Odbor za obranu

SDP: Zakon o domovinskoj sigurnosti mora na popravni

Damir Krstičević
Foto: Boris Ščitar
1/5
21.06.2017.
u 06:45

Krstičević: Nećemo povući zakon jer definira djelovanje u krizama!

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nije uvjerio SDP-ove članove saborskog Odbora za obranu da je njegov prijedlog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti potreban Hrvatskoj.

– Predlažem da ovaj zakon povučete iz procedure i popravite. Ovim se tekstom ne uspostavlja nikakav sustav, nego samo formira novo tijelo, Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti koja nema nikakve ovlasti – primijetio je SDP-ov Joško Klisović.

Nema paralelnog sustava

Protiv zakona glasovala su četiri SDP-ova zastupnika, za zakon četiri HDZ-ova zastupnika, dok je SDP-ov Zdravko Ronko bio suzdržan. Ministar Krstičević uzvratio je da Vlada neće povući ovaj zakon jer vjeruje da je bitan i daje okvir za postupanje.

– Mi nemamo taj sustav, on nije definiran. Zakon je tu da nam olakša provedbu strategije, definira način djelovanja u krizama, da znamo kako reagirati. Propisuje koordiniranu uporabu postojećih resursa, proračuni su mali i sve resurse treba udružiti. Hrvatska nema vremena za čekanje i stvari se moraju mijenjati – kazao je Krstičević.

Mostov Miro Bulj upozorio je na to da treba paziti da ne uvedemo paralelno tijelo koje želi uzeti dominaciju nad Vijećem za nacionalnu sigurnost.

– Nije mi jasno tko je kome nadležan, Vijeće za nacionalnu sigurnost Koordinaciji za domovinsku sigurnost ili obrnuto – pitao je Bulj.

Krstičević mu je odgovorio da je Vijeće za nacionalnu sigurnost i dalje najvažnije središnje tijelo koje donosi smjernice i odluke, a Koordinacija je operativno tijelo.

– Nema paralelnog sustava, ovo je samo krizno upravljanje – objasnio je.

Klisoviću nije jasno zašto je potreban zakon da utvrdimo koordinaciju unutar Vlade.

– Hoćete reći da sada ona ne funkcionira? Treba li premijeru zakon da bi se koordinirao s ravnateljem SOA-e – inzistirao je Klisović.

Bez obzira na protivljenje SDP-ovaca, predlagač MORH računa da će saborska većina “propustiti” zakon u proceduru. Krstičević je objasnio i dvojbe oko (ne)uvođenja obveznog vojnog roka.

– Vlada ne planira vraćati obvezni vojni rok, ali želi uvesti temeljno vojno osposobljavanje koje bi trajalo do mjesec dana u modernim kampovima – poručio je te dodao da nam nedostaju nove sposobnosti da bismo se mogli nositi s ugrozama i rizicima.

– Klasičan vojni rok nismo imali namjeru uvesti, mislim da je on za današnje vrijeme, 2017. godine, nepotreban. Želimo sustav, razmatramo temeljno vojno osposobljavanje. To se ne zove vojni rok, nego temeljno vojno osposobljavanje, koje bi trajalo do mjesec dana, a iza toga, tko želi, nastavlja dragovoljno osposobljavanje dva mjeseca i nakon toga ide se na specijalističko tromjesečno – objasnio je Krstičević.

Dodaje da bi financijske analize takvog prijedloga trebale biti gotove kroz mjesec, dva.

Zastupnici odlučuju

– Na vama zastupnicima je da tada odlučite o toj aktivnosti koju želimo provesti na moderan način kroz moderne kampove tako da to nije opterećenje, nego doprinos – objasnio je.

Odbor je jednoglasno podržao dugo iščekivani prijedlog Strategije nacionalne sigurnosti RH, a podržao je i plan slanja postrojbi hrvatskih Oružanih snaga u NATO, EU i UN-ove operacije u svijetu.      

Komentara 7

Avatar rondo
rondo
07:41 21.06.2017.

treba se u zakon ubaciti članak da u slučaju agresije na RH sve oružje treba predati agresoru, kao što su to učinili drugovi 91.

DD
ddh
07:33 21.06.2017.

Nemoze Krsticevic nikada i nikako zadovoljiti SDP-ovce i Bulja. Dok god se govori o nacionalnoj obrani, a Hrvatska ostaje spremna i jos k tome naoruzana, dotle ce crveni biti protiv. Oni bi jedino bili za, kad bi se Hrvatska razoruzalaa po uzoru na Racana 1990-e. A kaj se tice Bulja on je uvijek protiv svega, pa je cak u drugoj recenici protiv toga, sto je rekao u prvoj. A osim toga on sve zna. Niti jedan onkolog nemoze s njim diskutirati o onkologiji, niti jedan fizicar o fizici ili kemicar o kemiji, ne mogu jer po njegovom uvjerenju on je sve to sto oni znaju naucio i na tome doktorirao kod bacanja kamena s ramena. Pa kad jos k sebi uzme i Marasa ili Stazica, nece im biti ravan cijeli svijet. Letjet ce na mjesec bez raketa i krila. Jer kak se ono veli: "Kad bi glupost mogla vristati, nebi taj trojac na relaciji izmedju Zagreba i Sinja trebao telefona."

DU
Deleted user
09:43 21.06.2017.

SDP ! ......Koja domovina?? Hm...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije