crni fondovi

Shvatili da ih prisluškuju pa stopirali posljednju ratu

'07.01.2010., Zagreb - Predsjednik uprave HEP-a Leo Begovic i gradonacelnik Dubrovnika Vlaho Andrusic izlaze iz zgrade Vlade nakon zajednickog sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor.  Photo: Boris Sci
Foto: 'Boris Scitar/PIXSELL'
1/3
09.01.2012.
u 12:30

Petar Ćubelić, bivši član uprave HEP-a, Begoviću je 14. travnja rekao da ih prate i kako će zato promijeniti način komunikacije

Isplata preostalog "duga" od 300.000 kuna, zapravo provizije koju je tvrtka Monting PiM trebala dati za crni fond HDZ-a kako bi sklopila posao s HEP-om prilikom gradnje termoelektrana u Sisku i Zagrebu, nije na kraju realizirana zato što su uključeni u ovu igru shvatili da su predmet USKOK-ove istrage i da su zato najvjerojatnije pod "mjerama".

Sve se zakompliciralo

Priča o isplati preostalog iznosa, a zapravo je konzorcij izvođača radova u Sisku i Zagrebu trebao stranci "iskeširati" oko 15 milijuna kuna za potrebe predsjedničke kampanje 2010. godine, zakomplicirala se kada je čelnik Monting PiM-a Ljubo Bušić primio anonimno pismo u kojem ga pošiljatelj upozorava da je dulje vrijeme prisluškivan te da ga se prati. Slična situacija bila je i s Ćubelićem, bivšim članom uprave HEP-a, s kojim je Bušić komunicirao u vezi s tim. Čelnik Monting PiM-a suradnju je nastavio i na nadziranim sastancima s novim šefom HEP-a Leom Begovićem, koji je čitav problem vezan za sklapanje nepotrebnog aneksa ugovora s izvođačima radova, što je zapravo trebalo poslužiti za prikrivanje traga mita, prijavio USKOK-u.

Kako se priča o predaji ostatka mita bližila kraju, o čemu su bili obaviješteni svi njezini akteri, 14. travnja 2010. godine u HEP-u je trebao biti posljednji sastanak vezan za to. Begović je zbog toga oko 14.30 sati pozvao Ćubelića u sobu 200 u kojoj su se i ranije održavali nadzirani sastanci, dakle na temelju sudskog naloga bilo je odobreno tehničko snimanje razgovora s osobama koje su bile predmet istrage, što je Ćubelić odbio. Begoviću je kazao da ga netko prati, da su svi pod nadzorom i kako ga je i Bušić upozorio da su se i njemu u nekoliko navrata događale slične stvari.

Dovoljno dokaza

Ćubelić je nastavio govoriti pouzdaniku da sada, zbog nastale situacije, imaju drugačije načine komunikacije i kako je najbolje da se s realizacijom isplate pričeka, da nije kasno i za dvije godine jer je, dodao je, to obveza koja će se izvršiti, ali s obzirom na okolnosti nije najbolji trenutak da se sve obavi.

"Mjere" su nedugo nakon toga posljednjeg Begovićeva i Ćubelićeva razgovora zatvorene jer je bilo dovoljno dokaza da se krene u procesuiranje petorice bivših čelnika HEP-a i njihovih poslovnih suradnika zbog punjenja crnog fonda HDZ-a.

Ključne riječi

Komentara 32

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
12:36 09.01.2012.

To će se još godinama odugovlačit, čak i kad ih osude pitanje je kada će otići na služenje kazne. Rončević je osuđen još otkada a čovjek se slobodan šeće kao da se ništa nije dogodilo, osudili ga i on dalje slobodan kao ptičica. Mogu si mislit koliko će tek trebati da svi ti iz afere crni fondovi odu na služenje kazne.

X2
xychhr-200
12:49 09.01.2012.

. 09.01.2012. u 12:35h pf je napisao/la: Bože.... Gdje je kraj ovoj HDZ-ovoj maffiji i kleptomanima....:? ====================================================================== Nadajmo se... uskoro u Remetincu, ili još bolje na golom otoku...

Avatar pf
pf
12:35 09.01.2012.

Bože.... Gdje je kraj ovoj HDZ-ovoj maffiji i kleptomanima....:?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije