Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTRE PREPIRKE

'Ljudska sramota': Šef diplomacije BiH obrušio se na izraelskog veleposlanika zbog izjava o Srebrenici

Memorijalni centar Srebrenica - Potočari
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
27.04.2024.
u 22:22

Izraelski veleposlanik Yahel Vilan izjavio je u petak za srbijansko izdanje ruskog portala Sputnjik kako holokaust nad Židovima u Drugom svjetkom ratu nije jedini genocid i da ih je bilo još širom svijeta.

Šef bosanskohercegovačke diplomacije Elmedin Konaković nazvao je u subotu izraelskog veleposlanika u Srbiji "diplomatskom i ljudskom sramotom" nakon što je izjavio kako Izrael Srebrenicu ne smatra genocidom jer to "umanjuje važnost" tog termina.

"Vi ste sramota diplomacije i ljudska ste sramota“, napisao je Konaković na X-u. "Umanjivanje zločina u Srebrenici pod plaštom ‘važnosti termina’ nije samo intelektualno nepošteno, već i moralno upitno“, dodao je.

Izraelski veleposlanik Yahel Vilan izjavio je u petak za srbijansko izdanje ruskog portala Sputnjik kako holokaust nad Židovima u Drugom svjetkom ratu nije jedini genocid i da ih je bilo još širom svijeta.

"Ali, kada Srebrenicu nazovete genocidom, po mom mišljenju to umanjuje važnost tog termina koji bi se trebao koristiti samo za genocide. Za mene, Srebrenica se ne bi trebala nazivati genocidom“, rekao je Vilan.

Opća skupština UN-a bi u svibnju trebala glasati o rezoluciji o srebreničkom genocidu što je u BiH izazvalo oštre rasprave i protivljenja vlasti u srpskom entitetu te u Beogradu. 

Pripadnici vojske i policije bosanskih Srba su u ljeto 1995. ubile u Srebrenici više od osam tisuća Bošnjaka. Taj je zločin kvalificiran kao genocid u sudskim procesima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim sudom pravde.

FOTO Prosvjedi u Mađarskoj

Memorijalni centar Srebrenica - Potočari
1/6
Ključne riječi

Komentara 58

GM
gmižić
09:36 28.04.2024.

Očito da samo Židovi imaju pravo biti žrtvama genocida. Da se radi o 8000 Židova pobijenih u nekoliko dana, političkom voljom i politikom etničkog čišćenja države nastale na genocidu složili bi se bespogovorno da je to genocid i nastavak stoljetnejetne mržnje prema Židovima.

CI
city007
08:45 28.04.2024.

EU Turčine… oko Srebrenice nema spora to je ratni zločin monstruma nas Bošnjacima koje su poubijali bosanski Srbi , tako šta su vezali ruke žicom cca 8000 vojno sposobnih zarobljenika djelomično i djece tj dečki, potom ih puškama pobili. AlAl u čemu je razlika izeđu Teznog kod Maribora ( cca 14.000 žrtava, svezani žicom i ponijeli ) ili Kovčevskog roga ( cca. 20.000 žrtava svezani žicom i pobijeni ) koje su na identičan način likvidirane i čekaju jos na ekshumaciju tj sabotira se ista. A naj gore je Huda jama gdje je već ekshumirano cca 1800 ljudi vojnika , civila, žena i djece, koji su živi zakopani u rudarsko okno. Sve to su Sloveniji počinili partizani u tjednima poslije kraja drugog svjetskog rata. Podsjetiti ću Srebrenica se dogodila tijekom rata. Znaci ima puno većih zločina…

NI
nikola612
09:13 28.04.2024.

Nema sumnje da je napravljen genocid nad židovima, no genocid koji su provodili srbi nad muslimanima i Hrvatima na načine mučenja. ubijanja je daleko monstruozniji, kako su provodili srbi, titovi krvnici partizani i komunjare nad Hrvatima nakon rata na križnimim putevima, jamama, stratišrima, logorima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije