Ostavio kadar HDZ-a

Šimonovićeva čistka u pravosuđu pala na - niže službenike

šimonović
Robert Anić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
12.04.2010.
u 07:50

Ni državnog tajnika za zatvorski sustav Damjanovića ne bi dirao da nije bilo Petračeva posebnog statusa u Lepoglavi.

Nestranački ministar u HDZ-ovoj Vladi Ivan Šimonović morao je presložiti Ministarstvo pravosuđa da bi se oslobodio kadrova koje mu je nametnula stranka na vlasti. Od čak četvero državnih tajnika, Šimonović je namjeravao zadržati samo njih dvoje, ali je na kraju ipak pristao na troje “zamjenika”. S ove visoke dužnosti razriješena je jedino Marina Dujmović Vuković, za koju se u pravosudnim krugovima govorilo da je prijateljica bivše ministrice Ane Lovrin te da je poziciju u izvršnoj vlasti mogla zahvaliti tome prijateljstvu koje podrazumijeva i podršku HDZ-ove struje čiji je eksponent na zadarskom području Božidar Kalmeta.

M. Dujmović Vuković je do dolaska u Ministarstvo pravosuđa bila prekršajna sutkinja u Zadru, a profesionalni uspon doživjela je preko noći. Kada je Šimonović preuzeo Ministarstvo pravosuđa, M. Dujmović Vuković je vodila antikorupcijsku kampanju i raspolagala s 2,4 milijuna kuna. Premda je trošenje proračunskog novca putem javnog natječaja abeceda antikorupcijskog ponašanja, ona je gotovo cijeli iznos potrošila izravnim pogodbama s oglašivačima, autorima spota... Kada je to izašlo u javnost, pravdala se da je novac potrošen prema zakonu. Šimonović joj je uputio samo javni ukor jer “svatko može pogriješiti”, što se shvatilo kao njegova nemoć pred kadrovima iza kojih stoji HDZ. Jedina ozbiljnija kadrovska promjena odnosila se na Ivana Damjanovića, državnog tajnika za zatvorski sustav, bliskog ustavnom sucu Miroslavu Šeparoviću. No, ni njega vjerojatno ne bi dirao da nije bilo afere s Hrvojem Petračem i njegovim posebnim statusom u zatvoru u Lepoglavi.

Najbliži suradnici koje si je Šimonović sam imenovao su Tatijana Vučetić i Zoran Pičuljan s kojim je surađivao još u MVP-u. Kao državnog tajnika zadržao je Dražena Bošnjakovića koji je u Ministarstvo pravosuđa došao s mjesta predsjednika saborskog Odbora za Ustav, a prije toga je bio odvjetnik u Ivanić Gradu. Veće kadrovske promjene nastale su na nižoj razini. Prepolovljeni su ravnatelji uprava. Do prošloga tjedna bilo je 12 uprava, 4 sektora i tajništvo. Ostale su četiri uprave (za organizaciju pravosuđa, za građansko, trgovačko i upravno pravo, za kazneno pravo i za europsku suradnju) i tri ureda (za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima, zastupanje pred europskim sudovima i odjel za unutarnju reviziju).

Komentara 14

DU
Deleted user
10:29 12.04.2010.

Mislim da drug Šimonović nema snage da uhvati Baju i one vie za jajca!

MO
momak23
10:41 13.04.2010.

Šimonović radi dobro svoj posao i iako nije stranačka osoba mislim da dobro surađuje sa vladom i da pravosuđe sa njim na čelu očekuju bolji dani..

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
10:27 12.04.2010.

Ako ništa barem je jednu smjenio, Kalmeta je imao stotine afera pa nije nikoga. Ipak HDZ sve kontrolira, tko god je ministar ne smije protiv HDZ-ovih ljudi, osim ako to HDZ ne odobri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije