Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prikriva ljepotu

Serija se srami istine: Sultanove žene bile su nage

'zena02_nnn_unu_2111125.1'
Foto: ''
1/6
22.11.2012.
u 10:22


Robinje odjevene u haljine: To je novi dokaz zapadnjačkog nepoznavanja Istoka

Vaši su muževi najgori na svijetu kad svoje žene tjeraju da navlače na sebe te oklope koji im gnječe tijelo, užasnuto su primijetile turske žene ugledavši korzet u koji je bila utegnuta Lady Mary Wortley Montagu, supruga engleskog ambasadora u Istanbulu od 1716. do 1718. godine. Za razliku od diplomata sa Zapada koji su kroz povijest bilježili i objavljivali zapažanja o svakodnevici u Otomanskom Carstvu, Lady Mary je kao žena imala pristup mjestima na koja nijedan muškarac nije mogao ni zaviriti okom niti kročiti nogom.

Draškanje muške mašte

U svojim je pismima zaključila da su žene u Otomanskom Carstvu slobodnije od žena bilo gdje u kršćanskoj Europi. Ta su opažanja uvelike poslužila kao inspiracija i predlošci europskim slikarima, poglavito Francuzima Jean-Paulu Flandrinu ili Jeanu Augusteu Dominiqueu Ingresu. Oni su, kao i mnogi drugi, draškali maštu svoje europske (muške) publike slikajući odaliske, nage žene zanosne ljepote, raskošnih oblina i senzualno sanjivih pogleda i izraza lica. Ako poznajete ijedan primjerak tog umjetničkog podžanra i trenda koji je trajao dobar dio 19. stoljeća, a u različitim se varijantama, pa i fotografskim, proteže sve do danas, nećete se čuditi zašto su žene u televizijskom haremu Sulejmana Veličanstvenog tako raskošno i zavodljivo odjevene, bez pokrivala preko lijepih lica i široko rastvorenih dekoltea. Dapače, pomislit ćete da su i mrvicu prečedne.

Zato je za Lady Montagu turski hamam, naravno isključivo ženski, morao biti novi svijet nevjerojatne slobode tijela i ponašanja, bez ikakvih oklopa i inhibicija.

Dakle, pitanje koje, čini se, muči mnoge ovdašnje gledatelje Sulejmana Veličanstvenog o haljinama haremskih hanuma još je samo jedan dokaz zapadnjačkog nepoznavanja istočnjačkog svijeta, pa i tog Otomanskog Carstva koje se na Balkanu, zbog zajedničke nam i često krvave povijesti, uglavnom doživljava kao zlosretno. Ono što je na Zapadu došlo do izražaja kroz trubadursku poeziju i renesansnu umjetnost koja se oslobađala stega ugledajući se u antiku, ipak je tek blijedi odraz sve senzualnosti koja se u najširem rasponu od nježne sentimentalnosti do razuzdane putenosti objavljuje u stoljećima istočnjačke umjetnosti i lirike, o kakvoj je Zapad sve do najnovijeg doba mogao samo sanjati.

Naravno, sve je to imalo i svoju okrutnu stranu, pa su tako pristup u harem muškarci – eunusi plaćali svojim dragocjenim oznakama i organima muškosti. Osim vladara. No, i to je stvar današnje perspektive, jer istodobno su testisi mnogih dječaka na Zapadu žrtvovani na oltar umjetnosti lijepog pjevanja kastrata.

Turci Beč pokorili modom

Spomenimo još i to da je prije tri stoljeća, bez televizije, turska moda bila osvojila i Beč. Nakon što je 1699. Mirom u Sremskim Karlovcima završen dugogodišnji rat između Austrije i kršćanskih saveznika i Otomanskog Carstva, u godinama koje su slijedile mir se proslavljao i kulturnom razmjenom, koja je uključivala i modu odijevanja, a osobito glazbu. Duboki trag ostavila su gostovanja janjičarske vojne glazbe, s naročito izraženim puhačkim i udaraljkaškim sekcijama, u Beču i drugdje, pa tako "alla turca" stavke i ulomke i cijelo stoljeće poslije nalazimo u skladbama i Haydna, i Mozarta, i Beethovena. Štoviše, prva Mozartova opera na njemačkom "Otmica iz Seraja" svojim je sadržajem komotno mogla poslužiti kao model scenaristima Sulejmana za mnoge epizode kroz koje se provlači priča o otmici i oslobađanju španjolske princeze.

*autor je član Hrvatsko-turske udruge prijateljstva

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Meggi
Meggi
17:43 22.11.2012.

Ne želimo bodove!

Avatar madcap
madcap
18:39 22.11.2012.

Sultanu Sulejmanu kapa dolje na onom pismu francuskom kralju. Nenadhebivo dobro.

KA
karmen
17:23 22.11.2012.

Koji bodovi? A jeste opitmisti, ha ha ha... E da, još da pitam, a koliko bodova vam košta jedna reklama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije