Bilogorska legenda

Seljani krilatim operjanim bikom zastrašili Turke

Terezijana (1)
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
18.06.2013.
u 14:56

U spomenuti prikaz bili su su uklopljeni isto aktaktivni zastrašujući Vedi, mitološka divovska bića

Ponajveća atrakcija bjelovarske pučke manifestacije Terezijane bila je Babutučka vojna, prikaz bilogorske legende o protjerivanju Osmanlija iz Babutučkog sela, a kada su seljani Turcima utjerali strah u kosti krilatim operajnim bikom. Zanimljivo je da se spomenuta legenda dogodila samo nekoliko dana netom nakon nadaleko poznate legende o đurđevačkim Picokima iz davne 1552. godine. “. Janica nadmudrila Turke U to doba, Bilogorci u Zrinskom Topolovcu bili su vrijedni zemljoradnici i mirnodobski su živjeli u obiteljskom okrilju, no uz dobro, neizbježno je išlo i zlo.

Osmanlijska je vojska haračila po ovim pitomim krajevima, pljačkala i ubijala kršćanski narod. Uzmičući nakon poraza pod starim gradom Đurđevcem, Ulama – beg imao je plan sa svojom moćnom vojskom povući se do Kraljeve Velike i Gradiške, preko Dubrave i Čazme, jer su Petar Erdedi i knez Juraj Frankopan Slunjski krenuli s hrvatskom vojskom niz Savu. Ulama – beg želio im je doći s leđa. Na tom putu, došli su i do malog, mirnog bilogorskog sela Zrinskog Topolovca, točnije, blizu Slukićevog (Babutučkog) sela, jednog od sedam topolovačkih zaselaka koji su se prostirali na sedam brežuljaka. Seljani su bili zastrašeni jer je dolazila strašna osmanlijska vojska. – Kako ih nadmudriti? Vijećali su stariji i iskusni seljani jedan cijeli dan, ali se nikako ne mogaše dosjetiti. Na kraju dana, dosjeti se djevojka Janica i iznese pred njih svoj plan. Odmah su ga prihvatili i dali se na posao! Sakupili perje iz svih blazina i vanjkuša po selu, donijeli med i skuhali ljepilo od brašna, doveli mladoga bika i načinili utvare. Djevojke svoje bijela tkanja namazaše ljepilom i uvaljaše ga u perje prije nego ga odjenu. Perjem oblijepiše i bika, pa ga još dodatno okitiše perjem gusaka, kokoši i raca i načine mu krila, da izgleda poput neke nemani, aždaje.

Objesiše po njemu zvona, klepke, cinkuše i lance i otjeraše Osmanlije - o legendi kaže Mladen Medak Gaga, direktor TZ grada Bjelovara. “. Dobri Vedi Nakon što su Turci pobjegli glavom bez obzira, seljani su počeli slavlje, a tada su se pojavili i Vedi (danas mitološka divovska bića), dobri bilogorski divovi, što su živjeli duboko u bilogorskim šumama i koji bi često u nevoljama pomagali seljacima, a ovi im zauzvrat davaše hranu i nešto staroga platna za odjeću. - Inače je bilo poznato da su ti dlakavi divovi hodali u prnjama, pa kad se nekome htjelo narugati znalo se reći, pa kak to zglediš? Zdrapan si kak Ved! - ističe Gaga, otkrivši kako dogodine planira napraviti park bilogorskih mitoloških bića. Ova je legenda potkrepljena i svojevrsnim dokazima, s obzirom da se u molitvama žitelja Z. Topolovca i okolice spominjali Vedi. - Daj nam Bog da nam naš Ved bude dobar, a da nam njihov ne naudi – stoji u molitvi.

>>U Bjelovaru se na 16. Terezijani nudila zabava za svačiji ukus

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije