznaju svoju krivci, da kazu sto i kako se to dogodilo, sacuvaj boze da stane pred kamere glavni direktor za Hrvatsku i objasni sto se tocno dogodilo, sto ce poduzeti da otklone nepravilnosti i ispricaju se ljudima zbog pretrpljenih posljedica kozumacije njihovih proizvoda. To bi morali uciniti u svakoj normalnoj, civiliziranoj i uredenoj drzavi iz istih stopa. I netko od tih vrlih budovana bi trebao odgovarati za ovo pred sudom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije