prozivaju stečajnog upravitelja

Sindikat: Nije bilo nikakvog razloga da se krajem siječnja obustavi proizvodnja u Herbosu

Herbos
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/2
05.02.2014.
u 17:15

Član Odbora vjerovnika Nenad Vukušić podsjetio je kako je dvogodišnjim radom u stečaju Herbos podmirio sve svoje financijske obaveze, a samo radnicima - vjerovnicima, isplatio dva puta po 2,4 milijuna kuna potraživanja, te stvorio uvjete i za treću isplatu, što će ukupno iznositi 9,2 milijuna.

Nije bilo nikakvog razloga da se krajem siječnja obustavi proizvodnja u Herbosu, stajalište je predstavnika sindikata i Odbora vjerovnika iz redova radnika. Za takvu odluku prozivaju stečajnog upravitelja Branka Petanjeka, s kojim su dvije godine uspješno surađivali.

– Očekujemo da će se se već na skorašnjoj Skupštini vjerovnika preispitati rad stečajnog upravitelja - rekao je povjerenik Sindikata EKN-a u Herbosu Ilija Radojčić.

Radojčić smatra kako se nastavkom rada, buduća da sezona tek dolazi, mogao samo povećati profit tvornice. Opravdanje kako su radnici trošak, energično je odbacio.

Član Odbora vjerovnika Nenad Vukušić podsjetio je kako je dvogodišnjim radom u stečaju Herbos podmirio sve svoje financijske obaveze, a samo radnicima - vjerovnicima, isplatio dva puta po 2,4 milijuna kuna potraživanja, te stvorio uvjete i za treću isplatu, što će ukupno iznositi 9,2 milijuna.

Foto: Ilustracija/Nikola Cutuk/PIXSELL

(Foto: Nikola Cutuk/Pixsell)

– Umjesto da nadalje vlastitim radom zarađujemo, sada smo državi postali novi trošak. Postrojenja smo ostavili u vrlo dobrom radnom stanju, a sada će propasti. Uz ostale dozvole, izgubili smo i dozvolu za rad naše spalionice, koju smo koristili kao energanu, što je dodatni gubitak. Očito nekome smetamo na tržištu i vjerujem da će se uskoro pokazati kome - rekao je Vukušić.

Konferenciju za novinare ispred ulaza u Herbos, jer je ulazak zabranio stečajni upravitelj, predsjednik Sindikata EKN-a Ivan Tomac je počeo konstatacijom da se nakon 63 godine uspješnog rada trajno zatvara biser naše kemijske industrije.

– Nažalost, posljednji se puta okupljamo ispred ove tvornice. Ovo nije jedini slučaj zatvaranja naših trgovačkih društava. A tko ih zatvara, oni koji imaju novaca i vremena. A treba znati da iza svake propasti neke firme stoji nečije ime i prezime. Očito će i ovu tvornicu netko kupiti u bescjenje. Ovo je još jedan primjer nefleksibilnog Zakona o radu, koji je već mnoge ljude natjerao u tugu. A još prije kratkog vremena su nas premijer Milanović i ministar Čačić u Sisku uvjeravali kako će spasiti i Željezaru i Herbos - rekao je Tomac.

Konferencija za novinare spontano je okupila i više zabrinutih bivših radnika Herbosa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije