Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRŠKA UKRAJINI

Sastali se čelnici europskih zemalja, obratio se i Zelenski: 'Putin ne smije uništiti naša postignuća'

France's Macron hosts Ukraine meeting in Paris
Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS
1/13
26.02.2024.
u 22:19

Zelenskij je u video obraćanju samitu zahvalio na podršci i naglasio da su "milijuni života" spašeni suradnjom Ukrajine i zapadnih zemalja

Premijer Andrej Plenković danas se nalazi u Parizu, gdje je stigao na poziv predsjednika Emmanuela Macrona na sastanak čelnika država na temu potpore Ukrajini. Macron je u uvodnom govoru na sastanku rekao kako svi okupljeni dijele "nepokolebljivu odlučnost" da ne dopuste Rusiji pobjedu u Ukrajini.

Rusija je sve agresivnija na bojištu i “priprema nove napade”, rekao je Macron. Čestitao je Švedskoj na ulasku u NATO, nakon što je parlament Mađarske ratificirao švedski zahtjev za članstvom u tom vojnom savezu. Zelenskij je u video obraćanju samitu zahvalio na podršci i naglasio da su "milijuni života" spašeni suradnjom Ukrajine i zapadnih zemalja.

France's Macron hosts Ukraine meeting in Paris
1/13

“Zajedno moramo osigurati da Putin ne može uništiti naša postignuća i proširiti svoju agresiju na druge zemlje”, kazao je Zelenskij. Na sastanku u Elizejskoj palači su predstavnici 27 zemalja, uključujući njemačkog kancelara Olafa Scholza, španjolskog premijera Pedra Sancheza, predsjednika nizozemske vlade Marka Ruttea i poljskog predsjednika Andrzeja Dudu.

Veliku Britaniju predstavlja ministar vanjskih poslova David Cameron, Kanadu ministar obrane Bill Blair, a SAD pomoćnik državnog tajnika za Europu James O'Brien. Samit je predstavljen kao radni sastanak o tome kako podržati ukrajinske vojne napore, uključujući streljivom kojeg Ukrajini nedostaje.

POVEZANI ČLANCI:

Elizejska palača je uoči samita objavila kako je on prilika da saveznici "potvrde svoje jedinstvo i odlučnost da se Ukrajina obrani od ruske agresije".

Komentara 7

TR
trpimir2022
22:55 26.02.2024.

Razorena zemlja i pobijeni ljudi, kakva su to postignuća ?

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
07:54 27.02.2024.

Rusija je očito prešla na ratnu ekonomiju jer bez pomoći Sjeverne Koreje, Irana nije mogla ratnu proizvodnju dovoljno podignuti za prethodne dvije godine. Pojačani su i propagandni prilozi od cijelih tekstova u novinama pa sve do anonimnih komentara ispod članaka koji nisu po volji ruskim propagandistima. Kada jedna tako snažna sila uspostavi ratnu ekonomiju, države u blizini trebaju biti na oprezu i barem se pokrenuti u tom smjeru. Očito nedostaje municije od pješačke do artiljerijske i tenkovske. Potrebno je za početak uspostaviti sigurnu i stalnu vojnu industriju i proizvodnju municije, od kemijske do metalne pa sve do stručnih laboratorija. U Hrvatskoj je sve stajalo sve dok HDZ-ov ministar, dok je po magli divljao, nije ubio čovjeka na cesti. Došlo je do smjene ministra i nešto se pokrenulo oko vojne obuke. U Hrvatskoj ne vidim proizvodnju municije. I to treba pokrenuti, u krajnjoj liniji prodat će se. Francuska, nakon napada ruskog Wagnera u Africi na francuskoj prijateljske države, nema što dobro očekivati od Rusije. Švedska ulazi u NATO. Europa se pomaknula.

XA
xaron
05:56 27.02.2024.

pa i nije baš objašnjena svrha ovog sastanka. Prema izjavama lidera sastanak bi trebao biti “ brain storming “ za rješenje Ukrajinskog rata..Obzirom na prisutne učesnike nije jasno kako i čime če odraditi “ storming”.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije