OBNOVA PRUGE

Šest milijardi eura za željeznicu u 10 godina

Varaždin: Održana je konferencija "Hrvatski sjever: brze ceste i/ili željeznica"
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/14
09.10.2024.
u 19:29

U planu je kompletna obnova pruge od Virovitice preko Varaždina do Čakovca, naglašava šef Uprave HŽ-a Ivan Kršić

U sljedećih deset godina u željeznicu planiramo uložiti oko šest milijardi eura, najavio je predsjednik Uprave Hrvatskih željeznica Ivan Kršić na konferenciji "Hrvatski sjever: brze ceste i/ili željeznica".

– U četiri sjeverne županije u zadnjih osam godina uloženo je ukupno 350 milijuna eura, a u sljedećih četiri do pet godina planiramo uložiti još 300 milijuna eura. Na području tih četiriju županija završili smo projekt modernizacije i elektrifikacije pruge na dionici Zaprešić – Zabok, kao i izgradnju pruge na dionici Gradec – Sveti Ivan Žabno. Bitno je napomenuti i da smo završili projekt obnove pruge Savski Marof – Zapadni kolodvor – Glavni kolodvor Zagreb, što nije na području sjevernih županija, ali je važno u kontekstu bolje povezanosti sjevera sa Zagrebom. U planu je kompletna obnova pruge od Virovitice preko Varaždina do Čakovca – naglasio je Kirić. Za projekt "Lepoglavske spojnice" izrađena je studija, no zbog nedostatka financijskih sredstava trenutačno je, dodao je, u drugom planu.

– Najprije moramo obnoviti glavne koridore, a potom će na red doći i to ulaganje. Nakon što smo nedavno obnovili dionicu pruge od Zaboka do Krapine, sada provodimo analizu kako na najbolji i najbrži način obnoviti postojeću prugu od Zaboka do Varaždina – rekao je Kršić. Član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić podsjetio je da je za brzu cestu do Čakovca potpisan ugovor za dionicu Nedelišće – Pušćine, a za istočnu obilaznicu grada Varaždina u zadnjoj je fazi priprema za dobivanje lokacijske dozvole i sljedeće godine očekuje se natječaj.

– Za brzu cestu Varaždin – Krapina u zadnjoj je fazi pripreme dionica od Cerja Tužnog do Ivanca, a projekt do Lepoglave ima lokacijsku dozvolu te će biti u planu nabave Hrvatskih cesta u prvom kvartalu sljedeće godine. Automatizmom pripremamo dio prema Đurmancu, za koji već imamo studiju utjecaja na okoliš. Sva ulaganja u državne ceste koje prolaze Varaždinskom županijom omogućit će brzi protok putnika i roba prema inozemstvu te povećati sigurnost – rekao je Leverić. Prema riječima varaždinskog župana Anđelka Strička, u Varaždinskoj županiji, u kojoj živi 160.000 stanovnika, registrirano je oko 115.000 vozila, a trenutačno se odvija investicijski ciklus vrijedan više od 400 milijuna eura, od čega 200 milijuna u javnu infrastrukturu, a 200 milijuna u gospodarstvo. Napomenuo je da očekuje da ove godine započne izgradnja prve dionice brze ceste od Varaždina do Cerja Tužnog, za koju je odabran izvođač radova, a preostaje još rješavanje manjeg dijela imovinsko-pravnih odnosa.

VEZANI ČLANCI:

– S Hrvatskim cestama odredili smo rok da u idućih pet godina, osim brze ceste od Varaždina do Krapine, odradimo i sve pripremne radnje za izgradnju Podravske magistrale, kao i da definiramo nastavak obilaznice od Varaždina prema Čakovcu – zaključio je župan Stričak.

GALERIJA Ekološka katastrofa na pomolu: Pogledajte ove ogromne količine smeća koje plutaju rijekom Neretvom

Varaždin: Održana je konferencija "Hrvatski sjever: brze ceste i/ili željeznica"
1/14

Komentara 1

Avatar Moodleen
Moodleen
20:20 09.10.2024.

U Dalmaciji milijun kilometara autoputeva, tunela, mostova... u Hrvatskoj par metara tračnica po kojima svakih 7 dana prođe lokomotiva sa dva vagona. Pa zna se od kud dolaze ministri druga Plenkoševića!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije